Alle sierverlichting in Utrecht, die de gemeente aan en uit kan zetten, staat als sinds oktober vorig jaar uit. Maar nu blijkt dat de energiebesparing gering is, wordt een deel weer aangezet. Wel worden alle lampen vervangen door LED verlichting.
Sinds 29 oktober 2022 is vrijwel alle door de gemeente beheerde sierverlichting uitgeschakeld. Dit betekent dat bijvoorbeeld het Stadhuis, de Pieterskerk, de bruggen over de Oudegracht en nog veel meer plekken niet meer verlicht worden wanneer de zon onder is. De maatregel zou energiebesparend zijn en daarnaast lichtvervuiling tegengaan.
Nu is echter gebleken dat de totale besparing van het uitschakelen van de sierverlichting beperkt is. “Deze bedraagt ongeveer 0,1 procent tot maximaal 0,2 procent van het totale energieverbruik van de openbare verlichting en is vergelijkbaar met het jaarlijks energieverbruik van circa 8 huishoudens”, schrijft het college van B&W in een brief aan de gemeenteraad.
Factoren
Omdat de besparing gering is en de gemeente van mening is dat sierverlichting bijdraagt aan een ‘fijne sfeer’ in de stad, wordt de maatregel opnieuw tegen het licht gehouden. Zo wordt bij alle locaties opnieuw bekeken of de verlichting van toegevoegde waarde is of dat andere factoren zwaarder wegen.
Hierbij wordt onder meer gekeken naar het effect op veiligheid, hinder voor mens en dier, effect op duurzaamheid en het effect op erfgoed. “De verlichting zal mede daarop worden aangepast en gemoderniseerd.”
Daarnaast wordt alle sierverlichting, die momenteel nog bestaat uit conventionele lampen, vervangen door LED verlichting. Zodra dit gedaan is zal op veel plekken de sierverlichting in de avond en nacht weer branden.
Openbare verlichting
Daarnaast gaat er nog iets veranderen in het lichtplan van de gemeente Utrecht. Na een proef in een woonwijk is gebleken dat wanneer de openbare verlichting in de stad 5 tot 20 minuten later inschakelt, 5 tot 20 minuten eerder uit wordt gezet en minder fel is, er zo’n 6 procent energie bespaard kan worden. Er zijn geen reacties van de bewoners binnengekomen op de pilot, maar medewerkers van de gemeente concludeerden dat het nieuwe systeem ‘acceptabel’ is voor de verkeersveiligheid en het sociale veiligheidsgevoel.
De komende tijd worden daarom alle kasten die deze systemen aansturen omgebouwd. Vanaf volgende maand treedt het nieuwe systeem in werking. “Vanaf dat moment zal de verlichting die is aangesloten op reeds omgebouwde schakelkasten geoptimaliseerd in- en uitschakelen.”
15 Reacties
ReagerenJaarlijks energieverbruik van 8 huishoudens vind ik toch wel aanzienlijk voor iets wat gewoon niet nodig is. Dus laat die lampen uit.
Gelijk hebben ze.
Ons energie verbruik ligt denk ik rond de 1.1 huishoudens, en daar voelen we ons zeer comfortabel bij. We hebben overigens geen sierverlichting nodig voor een fijne sfeer: ook zonder heerst er bij ons altijd een uitstekende sfeer, in een omgeving waar het ook in de winter aangenaam verwarmd is tot een graad of 21.
We doen dus niet, en gaan ook op geen enkele manier doen aan energiebesparing. We kunnen het prima betalen, en terug brengen naar 1.0 huishouden, of zelfs daaronder, heeft een verwaarloosbaar effect op het milieu.
@stefan
Er komen 110.000 huishoudens bij tot 2040. Maken die paar lampjes nou werkelijk iets uit?
Zo’n erge ‘klimaatnoodtoestand’ is er blijkbaar ook weer niet…
Energiebesparing gering. Dus wel energiebesparing.Schaf gelijk de 24/7, en zondagopenstelling van winkels af. dát scheelt pas onnodig energieverbruik
@Katja
Er komen 110.000 huishoudens bij tot 2040. Maken die paar zondagsopenstellingen van een handvol winkeljes op zondag nou werkelijk iet uit?
Dus wel energiebesparing, alle beetjes helpen en werken ook motiverend. Schaf gelijk de zondagsopenstelling en openstelling na 21:00 uur van winkels af. dát scheelt nog meer onnodig energieverbruik.
Ik denk dat men hooguit een voorbeeldfunctie beoogt.
Hoeveel arbeidsuren zijn er inmiddels met het analyseren van dit “vraagstuk” verloren gegaan? Op de achterkant van een bierviltje kun je in tien minuten uitrekenen wat het allemaal kost. Bijna niks dus. Kortom, niet zo zeuren en zet die lichtschakelaar voor een beetje gezelligheid en sfeer in de stad aan en draai eerst ledlampen in de armaturen. Geen dank en dit advies is gratis!
@Scherpschutter: handjevol, álles is open. met dicht zijn scheelt dat 14 2/7 procent. Noem dat maar geen besparing. En die ramp van 110.000 extra huishoudens (of beter, inwoners) moet eerst maar bewezen worden.
Heeft de gemeente eindelijk het licht gezien
en kunnen de zeurders die hier op hebben gereageerd weer gewoon onder hun wollen dekentje kruipen zodt ze niet door de sierverlichting worden gehinderd.
Ik ben het niet eens met de steeds terugkerende opvatting dat elke mogelijke besparing ten koste van alles wat niet strikt noodzakelijk is gedaan zou moeten worden. Een beetje aardige aankleding is niks mis mee, integendeel.
En als het argument is dat het beter besteed kan worden aan de zorg etc.: het om een paar peertjes te laten branden zijn in dat opzicht echt kruimels. Aan knelpunten in de zorg en bestaanszekerheid van mensen liggen fundamentelere, politieke keuzes ten grondslag. Niet die paar lampjes.
Alle kleine beetjes helpen toch, nietwaar?
Misschien moeten ze eens onderzoeken of iemand het gemist heeft sinds oktober. Anders svp gewoon UIT laten. Vooral vanuit een voorbeeldfunctie
Geld zat, toch. Of niet?
https://www.duic.nl/algemeen/miljoenentekort-dreigt-voor-gemeente-utrecht-keuzes-nodig-in-begroting/