Sierappelboom aan de Oudegracht aan de Werf in Utrecht met spoed gekapt Sierappelboom aan de Oudegracht aan de Werf in Utrecht met spoed gekapt

Sierappelboom aan de Oudegracht aan de Werf in Utrecht met spoed gekapt

Sierappelboom aan de Oudegracht aan de Werf in Utrecht met spoed gekapt
Een sierappelboom aan de Oudegracht aan de Werf is met spoed verwijderd. Dat was nodig omdat de boom was verzakt en daardoor gevaarlijk werd.

Een sierappelboom aan de Oudegracht aan de Werf is met spoed verwijderd. Dat was nodig omdat de boom was verzakt en daardoor gevaarlijk werd.

Volgens de gemeente was de sierappelboom instabiel en vormde die daarom een gevaar voor de omgeving. De wortels drukten tegen de monumentale werven op. Om die reden hoefde de gemeente geen vergunning aan te vragen voor de kap van de boom. Dat gebeurde volgens de noodprocedure.

De stronk van de sierappelboom moet nog worden verwijderd. Het kan ook nog een paar maanden duren voor er weer een nieuwe boom komt. Het plantseizoen voor bomen loopt van november tot maart. Het is nog niet duidelijk of er in dit plantseizoen al een nieuwe boom komt.

30 Reacties

Reageren
 1. Wil

  Bomen horen in een bos, niet aan de werf. Dan krijg je dit dus en gaan mensen lopen zeiken… beter niks terug planten…

 2. Johan

  ‘Het is nog niet duidelijk of er dit plantseizoen al een nieuwe boom komt’. Waar is het wachten dan op? Het is wel duidelijk: die komt er niet.
  Maak een rondje langs de grachten en verbaas u over alle plekken waar bomen gekapt zijn en er geen herplant heeft plaatsgevonden.
  Van de herplantplicht wordt een potje gemaakt.

 3. Wim

  @ Wil
  Zucht. Wat een primitieve reactie.

 4. Joris

  Onze prachtige werven worden nóg mooier zonder bomen.
  Ik heb helemaal niks tegen natuur en groen, maar op deze plekken horen ze, historisch gezien, gewoon niet.

 5. W.

  @Wil: Wie zeikt er dan? Volgens mij staan er heel veel bomen mooi en prima langs de werven en elders in de stad en worden die over het algemeen dus goed bijgehouden zodat er tijdig ingegrepen kan worden als het niet goed meer gaat. Waarvan akte.

 6. BdV

  @Wil – Of je krijgt van dat soort zure reacties op DUIC.

 7. buurtbewoner

  ik hoop dat er speciaal voor Wil een treurwilg wordt geplant

 8. Rob H.

  Ik neem toch aan dat ze eerst eens kijken of die boom wat kapotgedrukt heeft, voor ze een nieuwe planten?

 9. Wil

  @wim: want?

 10. Baliekluiver

  Het is in Utrecht nooit duidelijk of er een nieuwe boom komt, want de lijst van niet nagekomen herplantbeloftes wordt steeds langer.

 11. JvdJ

  Hoe mooi ook de bomen aan de werf, ze zijn funest voor de fundering en de aangrenzende werfkelders. Willen we de werven behouden voor de volgende generaties, dan zullen we een aanzicht zonder bomen moeten priotiseren (op de lange termijn) en de bomen die door natuurlijke loop van omstandigheden gekapt moeten worden niet op dezelfde plek terugbrengen. Wel kan er natuurlijk prima ergens anders een boom terug gebracht worden. Ik geloof dat er bij de Singel op het gat van Roost nog wel een plekje te vinden is.

 12. Fvw

  Bomen in kuip (Groote plantenbakken) een prima oplossing, staat ook nog eens mooi op de werven.

 13. Wim

  @ wil

  Een reactie die er blijk van geeft het belang van bomen in de stad niet in te zien, valt niet serieus te nemen.

 14. JR

  Kaalslag langs de grachten is onthutsend

 15. Albert van der steen

  ooit van een ondersteunende paal gehoord? wordt al eeuwenlang gebruikt. Onzin dus. Het zijn bomenslopers bij de gemeente. De gemeente sloopt niet alleen cultuur en mens, maar ook graag bomen

 16. Albert van der Steen

  @wil ga aub 10 hoog wonen en met jou al die mensen die het met je eens zijn. Een blik op oude schilderijen laat zien dat natuur en stad vroeger in elkaar overvloeiden. Zo was het domplein eeuwenlang een wildernis van Ruïne en natuur. Natuur is overal. Typisch een gevalletje van ‘tuin vol plempen met betontegetype. Ik kan wel uitwijden over het feit dat mensen die niet tuinieren geen tuin verdienen, maar ik laat het hier maar bij als (achter)kleinzoon van een hovenier/sfamilie.

