Sinds 2015 wordt er minder gemaaid in Utrecht – waarom eigenlijk? | De Utrechtse Internet Courant Sinds 2015 wordt er minder gemaaid in Utrecht – waarom eigenlijk? | De Utrechtse Internet Courant

Sinds 2015 wordt er minder gemaaid in Utrecht – waarom eigenlijk?

Sinds 2015 wordt er minder gemaaid in Utrecht – waarom eigenlijk?
Utrecht telt veel grasvelden, gazons en bermen, die door de gemeente eens in de zoveel tijd gemaaid moeten worden. Maar sinds 2015 gebeurt dat veel minder vaak, waardoor er meer bloemen tot bloei komen en er meer voedsel beschikbaar is voor wilde bijen en vlinders.  

Utrecht telt veel grasvelden, gazons en bermen, die door de gemeente eens in de zoveel tijd gemaaid moeten worden. Maar sinds 2015 gebeurt dat veel minder vaak, waardoor er meer bloemen tot bloei komen en er meer voedsel beschikbaar is voor wilde bijen en vlinders.  

Op Twitter publiceerde de gemeente Utrecht maandagmiddag een video waarin stadsecoloog Gitty uitlegt hoe de gemeente maait en waarom. “Maaien moet sowieso af en toe, anders groeit hier allemaal bos en dan kunnen we niet meer picknicken en voetballen”, vertelt Gitty in de video.

Maar sinds 2015 worden gazons 10 tot 13 keer per jaar gemaaid, minder dan in de jaren daarvoor. De gemeente laat het gras daarmee hoger groeien: tot zo’n 15 centimeter. En dat heeft een positief resultaat gehad op de natuur. In de afgelopen vijf jaar zijn er onder andere meer madeliefjes, paardenbloemen en speenkruid gaan bloeien in de grasvelden en dat betekent weer meer nectar voor wilde bijen en vlinders.

Het maaisel laat de gemeente liggen, waardoor de bodem rijker wordt en een dichtere grasmat ontstaat. Meer informatie en de video’s met stadsecoloog Gitty is te vinden op deze pagina van de gemeente.

9 Reacties

Reageren
 1. Koel Hoofd

  Voor de buhne
  Feit is dat het groenbeleid van Utrecht faalt door het systematisch kiezen van de goedkoopste ‘hoveniers’ en het overlaten van ‘nanogroen’ aan omwonenden die er binnen de kortste keren er de lol niet meer van inzien.

 2. MJPD

  “Maaien moet sowieso af en toe, anders groeit hier allemaal bos en dan kunnen we niet meer picknicken en voetballen”, vertelt Gitty in de video.”

  Maar “we” willen toch zo graag meer bomen (want dat is een “bos”) in Utrecht?

  @Koel Hoofd
  “Nanogroen”. Lol, u bedoelt vast de Tiny Forests in Utrecht die met onkruid zijn overwoekerd en als hondentoilet worden gebruikt?

 3. EinUtrechter

  Lekker cynisch, @Koel Hoofd. Dit beleid is zeker weten beter dan een jaar ervoor.

  Even los van dat men nog steeds rare keuzes maakt qua groenbeheer verder, is dit wel een vooruitgang.

 4. Hans

  Hier zeuren is makkelijk; ga in plaats daarvan naar de website van de gemeente:
  Hebt u een wens voor ander groenbeheer of maaibeleid van een bepaald stuk groen, neem dan contact met ons op via onderstaande contactgegevens. Wij beoordelen de aanvragen jaarlijks in september. Als de verandering van het beheer op die locatie mogelijk is, passen we dit aan in de maaikaart van het volgende jaar.
  Hulp en contact Parken en groen
  Telefoon
  14 030
  E-mail
  Reactieformulier: https://www.utrecht.nl/reactieformulier
  of twitteraccount van stadsecoloog030

 5. Van Hoorn,H

  Zo blij ben ik er niet mee!De grond kan ook gevoed worden met mest.
  Het heeft een slordig uiterlijk,dus van mij mag er voortaan gemaaid worden!

 6. Koel Hoofd

  Gut, ambtenaren lezen mee op duic!
  Big brother is watching you…
  Ik zou zeggen, kijk eens naar die dooie planten in de potten op de kop van Lombok. Bonsai betekend met liefde jaren lang hetzelfde boompje martelen.

  @MJDP inderdaad, en vergeet die boomspiegels niet! De ultieme vorm van nanogroen. En dan hebben omwonenden daar tijd en geld in gestopt om het leuk te maken….en dan komen er weer achterlijke student die er hun fietsen plaatsen.
  Dweilen met de geldkraan open.

 7. Peter

  Ben geen uitgesproken milieufreak. Maar dit is gewoon een zeer goede beslissing. Niet alleen vanwege het positieve effect op de natuur zelf
  Ook ziet het er in mijn optiek veel vriendelijker en minder burgerlijk uit dan alles maar kort gemaaid. Of zullen we langs de oevers van de singels ook maar alles masien en een strakke graslijn neer leggen?

 8. Justin

  Ja, de natuur is zo slordig! Bah! Doe dan gewoon overal gladgestreken gazonvelden en tegels.

 9. UC

  Hans, bedankt!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).