Schriftelijke vragen na verdwijnen meetgegevens luchtkwaliteit pilot | De Utrechtse Internet Courant Schriftelijke vragen na verdwijnen meetgegevens luchtkwaliteit pilot | De Utrechtse Internet Courant

Schriftelijke vragen na verdwijnen meetgegevens luchtkwaliteit pilot

Schriftelijke vragen na verdwijnen meetgegevens luchtkwaliteit pilot
De reclamezuil op de Stadhuisbrug waar de gegevens op te zien waren
De meetgegevens uit een pilot over luchtkwaliteit zijn verdwenen. De cijfers zouden niet betrouwbaar zijn geweest en daarom verwijderd. Verschillende politieke partijen in Utrecht vragen nu om opheldering.

De meetgegevens uit een pilot over luchtkwaliteit zijn verdwenen. De cijfers zouden niet betrouwbaar zijn geweest en daarom verwijderd. Verschillende politieke partijen in Utrecht vragen nu om opheldering.

Er werd in 2016 gestart met een pilot met onder andere JCDecaux, Stichting Cultuurpromotie Utrecht en de gemeente Utrecht. De pilot zou na 6 maanden geëvalueerd worden. Dat lijkt niet te zijn gebeurd.

Om de luchtkwaliteit te meten in de stad werden er tien luchtkwaliteitssensoren in de stad opgehangen. De gegevens vormden de Luchtradar Utrecht die onder andere op een nieuwe reclamezuil op de Stadhuisbrug te zien zal zijn. Op de website luchtradarutrecht.nl konden de gegevens worden bekeken. Momenteel zijn daar alleen nog gegevens van Utrecht Science Park te vinden.

Niet betrouwbaar

RTV Utrecht meldde eerder deze week dat het project was stopgezet en de meetgegevens verwijderd omdat ze volgens de gemeente ‘niet betrouwbaar’ waren. Raadsleden Van Waveren (CDA), Van Dalen (VVD) en Isik (PvdA) willen weten waarom daarover geen bericht naar de raad is gestuurd.

Het bevreemdt de raadsleden dat er na de enorme aandacht bij de lancering geen bericht is verstuurd over een stopzetting. Ook willen de raadsleden weten waarom de gegevens onbetrouwbaar zouden zijn en hoeveel geld het de gemeente heeft gekost.

11 Reacties

Reageren
 1. JdV

  Andere vraag: Welk beleid is er gebaseerd op deze naar nu blijkt onbetrouwbare metingen? Kunnen de beleidsbesluiten die zijn genomen op die basis worden geïnventariseerd om ze nogmaals tegen het licht te houden en indien gewenst en mogelijk terug te draaien?
  We willen toch geen dure/grote/ingrijpende veranderingen doorvoeren als de basis waarop deze zijn gestoeld niet blijkt te kloppen? Dat zou namelijk onbetrouwbaar bestuur zijn.
  Bernard Tomlow kom er maar in……

 2. Bill

  Omdat de gestelde dramatische vervuiling vanuit het GroenLinks-kamp qua uitstoot door auto’s etc.. heel misschien wel meevalt…?

 3. Henk

  De meetgegevens komen waarschijnlijk niet overeen met de modellen, welke natuurlijk moord en brand schreeuwen, 5 voor 12, we gaan er aan met zijn allen!!!! Ik denk dat de meetgegevens laten zien dat hel allemaal wel meevalt. Dat past natuurlijk niet in de politieke agenda van GroenLinks ed. Dan zeg je als politiek natuurlijk dat de meetgegevens niet betrouwbaar zijn.

 4. Scherpschutter

  Van de website van RTV Utrecht: “Wie de site regelmatig bezocht, viel het op dat de luchtkwaliteit meestal prima was. Ook op de nieuwe locaties in De Uithof geven de sensoren vaak aan dat de lucht van goede kwaliteit is. ”

  Dat kan ik uit eigen ervaringen in ieder geval beamen. Werkelijk niets aan de hand. En nu deugen de metingen kennelijk ineens niet, is alle data op miraculeuze wijze verdwenen omdat er geen back-up van de website bestaat (right!) en blijkt de raad niet ingelicht. Maar natuurlijk haha….

  Dit ruikt aan alle kanten natuurlijk opnieuw naar een “van Hooijdonkje”. De realiteit bevalt me niet, dus vervang ik de werkelijke feiten door alternatieve feiten => geen feiten. Wat nepnieuws eroverheen en klaar. De realiteit (eigenlijk net zoals bij de klimaatveranderingshoax) bleek weer eens weerbarstiger dan de gedroomde utopie.

