Selectie Utrechtse beelden ‘De Tweede Wereldoorlog in 100 foto’s’ bekend | De Utrechtse Internet Courant Selectie Utrechtse beelden ‘De Tweede Wereldoorlog in 100 foto’s’ bekend | De Utrechtse Internet Courant

Selectie Utrechtse beelden ‘De Tweede Wereldoorlog in 100 foto’s’ bekend

Selectie Utrechtse beelden ‘De Tweede Wereldoorlog in 100 foto’s’ bekend
NSB op het Domplein 03-10-1942. De beelden in dit artikel komen van Het Utrechts Archief.
De selectie van de 50 meest aansprekende foto’s uit de Tweede Wereldoorlog voor de provincie Utrecht is onthuld. Tussen de beelden zitten meerdere foto’s uit de stad Utrecht. De beelden maken kans om in de landelijke serie terecht te komen.

De selectie van de 50 meest aansprekende foto’s uit de Tweede Wereldoorlog voor de provincie Utrecht is onthuld. Tussen de beelden zitten meerdere foto’s uit de stad Utrecht. De beelden maken kans om in de landelijke serie terecht te komen.

De Tweede Wereldoorlog in 100 foto’s is een landelijk project in het teken van 75 jaar vrijheid. De zoektocht naar de beste beelden startte afgelopen november. Elke provincie ging op zoek naar haar 50 meest aansprekende WO2 foto’s.

De laatste stap is een selectie maken van 100 beelden, van de beelden uit alle provincies, die samen een beeld geven van de oorlog.

Tekst gaat verder onder afbeelding.

Een man die het Duitstalige bord ‘selbständiges Quartiermachen ist verboten’ omzaagt tijdens de bevrijding van Utrecht. Gemaakt op 07-05-1945

Utrechtse selectie

Een selectie maken van 50 foto’s uit de Tweede Wereldoorlog in de provincie Utrecht was een enorme klus. Er is gezocht in nationale en internationale beeldbanken, in collecties van historische kringen, lokale musea en archieven. Inwoners van de provincie leverden ook nieuwe, onbekende beelden aan.

Mieke Heurneman van Landschap Erfgoed Utrecht: “We zijn blij verrast door de vele reacties van Utrechtse erfgoedorganisaties. Zo blijken in collecties van historische verenigingen veel bijzondere foto’s uit deze periode te zitten. Prachtig dat die nu boven water zijn gekomen en dat een aantal daarvan nu meer bekendheid krijgt en een groot publiek bereikt.”

Tekst gaat verder onder afbeelding.

Afbeelding van de arrestatie van een NSB’er op de Bemuurde Weerd. Gemaakt op 07-05-1945

 Beelden van de stad

Foto’s uit de stad Utrecht tonen onder meer de Leidseweg, op 16 mei 1940. Op die dag fietsen Duitse soldaten de stad binnen. Een ander beeld, gemaakt op 23 juni 1943, laat een woning aan de Palmstraat zien waar een gedeelte van een Britse Bommenwerper op is neergestort. Ook meerdere foto’s van de bevrijding in mei 1945 behoren tot de selectie.

Een aantal geselecteerde beelden uit Utrecht laten ook activiteiten van de NSB zien, er zijn foto’s van de hongerwinter en joden die verplicht een Jodenster moeten dragen.

Alle beelden uit de provincie Utrecht zijn hier te bekijken.

7 Reacties

Reageren
  1. Frank

    Zeer indrukwekkend!

  2. GeenStijl@Utrecht😉

    Weet je wat nu het meest schandelijke is aan dit soort verhalen, er liggen graven van jonge mensen op begraafplaatsen die gestorven zijn voor onze vrijheid, deze graven zijn meestal verlaten en slecht onderhouden door de gemeente en niemand die zich hier druk over maakt of eens een kaarsje brandt.
    Zo gaan wij om met onze gevallen verzetsstrijders ….. die hun leven gaven voor ónze vrijheid.

  3. Rinke Doornekamp

    Inderdaad zeer indrukwekkend! Maar ook diep tragisch, treurig, hemel schreiend dat mensen elkaar dit aan kunnen doen.

  4. Utrechtse

    Ik zie m’n opa als onderduiker. Bekende foto in de familie.

  5. Koel Hoofd

    Mensen zijn en blijven beesten die elkaar zonder moeite de meest gruwelijke dingen aan kunnen doen. Ik dacht ooit ergens gelezen te hebben dat die NSBer van de laatste foto kort daarna is vermoord door boze utrechters die wraak namen.

    Dat wij nu hier in Europa het goed hebben, wil niet zeggen dat het ook zo blijft.
    We zijn als mensheid namelijk weer hard op weg om elkaar wederom in de haren in te vliegen vanwege emoties en idealen, want rationele nuchterheid is weer eens heel ver te zoeken. What can I say, it’s a human thing…

  6. HArry

    Het had maar weinig gescheeld of we hadden hier met z’n allen Duits gesproken. En dan was deze tijd, weliswaar vanuit een ander perspectief, ook als bevrijding gezien.

    De mens schikt zich aldus altijd naar zijn overwinnaar of meesters. Wiens brood men eet, wiens woord men spreekt.

    Overigens, zonder de Russen en het Oostfront hadden we hier inderdaad Duits gesproken. Dan waren onze gevierde bevrijders nooit gemobiliseerd geweest.

  7. Kadoendra

    “Foto’s uit de stad Utrecht tonen onder meer de Leidseweg, op 16 mei 1940. Op die dag FIETSEN Duitse soldaten de stad binnen”.

    Je kan veel zeggen over de bezetters van Nederland, maar die gasten hadden toen al door dat Utrecht iets heeft met fietsen.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).