Schriftelijke vragen over schimmelwoningen in Utrecht | De Utrechtse Internet Courant Schriftelijke vragen over schimmelwoningen in Utrecht | De Utrechtse Internet Courant

Schriftelijke vragen over schimmelwoningen in Utrecht

Schriftelijke vragen over schimmelwoningen in Utrecht
Archieffoto van het Stadskantoor. Foto: Bas van Setten
De fracties van D66 en PvdA hebben vragen gesteld aan het college over schimmelwoningen in Utrecht. In het bijzonder gaat het hier om woningen in het Mitros-complex aan de Omloop in Ondiep, waarvan de bewoners volgens de fracties al jaren kampen met schimmel in hun woningen.

De fracties van D66 en PvdA hebben vragen gesteld aan het college over schimmelwoningen in Utrecht. In het bijzonder gaat het hier om woningen in het Mitros-complex aan de Omloop in Ondiep, waarvan de bewoners volgens de fracties al jaren kampen met schimmel in hun woningen.

Volgens de fracties is de bewoners jarenlang verteld dat er in 2019 groot onderhoud zou plaatsvinden. Nu blijkt echter dat bewoners zijn geïnformeerd over het feit dat hun complex gesloopt gaat worden.

De bewoners van het complex en met name de kinderen die er wonen zouden door de schimmel met verschillende gezondheidsklachten kampen, in het bijzonder klachten van de luchtwegen. Ook de GGD en de betrokken huisarts zouden de woningen als ongezond hebben bestempeld.

De fracties willen nu onder andere van het college weten waarom er gezinnen met jonge kinderen in deze woningen wonen, terwijl de woningen niet geschikt zijn voor gezinnen. Ook willen ze weten of een urgentieverklaring voor bewoners met jonge kinderen een optie is of indien dat niet mogelijk is, een financiële tegemoetkoming in verband met de medische klachten gerealiseerd kan worden.

Overigens zijn deze woningen in Ondiep niet de enige woningen in de stad die kampen met schimmel. De fracties zijn daarom benieuwd hoeveel Utrechters er op dit moment wonen in schimmelwoningen.

Statushouders

Ook benadrukken de fracties dat de meeste van deze gezinnen statushouders zijn, die verplicht zijn een huis aan te nemen en een huis niet kunnen weigeren. Daarbij komt dat zij geen lange woon- noch inschrijftijd hebben bij Woningnet. De fracties zijn benieuwd hoe daarmee wordt omgegaan zodra deze bewoners op zoek moeten naar een andere woning.

4 Reacties

Reageren
  1. Geenstijl@Utrecht

    Mitros heeft alleen maar schimmelwoningen met een te dure huur, maar kom op zeg dit is al jaren aan de gang, met dank aan de PvdA en hun wethouders in het verleden.

  2. Steve

    Wij hadden ook een schimmel woning van Portaal aan de Ahornstraat in Utrecht.
    Gelukkig hadden wij de middelen om op een gegeven moment te verhuizen.
    Portaal was het er niet mee eens hoe ik de woning achterliet.
    Maar die schimmel gingen ze zelf oplossen, daar wilde ze geen vergoeding voor.
    Dat gingen ze zelf wel oplossen.
    Veel te bang dat het in de publiciteit zou komen.
    Ze vragen alleen maar huur en ze vertikken onderhoud te plegen aan hun woningen.
    Ik kan je vertellen dat ons oude flatje na bijna 1 jaar nog leeg staat.
    Schandalig!
    Blijkbaar hecht de vochtwerende verf niet goed.
    Daarom zit er blijkbaar nog geen nieuwe huurder in.
    Tijd dat deze woningbouw boefjes eens op hun vingers worden getikt door het stadsbestuur.
    Oh ja, sinds wij deze woning hebben verlaten zijn onze kinderen nooit meer ziek geweest.
    In ieder geval niet van deze zgn. topwoning.
    Woningbouw boefjes gaan jullie flink schamen.

  3. Geenstijl@Utrecht

    @Steve 19/1/2019 – 0:09,

    Dat noemen ze marktwerking in de huidige politiek, daarom is dit land kapot gegaan op sociaal gebied.

  4. Anne Marie ten Berge

    Geenstijl- Utrecht en alle gedupeerde bewoners van een sociale huurwoning hebben gelijk. Maar de baas in de stad is de GEMEENTERAAD met fracties. Elke fractie moet volgens de Handelswet ingeschreven zijn in het Handelsregister bij de Kamer van koophandel.
    Als al die fractie besturen nu eens keihard gingen samenwerken om de woningbouw verenigingen van hun machtsmisbruik af te helpen dan kunnen raadsleden hun functie zin geven. In de kern van sociaal en humaan politiek denken moet iedere misstand in de rechten van de burger opgelost worden. zodat de gemeenteraad alleen maar er op hoeven toe te zien dat de rechten van de burger NERGENS meer worden geschonden.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).