Sharon Dijksma is namens alle steden op de klimaattop in Egypte, wat zit er in haar koffer? Sharon Dijksma is namens alle steden op de klimaattop in Egypte, wat zit er in haar koffer?

Sharon Dijksma is namens alle steden op de klimaattop in Egypte, wat zit er in haar koffer?

Sharon Dijksma is namens alle steden op de klimaattop in Egypte, wat zit er in haar koffer?
Foto: Robert Oosterbroek
Burgemeester Sharon Dijksma gaat deze week naar de klimaattop in Egypte die maandag begonnen is. Op de klimaattop komen wereldleiders samen in de strijd tegen klimaatverandering. Dijksma gaat niet alleen naar Egypte namens Utrecht, zij is daar voor de Verenigde Naties als de stem van alle steden in de wereld. Steeds meer inwoners wonen in steden en daar liggen zowel problemen als oplossingen om klimaatverandering aan te pakken.

Burgemeester Sharon Dijksma gaat deze week naar de klimaattop in Egypte die maandag begonnen is. Op de klimaattop komen wereldleiders samen in de strijd tegen klimaatverandering. Dijksma gaat niet alleen naar Egypte namens Utrecht, zij is daar voor de Verenigde Naties als de stem van alle steden in de wereld. Steeds meer inwoners wonen in steden en daar liggen zowel problemen als oplossingen om klimaatverandering aan te pakken.

Ministers, burgemeesters, actievoerders, bewoners, jongeren en andere betrokkenen hebben de afgelopen weken allemaal gesproken met Dijksma. De Utrechtse burgemeester wilde weten wat zij allemaal graag besproken zien worden in Egypte. Als speciaal gezant van het stedennetwerk voor de Verenigde Naties zal ze zich hardmaken voor een grotere rol voor steden bij het maken van klimaatafspraken. Dijksma: “Steden staan in de klimaatcrisis aan de frontlinie. Het is daarom van groot belang dat zij worden betrokken bij internationale afspraken over het klimaat en financieel beter in staat worden gesteld om te voldoen aan de uitvoering van klimaatbeleid.” 

Maar wat gaan ze daar in Egypte vertellen? Alles wat ze afgelopen weken gehoord heeft neemt ze mee in haar koffer. Maandag 30 oktober verzamelden bij sterrenwacht Sonneborgh tientallen genodigden en ongenodigden om Dijksma inhoud mee te geven. Aniek Moonen en Laura de Vries schoven aan namens de Jonge Klimaatbeweging die aan 1 miljoen jongeren in Nederland gevraagd heeft hoe ze zouden willen leven in 2040. “Voor jongeren is klimaatverandering een risico voor onze toekomst. Een toekomst die er zwart gaat uitzien als we niks doen. Vandaag de dag hebben al veel mensen last van klimaatverandering. We denken dat we de problemen al voldoende doorhebben, maar als je kijkt naar het beleid dat wordt gevoerd dan zien we dat er nog onvoldoende gebeurt. Daar maken jongeren zich veel zorgen over.”

‘Preken voor eigen parochie’

Van de meeste mensen die Dijksma spreekt – van energiebedrijven, corporaties en overheden tot wetenschappers – krijgt de burgemeester te horen hoe belangrijk de strijd tegen klimaatverandering is. ‘Preken voor eigen parochie’, werd dan ook al gauw het motto dat juist doorbroken zou moeten worden. Zo liet Lot van Hooijdonk namens de Vereniging van Nederlandse Gemeenten weten dat bewoners ook perspectief geboden moet worden.

“Klimaatbeleid is zo ongelooflijk ingewikkeld omdat in een klimaatvriendelijke toekomst alles anders is. Het betekent een andere manier van leven, andere financiële systemen, een nieuwe economie, anders op vakantie gaan en anders naar ons eten kijken. Alles wordt anders.” In de grote verandering moet burgers wel verteld worden wat dan het perspectief is. “Als je stelt dat alles anders moet, moet je ook vertellen wat het nieuwe normaal wordt. Als je niet meer met een fossiele auto kan verplaatsen, hoe dan wel? Als je je huis niet meer met gas mag verwarmen, hoe dan wel? Als je baan verdwijnt in de fossiele economie, wat is dan het nieuwe perspectief? Als we dit niet weten te vertellen, dan gaat het niet lukken.”

Draagvlak

Dijksma kon zich hier goed in vinden en gaf aan dat het draagvlak onder bewoners voor de groene transitie vaak nog ontbreekt. “Wij zijn er allemaal van overtuigd dat de groene transitie noodzakelijk is, maar veel Utrechters zien het als een bedreiging.” Volgens Dijksma komt dat doordat het ook een sociaal-economische uitdaging is. “Mensen met een kwetsbaar inkomen moeten juist het meest meeprofiteren van de groene transitie, zij moeten het merken in de portemonnee. Het is ook echt gewoon een verdelingsvraagstuk. De transitie is geen bedreiging voor hen, maar juist ook een kans. Dat verhaal moeten we ook vertellen.”