 17. Luuk Upuuk

  Iedereen valt over Wil heen, maar hij heeft wel een punt.
  Bekijk het even rationeel ipv emotioneel. Waarom groeien zoveel bomen op de werfkades scheef?
  Gewoon omdat ze te weinig licht krijgen en dus het licht opzoeken.
  Natuurlijk geven al die bomen een fijn gevoel, prettig klimaat in de zomer en een plek voor allerlei fauna.
  Probeer dat te bewerkstelligen door het planten van groen dat het beter doet op schaduwrijke plekken.

 18. W.

  @Luuk Upuuk: Maar dat betekent in mijn ogen niet noodzakelijk dat bomen niet thuis horen op de werf. Dat bomen op de werven een groter risico vormen zullen weinig mensen ontkennen lijkt mij, maar dat kun je volgens mij prima ondervangen met reguliere inspecties. Dat is net zo rationeel gedacht.

 19. Binnenstadbewoner

  Zelfs de kap van een boompje is al nieuws … . Dan moet het wel heel goed gaan in Utrecht ..

 20. De laatste boom langs de grachten

  @ Binnenstadbewoner.
  Of juist niet. Met het bomenbestand in de binnenstad.

 21. Binnenstadbewoner

  @de laatste boom langs de grachten: in het algemeen gaat het heel goed met bomenbestand in de binnenstad. Op de werfkelders staan veel bomen. Niet alleen de (zeer) grote bomen die de blikvangers zijn, maar ook jonge bomen. Langs nieuw stukjes singels zijn overal nieuwe jonge bomen geplant. Loop maar eens een rondje. Kan het beter? Ja altijd, maar grosso modo gaat het goed en komen er steeds meer bomen bij. Positief dus.

 22. Luuk Upuuk

  @ W. misschien ben ik niet duidelijk genoeg geweest. Wat heeft het voor zin om bomen te planten die, op het moment dat ze een volwassen stadium bereikt hebben, gekapt moeten worden omdat ze een gevaar opleveren? Ik ben er voor dat er groen geplant wordt dat zich meer senang voelt in een schaduwrijke omgeving. Als dat bomen zijn, prima.

 23. Bos

  @Wim:

  ‘Wil’ ziet door de bomen het bos niet meer 😉

 24. De laatste boom langs de grachten

  Hai Binnenstadsbewoner, je kijkt toch echt niet goed. Ik kan je zo tien plekken langs de singels aanwijzen waar recent bomen zijn verdwenen en geen herplant heeft plaatsgevonden. Dito langs de grachten. Ja, af en toe verschijnt er een nieuw boompje. En op het Malieblad is er wat bijgezet. Maar het bomenbestand verschrompelt echt op plaatsen waar het in stand zou moeten worden gehouden.

 25. Albert van der Steen

  Eeuwenlang groeien er bomen rondom onze grachten en singels……. Kijk maar eens op oude schilderijen en prenten vanaf 1500 ….. dus stop met zeggen dat bomen hier niet thuis horen. Bomen, planten, struiken, heesters horen overal tijd. Mensen die niet snappen dat Bomen, planten etc. een enorme rijkdom zijn, mogen wat mij betreft lekker in Rotterdam 50 hoog gaan wonen. Aub… aub.. ga weg uit onze stad.

 26. Scherpschutter

  Who cares. Het is een boom. Geen overleden baby. Zet een nieuwe neer. Klaar.

 27. Johan

  @ scherpschutter
  Dank voor deze steun. Eindelijk een zinnige zin uit uw toetsenbord.
  ‘Zet een nieuwe neer. Klaar’. Was het maar zo simpel. Het punt is juist dat de gemeente structureel nalaat nieuwe bomen neer te zetten nadat er een weggehaald is.

 28. Greet Huizer

  @albertvandersteen begrijpt het. .. Mieter er studenten uit …..naar een campus…… als er dan toch iets weg moet. Dan de studenten en niet de bomen.

 29. Nina

  Er horen helemaaal geen bomen te staan op en langs de werven, omdat de wortels schade veroorzaken.

 30. JR

  Zucht Nina. Daar hebben we de afgedraaide plaat weer. Als je een duit in het zakje doet, stop er dan een zinnige in. Bomen hebben door de eeuwen heen altijd al langs de werven gestaan.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).