Schuldenaanpak gemeente Utrecht kan beter | De Utrechtse Internet Courant Schuldenaanpak gemeente Utrecht kan beter | De Utrechtse Internet Courant

Schuldenaanpak gemeente Utrecht kan beter

Schuldenaanpak gemeente Utrecht kan beter
Er moet volgens de gemeente Utrecht meer gebeuren om inwoners met schulden te helpen. In de zomer van 2019 ging de aanpak Utrecht Schuldenvrij van start. Uit een tussentijdse evaluatie blijkt dat er successen zijn geboekt, maar ook dat er zaken anders moeten.

Er moet volgens de gemeente Utrecht meer gebeuren om inwoners met schulden te helpen. In de zomer van 2019 ging de aanpak Utrecht Schuldenvrij van start. Uit een tussentijdse evaluatie blijkt dat er successen zijn geboekt, maar ook dat er zaken anders moeten.

Zo lukt het nog onvoldoende om Utrechters blijvend uit de schulden te helpen. Voor deze groep is langere en intensievere begeleiding nodig. Ook lukt het nog onvoldoende om schulden vroegtijdig aan te pakken. Nu is het zo dat inwoners met financiële problemen pas na vijf jaar hulp zoeken. Daarnaast is de gemiddelde schuldenlast ten opzichte van vorig jaar toegenomen.

Uit de analyse blijkt ook dat steeds meer mensen met financiële problemen hulp zoeken. Ruim 1.500 inwoners hebben een verkenningsgesprek gehad en dat is een forse stijging ten opzichte van 2018. Ook is gebleken dat meer mensen hun schulden aflossen.

Laagdrempelig

De stijging van het aantal hulpzoekenden hoeft overigens niet te betekenen dat er meer Utrechters in de schulden zitten. Uit de analyse blijkt namelijk ook dat de toegang tot schuldhulpverlening laagdrempeliger is geworden.

“Met de actieagenda hebben we mooie stappen gezet in de richting van een schuldenvrij Utrecht. We zijn er nog lang niet, maar bereiken wel steeds meer Utrechters. De ambitie is dat alle Utrechters rondkomen, meedoen en schuldenvrij zijn”, aldus wethouder Linda Voortman

7 Reacties

Reageren
 1. Scherpschutter

  Het blijft verbijsterend dat een organisatie die enorme schulden heeft opgebouwd en een gemiddelde Euro die door haar handen vloeit nog niet voor 20% efficient weet uit te geven zichzelf capabel acht om mensen te helpen die schulden hebben….

  Utrecht schuldenvrij. Een betere wereld begint bij jezelf?

 2. Koel Hoofd

  Hoe zit het eigenlijk met de zorgverlening van de gemeente Utrecht?
  Dat loopt landelijk gierend uit de klauwen bij alle gemeenten sinds de bestuurlijke hervormingen van de PvdA (Plassterk), maar in Utrecht hoor je daar helemaal niets over…
  Maar als de schuldhulpverlening al onvoldoende is, hoe zit het daar dan mee?

 3. Wim Vreeswijk

  De nota ‘Utrecht schuldenvrij’ geeft op pagina 10 aan dat tussen 2013 en 2018 het aantal Utrechters dat vanwege schulden onder bewind is gesteld met 60% is toegenomen. Pagina 11 geeft aan dat men er rekening moet houden dat 20-25% van de bevolking niet voldoende financieel zelfredzaam te maken is, hetgeen neer zou komen op 70-80.000 Utrechters waarmee gesteld kan worden Utrecht een giga armoedemagneet is. Op pagina 14 wordt vermeld dat in 2020 dan ook een verdere toename van het aantal Utrechters verwacht wordt dat hulp vraagt bij het oplossen van geldproblemen.Pagina 15 geeft aan dat slechts 1/5 van de inwoners die op een ‘driehoeksgesprek komen voor een schuldenregeling slechts in aanmerking komt voor een schuldregeling. En zo ga zo maar door. De gemeente Utrecht gaat zelf echter ook helemaal niet vrijuit want door bestuurlijk megalomaan gedrag van de gemeenteraadscoalitie is de schuld van Utrecht zelve tussen 2007 en 2017 opgelopen van 170 miljoen naar 1.500 miljoen !

 4. Cico

  De schuld van Utrecht zelf of andere overheidsproblemen met zorg zijn niet relevant. Het gaat hier om verborgen armoede van private personen, die direct een gevolg hebben voor de stad en waar de gemeente iets aan wilt doen. Ik juich dat toe.

 5. Nina

  Een deel van de mensen zal niet met geld om kunnen gaan of verrast worden door een hoge rekening in een bepaalde maand (bijv. de jaarafrekening van het energiebedrijf), waardoor alles spaak loopt.

  Volg deze stappen om iig goed inzicht te krijgen en je maandelijkse vaste lasten te kunnen voldoen:

  1. Neem een betaalrekening met pinpas

  2. Neem een extra rekening zonder pinpas

  3. Neem een spaarrekening

  4. Maak een overzicht met alle maandelijkse (bijv. huur, energiekosten, zorgverzekering, boodschappen) jaarlijkse (bijv. gemeentelijke belastingen, verzekeringen) en te verwachten jaarlijkse (bijv. reservering eigen risico zorgverzekering en jaarafrekening van water en energie) kosten en reken deze terug PER MAAND.

  5. Doe hetzelfde met je inkomsten. Bijv. salaris / uitkering, zorgtoeslag, huurtoeslag is per maand, vakantiegeld is per jaar en kinderbijslag is per kwartaal.

  6. Kleding, sport, uitjes, auto, feestdagen, vakantie is allemaal bijzaak en daarvoor moet je dus sparen.

  7. Maak maandelijks het bedrag aan vaste lasten over naar de extra rekening, zodat je altijd je vaste lasten kunt betalen.

  8. Laat het bedrag dat je reserveert voor boodschappen op je betaalrekening met pinpas staan.

  9. Het geld dat je overhoudt, maak je over naar je spaarrekening. Spreek met jezelf een minimumbedrag af dat altijd op je spaarrekening moet staan voor noodgevallen. Ga je over dat bedrag heen, dan kun je van dat geld de extra’s betalen of je schulden aflossen.

  10. Zorg dat je op de hoogte bent van de subsidies via de gemeente (bijv. U-pas of vervanging wasmachine) en belastingtoeslagen waar je recht op hebt. Wees goedkoop uit met tweedehands kleding en spullen.

  Zo weet je iig zeker dat je de basiskosten (huis, energierekening, belastingen, wa-verzekering, zorgkosten en eten) kunt betalen. Dat geeft je rust ook al blijft je budget erg krap.

 6. Wim Vreeswijk

  [email protected] Hier is over nagedacht !

 7. Nina

  @Wim Vreeswijk

  Dat klopt! Ik doe het al 25 jaar zo, ondanks dat mijn inkomen inmiddels veel rianter is geworden. Het werkt nog steeds.

  Het kost even moeite, maar dan blijkt dat je maandelijks rijker bent dan je dacht.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).