Waar energiebedrijven en corporaties zeiden zelf al een hoop te doen, vroegen ze ook naar stippen op de horizon vanuit de overheid. “Waar moeten we naartoe werken?” Ze gaven aan ook vooral belang te hebben bij voorspelbaarheid vanuit de overheid en duidelijke normen. De FNV benadrukte de samenhang tussen klimaatbeleid en de rechten van werknemers wereldwijd. De energietransitie in Nederland mag weer niet nadelig uitpakken voor werknemers op andere plekken in de wereld.

Ook steden zouden daarover moeten nadenken. Namens de wetenschap was bijzonder hoogleraar aan de Universiteit Utrecht Annelies Huygen aanwezig. Zij benadrukte het belang van steden in de aanpak van klimaatverandering en wilde de nadruk leggen op de energietransitie. Als steden en wijken allemaal energieneutraal moeten worden, moet er nagedacht worden hoe al die wijken ook energie kunnen opwekken. Ze pleitte voor meer internationale samenwerking tussen gemeentes wereldwijd om expertise uit te wisselen. 

Extinction Rebellion

Naast de gevestigde namen had ook Extinction Rebellion zichzelf uitgenodigd. De actiegroep overhandigde een fysieke koffer aan de burgemeester. Daarin zaten tientallen verklaringen van bezoekers van de markt op het Vredenburgplein. De activisten lieten weten dat het onderwerp leeft onder de voorbijgangers. “Mensen willen dat steden groene oases worden en veel mensen vinden klimaatrechtvaardigheid belangrijk. Zij willen bijvoorbeeld extra steun voor energietransitie in arme landen. Daarnaast zijn schone lucht, schoon water én burgerparticipatie genoemd als belangrijke speerpunten.” De koffer mocht Dijksma overigens niet houden. “Het is wel zo circulair als we hem weer kunnen gebruiken.”

Formele rol voor steden

Dat er een hoop moet gebeuren en dat steden een belangrijke rol spelen, daar was iedereen het wel over eens. Dijksma wil dat steden dan ook een grotere en formele rol van betekenis krijgen, daarvoor gaat ze pleiten in Egypte. In 2050 woont 70 procent van de wereldbevolking in steden. “Er vindt dan ook heel wat uitstoot in de steden plaats. Maar steden hebben ook een sleutelrol in de groene transitie. Lokale overheden zijn heel erg belangrijk daarin.”

Concluderend zegt Dijksma dat er eigenlijk gewoonweg te weinig tijd is. “80 procent van de opgave moeten we in 20 procent van de tijd doen. Maar we moeten zelf het goede voorbeeld geven.” Er moet volgens de burgemeester nog wel een versnelling plaatsvinden, daar zijn ook kaders voor nodig. Grote organisaties en overheden moeten aan de slag en “we moeten aangejaagd en tegengesproken worden door jongeren”. Dijksma gaf mee dat de boodschap ook vooral goed uitgelegd moet worden aan bewoners en dat er verteld moeten worden waarom de transitie nodig is.

De Klimaatconferentie van Sharm-el-Sheikh in Egypte is de 27e top van de Verenigde Naties. Op de top wordt gesproken over het Klimaatverdrag en maatregelen die nodig zijn in de strijd tegen klimaatverandering.


Ken jij de verhalen achter de Utrechtse horeca uit de 20e eeuw? Arjan den Boer en Ton van den Berg hebben samen een boek over de verdwenen horeca uit deze periode gemaakt en dat is nu te bestellen in de DUIC shop! Bestel hier een exemplaar in de voorverkoop.

20 Reacties

Reageren
  1. Lexus

    Wanneer de burgemeester van Sharm el Sheikh deze taak op zich genomen had, was het een stuk geloofwaardiger geweest.

  2. Ton

    @ Lexus
    Nog mooier: de burgemeester van Sharm el Sheihk hand-in-hand met die van Utrecht.

  3. Katja

    En hoe is ze daar gekomen ?

  4. WvR

    In Sharon’s koffer zit hetzelfde als in iedere andere doorsnee diplomaten koffer:

    Lucht.

    Ze is daar in een functie die voornamelijk het CV dient, niks anders.
    Niet dat ik dat haar kwalijk neem: Altijd lekker om je CV op te vijzelen met “Speciaal Gezant van de VN”.

    Maar qua impact?
    Nul, niks, mogelijkerwijs nog minder.
    Het is een titulatairtje, een business card, zonder bevoegdheden.

  5. Realist

    Ik neem aan dat iedereen daar op de fiets, zeilboot of benenwagen naartoe is gegaan?

  6. Marcel de Korte

    Goed verhaal, redactie.

  7. Lexus

    @Die burgemeester van Sharm el Sheikh had kunnen praten namens al die andere burgemeesters — dat was toch ook met mevrouw Dijksma de bedoeling — en dan had zij thuis kunnen blijven om de Utrechtse problemen op te lossen. Een win-winsituatie, lijkt me.

