Sint Maarten Parade trekt door Utrechtse binnenstad | De Utrechtse Internet Courant Sint Maarten Parade trekt door Utrechtse binnenstad | De Utrechtse Internet Courant

Sint Maarten Parade trekt door Utrechtse binnenstad

Sint Maarten Parade trekt door Utrechtse binnenstad
Foto's: Bas van Setten
Zo’n 7000 mensen hebben zaterdagavond genoten van de jaarlijkse Sint Maarten Parade die door de Utrechtse binnenstad trok. Het was een bonte stoet van lichtsculpturen, orkesten, koren, versierde karren, clowns en kinderen met lampionnen.

Zo’n 7000 mensen hebben zaterdagavond genoten van de jaarlijkse Sint Maarten Parade die door de Utrechtse binnenstad trok. Het was een bonte stoet van lichtsculpturen, orkesten, koren, versierde karren, clowns en kinderen met lampionnen.

Om 18.00 uur gaf minister Ingrid van Engelshoven het startsein op het Domplein. Vooraan in de optocht werd de vredesduif gedragen omdat het thema van de parade dit jaar gekoppeld is aan het einde van de Eerste Wereldoorlog en de Global Goal ‘Vrede en Veiligheid voor Iedereen’. De minister en wethouder Anke Klein hielpen de duif dragen aan het begin van de optocht.

Meer dan tachtig organisaties hebben meegewerkt en deelgenomen aan de parade, waaronder verschillende asielzoekerscentra, zorgcentra, Stut Theater, de Voedselbank, het Leger des Heils, de Taalschool, Villa Vrede, YFC Kanaleneiland en honderden leerlingen van scholen voor basis- en voortgezet onderwijs. Ook Het Grijze Koppen Orkest was van de partij en de Old Stars van FC Utrecht die de ouderen van verzorgingstehuis Vecht en IJssel in hun rolstoelen voortduwden.

De wethouder en de minister helpen met het dragen van de vredesduif.

Fotoverslag

6 Reacties

Reageren
 1. Joris

  “7.000 mensen hebben genoten van de optocht” staat in het stukje. Wordt daarmee het aantal deelnemers bedoeld? Volgens mij hebben veel meer mensen langs de route ervan genoten. Ik vond het prachtig.

 2. Bernhard

  Ik kom oorspronkelijk uit het noorden van het land en daar is Sint-Maarten een kinderfeest. Kleine koters gaan op 11 november met een lampionnetje van deur tot deur om met het zingen van liedjes een lading snoep op te halen. Hier zie ik volwassenen en kinderen van 12+ met allerlei carnaveleske creaties de straat opgaan? Een bijzondere interpretatie van een oud kinderfeest. Nja, ze doen er niemand kwaad mee… daar houden we het maar op.

 3. Pinguin3

  Ik heb genoten én met mij veel, heel veel kleine kinderen.
  @Bernhard Ik kom uit Utrecht en ben wel trots op deze parade én de historie die Sint Maarten hier heeft. Liep en loop nog steeds met de kinderen langs de deuren.
  Misschien dat je rond 11-11 een paar dagen vrij neemt en dan richting het noorden vertrekt.

 4. MJPD

  @Bernhard
  Nee, laten we kinderen in hun eentje de straat op sturen in de stad en in het donker onder het motto van “kinderfeest”. Bent u wel eens ergens positief over…?

 5. Piet

  @Bernhard, klopt ik vond het ook typisch, was de eerste keer dat ik ging kijken. En mijn inziens ga je dan langs de kant staan maar je ziet heel veel volwassenen meelopen en dan lopen er geen kinderen in de buurt. Ik snap als je kinderen meelopen dat je daar een volwassene meeloopt maar de verhouding was mijn inziens zoek. Kan prima blijkbaar werkt dat zo in Utrecht.

 6. MH

  @Bernhard ook hier is het een kinderfeest waar kinderen met een lampionnetje zingend van deur tot deur gaan om snoep te scoren. Gisteravond heel wat zingende kinderen met lampion aan de deur van het café waar ik in Utrecht Oost werk gehad.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).