Sekswerkers kunnen voorlopig nog niet aan de slag op tippelzone Europalaan Sekswerkers kunnen voorlopig nog niet aan de slag op tippelzone Europalaan

Sekswerkers kunnen voorlopig nog niet aan de slag op tippelzone Europalaan

Sekswerkers kunnen voorlopig nog niet aan de slag op tippelzone Europalaan
De afwerkplek van de tippelzone achter de Europalaan. Foto: DUIC / Marlot van den Berg
De sekswerkers op de tippelzone aan de Europalaan mogen voorlopig nog niet aan het werk. Dit willen ze wel, ze werken daarom samen met de Tussenvoorziening om dit mogelijk te maken. Het kan nog een aantal weken duren voordat er een veiligheidsprotocol is.

De sekswerkers op de tippelzone aan de Europalaan mogen voorlopig nog niet aan het werk. Dit willen ze wel, ze werken daarom samen met de Tussenvoorziening om dit mogelijk te maken. Het kan nog een aantal weken duren voordat er een veiligheidsprotocol is.

Op 1 juli werden de coronamaatregelen versoepeld van ‘intelligente lockdown’ naar ‘ruimte met regels’. Dit betekende dat naast sportscholen, casino’s en sauna’s ook de seksbranche weer klanten mag ontvangen. Maar de Utrechtse sekswerkers en de Tussenvoorziening werken eerst nog aan een plan om de protocollen voor sekswerkers om te vormen naar die voor de tippelzone. Daarvoor maken ze gebruik van de regels die voor contactberoepen en de seksbranche zijn opgesteld.

Hygiëne sekswerkers en hulpverleners
Het is vooral van belang dat er op een veilige en gezonde manier kan worden gewerkt wanneer de tippelzone weer wordt geopend, stellen burgemeester en wethouders in een brief aan de gemeenteraad. Zo wordt er samen met de sekswerkers gekeken naar de juiste manier om desinfectie voor en na klantcontact te realiseren. Bijvoorbeeld op de afwerkplek, of op de zone zelf.

Het is ook van belang dat artsen en hulpverleners die de sekswerkers ondersteunen weer veilig kunnen werken. In de Huiskamer Aanloop Prostituees (HAP) kunnen de tippelaarsters terecht voor een gesprek of hulpverlening met artsen. Daar zullen nu spatschermen worden geplaatst, zonder dat er te veel ruimte verloren gaat. Ook wordt er mogelijk een mobiele badkamer naast de huiskamer neergezet en een overkapping geplaatst voor de werkers die even willen schuilen of uitrusten.

Opening
Voor de opening van de tippelzone wordt vooralsnog ingezet op zo snel mogelijk, maar de verwachting is dat het nog een aantal weken gaat duren. “Als de adviezen op de protocollen binnen zijn en de benodigde maatregelen zijn uitgevoerd, voert de GGD regio Utrecht een inspectie ter plaatse uit.” Aldus de gemeente. “Als daar een positief advies op volgt, zullen wij het schorsingsbesluit opheffen en kan de tippelzone weer in gebruik worden genomen.”

3 Reacties

Reageren
 1. Massegast

  Er is al een paar jaar sprake van om de prostititie-zone aan de Europalaan op te heffen. Met individuele oplossingen voor de daar werkzame dames. Die virus-kwestie lijkt mij het ideale moment om eens door te schakelen op dit dossier.

 2. Yoshua

  De tippelzone is voor verslaafde vrouwen bedoeld.
  Nu de tippelzone al tijden is gesloten en er praktisch geen overlast is van illegale straatprostitutie vraag ik mij af of de dames misschien niet zijn afgekickt van de drugs.
  Dan is heropenen misschien wel een heel slecht plan.

 3. Kadoendra

  Die afwerkplek achter de Europalaan is misschien wel het meest deprimerende stukje Utrecht wat er bestaat.
  Maar gelukkig ken ik de wet van A t/m Z en daarom weet ik dat je niet met de handkar op de A2 mag gaan, maar je mag wel op de digitale snelweg met de handkar!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).