Utrechtse innovaties: ‘Selficient is het huis van de toekomst’ | De Utrechtse Internet Courant Utrechtse innovaties: ‘Selficient is het huis van de toekomst’ | De Utrechtse Internet Courant

Utrechtse innovaties: ‘Selficient is het huis van de toekomst’

Utrechtse innovaties: ‘Selficient is het huis van de toekomst’
Robin Stuiver en Thijs Morel
Wat brengt de toekomst voor Utrecht en op welke manier zijn Utrechters met de toekomst bezig? In deze rubriek geeft DUIC de creatievelingen achter innovatieve producten, diensten en ideeën de ruimte om te vertellen hoe zij Utrecht voorbereiden op de toekomst. Dit keer besteden we aandacht aan Robin Stuiver (24) en Thijs Morel (24), twee Utrechters die met hun bedrijf Selficient het huis van de toekomst bouwen.

Wat brengt de toekomst voor Utrecht en op welke manier zijn Utrechters met de toekomst bezig? In deze rubriek geeft DUIC de creatievelingen achter innovatieve producten, diensten en ideeën de ruimte om te vertellen hoe zij Utrecht voorbereiden op de toekomst. Dit keer besteden we aandacht aan Robin Stuiver (24) en Thijs Morel (24), twee Utrechters die met hun bedrijf Selficient het huis van de toekomst bouwen.

Een toekomstbestendig huis, hoe ziet dat er precies uit?

Thijs: “Het is een soort LEGO-huis dat is gebouwd vanuit drie kernpunten: duurzaamheid, circulariteit en modulariteit. Het huis is zelfvoorzienend, dat betekent dat de energie die het huishouden gebruikt opgewekt en hergebruikt kan worden met behulp van handigheidjes op, aan of in het huis. Denk daarbij aan zonnepanelen in combinatie met sterke accu’s om energie op te wekken en op te slaan, een warmtepomp voor het duurzaam leveren van warmte en een recirculerende douche waarmee water bespaard kan worden.”

Robin: “Daarnaast gebruiken we de meest duurzame materialen, dus geen baksteen, en is het huis te modificeren naar wens en  van de gebruiker. Mocht die bijvoorbeeld behoefte hebben aan meer ruimte, dan kan het huis middels het toevoegen van extra panelen eenvoudig uitgebreid worden. Op die manier hoeft de bewoner dus eigenlijk nooit te verhuizen, omdat het huis aan te passen is aan de behoeftes die horen bij de levensfase van de bewoner.”

Waar komt dit futuristische idee vandaan?

Thijs: “Tijdens onze studie Werktuigbouwkunde zijn we betrokken geraakt bij een projectgroep van Hogeschool Utrecht die zich had aangemeld voor de Solar Decathlon, een internationale studentencompetitie waarbij alles draait om het ontwerpen en bouwen van een zo duurzaam mogelijke woning. Met een team van HU-studenten van verschillende opleidingen zijn we tot een ontwerp gekomen waarmee we uiteindelijk vorig jaar naar Denver in de Verenigde Staten zijn afgereisd om mee te doen aan die competitie.”

Wat is er sinds die Solar Decathlon allemaal gebeurd?

Robin: “We hebben in Denver hoge ogen gegooid. We wonnen de publieksprijs en kregen veel goede reacties van de jury, vooral op gebied van market potential. In die categorie hebben we de tweede plek weten te bemachtigen. Dat gaf wat ons betreft een goed beeld van de potentie van ons concept. Toen we terugkwamen in Nederland zijn Thijs en ik vervolgens plannen gaan maken om het huis echt op de markt te brengen.”

Wat gaat de nabije toekomst brengen voor Selficient?

Robin: “We gaan deze week op bezoek bij de notaris om de daadwerkelijke start van het bedrijf af te ronden. Daarna is het een kwestie van sponsoren en partners vinden.”

Thijs: “Vanuit Hogeschool Utrecht is ook een nieuw projectteam gestart dat in 2019 mee gaat doen aan de Solar Decathlon in Hongarije. Zij gaan aan de slag met het optimaliseren van ons ontwerp. Die editie van de Solar Decathlon is gericht op renovatie, dus dat team houdt zich vooral bezig met het kernpunt modulariteit en het ‘renoveren’ van de woning. Binnenkort beginnen ze met het bouwen van het huis op de Uithof. Het zal dan tijdelijk gebruikt worden als duurzame vergaderruimte doordeweeks, en beschikbaar zijn voor short-stay overnachting in het weekend.”

Robin: “Wij zijn nog wel betrokken bij de projectgroep. We werken nauw samen met Hogeschool Utrecht. De innovatie wordt uitbesteed aan de HU en wij worden uiteindelijk opdrachtgever van het project, zo moet je het eigenlijk zien.”

Tot slot: door de verwachte groei van de hoeveelheid inwoners is huizenbouw booming in Utrecht. Denken jullie dat Selficient met toekomstbestendige huizen daar een rol in gaat spelen?

Thijs: “Op de korte termijn niet, denk ik. Het is voor ons nu belangrijk om het Selficient-huis te optimaliseren en het bedrijf van de grond te krijgen. We verwachten de komende jaren vooral bezig te zijn met het uitvoeren van kleine projecten en het seriematig uitbreiden van ons concept.”
Robin: “We hebben voor ogen dat we binnen een jaar het eerste echte huis willen gaan bouwen dat ook echt bewoond kan worden. Natuurlijk willen we graag bijdragen aan de bouw van woningen in Utrecht. Dat moet dan wel passen bij het tempo van ons proces. Maar alle scenario’s zijn mogelijk, dus wie weet woont straks een deel van die nieuwe Utrechters in onze huizen.”

1 Reactie

Reageren
  1. Atilla Vigh

    Dit is een goed initiatief. Geen huizen meer bouwen voor 100 jaar, maar demontabel. Ik zie toch geen hout, want dat lijkt me nauwelijks duurzaam. Overigens zou ik 3D-printing technologie en nanotechnologie meenemen als wellicht interessante manieren om op grote schaal zo te gaan bouwen. Eigenlijk moet het zo zijn dat mensen hun eigen huis in elkaar flansen, met wat basisregels over de afmetingen en uiterlijk vertoon.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).