  8. Bert

    Interessantere vraag: waarom is een lid van een splinterpartij daar “namens alle steden” en waarom kan dat niet gewoon via teleconferencing?

  9. Wim Vreeswijk

    Bert: teleconferencing lijkt mij inderdaad een veel beter en schoner idee dan tientallen wereldwijd vervuilende jumbo’s in de lucht

  10. R

    Dat geen van de reacties hierboven over de inhoud gaat, laat zien dat velen doodsbang zijn dat klimaatverandering echt invloed gaat hebben op hun priveleven. Hameren op de vorm, zoals bij de activisten die zich aan kunst vastlijmen, is een bekende tactiek om discussie over de inhoud uit de weg te gaan.

    Hoewel deze groep die-hard ontkenners afneemt, heeft ze helaas nog altijd invloed op de politiek die door hun luide minderheidsstem denkt dat er geen draagvlak is. Draagvlak is er zeker, de grote meerderheid wil dat de politiek grote stappen gaat zetten zodat Utrecht snel klimaatneutraal zal zijn.

  11. Claudia

    Wat zit er in haar koffer? Een krant en een broodtrommel gok ik?

  12. Lexus

    @R: wanneer u DUIC zou volgen, was het u bekend geweest dat het op heel wat draadjes wel degelijk gaat over de klimaatcrisis en wat er voor nodig is om daar nog uit te komen. Bijvoorbeeld recentelijk op 2 november nog https://www.duic.nl/algemeen/kerstverlichting-in-binnenstad-van-utrecht-gaat-minder-lang-branden-om-energie-te-besparen/.

  13. C.

    @R Wie zegt u dat zij die (hier) kritiek hebben of ernstige vraagtekens zetten bij het nut van het bezoek van onze burgemeester aan deze klimaatconferentie in een ver land zich niet ook zelf zouden willen inzetten voor en zich werkelijk inspannen om de klimaatverandering tegen te gaan, door bijvoorbeeld vliegreizen achterwege te laten, zuinig te zijn met energie en spullen, zelfs geen auto te hebben, etc. Over wat onze burgemeester in die zin vermag en bereid is te doen (in haar openbare optreden) zijn, zo meen ik, terecht twijfels te uiten. Zelf veel en op onverantwoorde wijze reizen en dan praatjes voor de vaak.

  14. Rob

    @R
    De grote meerderheid in uw groene bubbel misschien. Ik durf er een fles klimaatneutrale wijn op te zetten, dat mocht er vandaag of morgen een referendum worden gehouden waar elke Nederlander aan mee zou moeten doen een grote meerderheid het met u oneens is.

  15. N.

    @ Claudia. Ik denk ook een pyama. Al moet ze wel snel — dus met het vliegtuig en niet per trein — weer terug zijn in Utrecht om vrijdag om 23.00 uur het feestjaar ‘Utrecht 900 jaar’ af te sluiten, zo wordt ons althans aangekondigd. Maar misschien blijkt ze vertraging op Schiphol te hebben, bij het wachten op haar koffer ….

  16. Hannes

    Ik denk dat in haar koffer het kentekenbewijs van haar benzine sleurende dienstauto zit.

  17. Koel Hoofd

    Dat hele klimaatcircus trekt al 27 jaar de wereld over en preekt al die jaren voor eigen parochie.
    Hoe ironisch dat juist die mensen die beweren het klimaat te willen redden uitgerekend het klimaat het meeste belasten om over het klimaat te kunnen brabbelen.
    Ik moet het die Greta nageven, ze heeft gelijk met haar blablabla blabla blablabla.
    Intussen had dat hele schijnheilige circus al complete bossen kunnen opleveren ter compensatie van de vliegschaamte waar ze zelf helemaal geen last van blijken te hebben…
    VN is hetzelfde als de EU, kost meer dan het oplevert maar de hoogste kaste heeft er plezier van/door.

  18. Realist

    Dat klimaatverbeteraars van hoog tot laag zelf niet het goede voorbeeld geven maakt dit alles heel erg ongeloofwaardig. @Koel Hoofd. Het is niet Gretha, dat arme kind is niets meer dan een handpop van activistische klimaatclubs.

  19. Nina

    Sinds 30 jaar is er een zuidelijke (en dus warmere) windstroom in Europa en dat is een significante wijziging ten opzichte van daarvoor. Dit is uitgezocht door tiener Jelle samen met zijn vader en bevestigt door het KNMI.

    Goed om dit mee te gaan nemen in de modellen, want dat is nog niet gebeurd. Dit is van grote invloed op de temperatuurstijging in Europa. Hieruit blijkt wellicht dat menselijke invloed op de temperatuurstijging anders is dan gedacht en er daarom andere/betere maatregelen moeten worden genomen.

  20. buurtbewoner

    de klimaatverandering is niet meer te stoppen of te remmen, zolang de grootste vervuilers, VS, India en China nagenoeg niets doen, is dat een illusie!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).