  Je vraagt je zo ondertussen toch af hoeveel politieke levens Lot “de beste jonge bestuurder van Nederland” van Hooijdonk nog over heeft, na het zoveelste debacle in haar korte loopbaan….

 5. Harry

  Ha, een nieuw memo-debacle maar dan met meetcijfertjes. Niemand heeft ze gezien, er blijkt natuurlijke geen backup te zijn en blijken beoordeeld als “onbetrouwbaar”. Kan maar 1 ding betekenen. Dat de gegevens niet in lijn zijn met de doelen van de milieu-extremisten.

  Zelf als ze de luchtkwaliteitsensoren hebben opgehangen bij bushokjes op uitlaathoogte van de gemiddelde dieselbus.

  Ik heb nog een nieuwtje voor u: Bosch heeft een nieuwe dieselmotor ontworpen die minder uitstoot dan een benzinemoter. En er wordt in Duitsland al flink mee getest. Als je die laat rijden op Blauwe Diesel blijkt het gemiddelde batterij autootje opeens super vervuilend te zijn.

 6. Lombokker

  Op de site van RTV Utrecht valt onder meer te lezen: ” Wie de site regelmatig bezocht, viel het op dat de luchtkwaliteit meestal prima was.”

  Dat is best lullig als je jarenlang hebt geroepen dat het verschrikkelijk slecht is. Dus wat doe je dan als Groene Khmer? Gewoon alles deleten, en daarna weer iets anders bedenken om toch je gelijk te krijgen.

 7. Utrechter

  De optie is dat de gegevens een uitslag geven die niet gewenst is. Namelijk dat duizenden fietsers zich in de spits zich door een vervuild centrum worstelen. Een centrum dat qua uitstoot en vervuiling misschien gelijk is aan een zwaar industriegebied. En dat elke dag, heen en terug naar je werk. Dit icm met de uitstoot van houtkachels die ernstig vervuilend zijn tav roet en fijnstof. Uitkomsten die actie vragen en waar men niet op zit te wachten. Fijner is om te scoren met het geslaagde fiets- en dieselbeleid. De metingresultaten kwamen even niet uit voor sommige mensen. Vernietigen dan maar en de meetmethode in twijfel trekken. Onvoorstelbaar dat dit niet onderbouwd is en niet gecommuniceerd is. Gegruik maken van Wob en inzien alle stukken hierover. En per direct starten met meten in centrum.

 8. Henny

  Weer een Groen Linkse doofpot. We lijken wel van Lotje dat we dat laten gebeuren.

 9. Toine Goossens

  In januari stuurde wethouder van Hooijdonk al een serie onderzoeken en rapporten aan de raad waaruit blijkt dat Utrecht geen luchtkwaliteitsproblemen meer kent.
  Zij heeft er dus geen enkel belang bij. Zijn de Internationale Socialisten (IS voor ingewijden) soms in de gemeentelijke organisatie geinfiltreerd, of lopen GroenLinks medewerkers die bijscholing nodig hebben de zaak te verstieren?

 10. Adriaan

  Het zou in een trend kunnen passen dat als de uitkomst de overheid niet zint, men de verdwijntruc toepast.
  Zo zeg de rijksoverheid dat door het mestbeleid (bv injecteren van mest in de grasmat) de ammoniak depositie in NL al jaren daalt. Anderen dan de overheid meten daar niks van…. Doet een agrarisch blad een WOB-verzoek en wat blijkt? Wageningen Universteit zegt de onderliggende data niet meer te kunnen vinden.

  Dat kan hier in Utrecht ook nog gebeuren. Ik zeg vraag ze op en laat een expert er eens naar kijken. Als je een goede sensor koopt en die wellicht nog calibreert, is er geen reden om aan de uitkomst te twijvelen. Of de plek van je meetpunt gelukkig is en iets zegt over het groter geheel is wat anders. Maar ja, wat als er een meetpunt in de zwaar bevochten milieuzone staat en er buiten en je geen verschil meet????

  Hier dat stuk over het stinkende ammoniak – mestdossier: https://www.destaatvanhet-klimaat.nl/2017/02/08/rapport-ammoniak-in-nederland/

 11. Katja

  Ligt er natuurlijk wel aan waar en wat gemeten is. Het kan best zo zijn dat het op de ene plek meevalt, en ergens anders tegen. Maar blijft toch raar dat het weg is.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).