Sint Willibrordkerk weert homoseksuele striptekenaar Ype Driessens. Boekpresentatie op laatste moment afgelast | Sint Willibrordkerk weert homoseksuele striptekenaar Ype Driessens. Boekpresentatie op laatste moment afgelast – De Utrechtse Internet Courant

Sint Willibrordkerk weert homoseksuele striptekenaar Ype Driessens. Boekpresentatie op laatste moment afgelast

Sint Willibrordkerk weert homoseksuele striptekenaar Ype Driessens. Boekpresentatie op laatste moment afgelast

De Sint Willibrordkerk in Utrecht heeft op het allerlaatste moment besloten om de presentatie van fotostripauteur Ype Driessens nieuwste album ‘Zonde’ te verbieden. Ypes uitgeverij Strip2000 had vanmiddag, op 29 mei 2014, Het Kleinste Festival Ter Wereld georganiseerd. Zondagmiddag liet het kerkbestuur weten van gedachten te zijn veranderd en geen toestemming te verlenen voor het evenement.

Zo wordt een feestelijke dag toch nog in mineur omgezet. Ype viert dit jaar zijn 10-jarig jubileum en dat zou hij vieren met deze albumpresentatie. Zo’n 150 mensen hadden zich aangemeld voor het evenement, maar deze moesten op de middag zelf nog horen dat de boekpresentatie niet doorgaat. De actie van het kerkbestuur staat niet op zichzelf. Vorige week schrapte de kerk een mis nadat in de kerk toneelvoorstelling ‘De Uitvaart’ had plaatsgevonden. Die zou een ‘duidelijk ontwijdend karakter’ hebben gehad omdat er een rooms-katholieke begrafenis in werd nagespeeld.

Ype reageert geschokt op de beslissing. „Ik kan het moeilijk bevatten. We wisten dat er twee weken geleden ook ophef was rondom een toneelvoorstelling in dezelfde kerk. Daarop hebben we voor de zekerheid het programma nog een keer extra gecontroleerd. Volgens mij is er van een ontwijdend karakter absoluut geen sprake.” Uitgever Peter van der Heijden is het daarmee eens. „Twee stukken muziek, een gedicht en een voordracht. Het is ons een raadsel waarom de kerk het zo belangrijk vindt om dit te verbieden. Op het laatste moment ook nog eens, zodat het voor ons niet meer mogelijk was om een alternatieve locatie met soortgelijke allure te vinden.” Van der Heijden kan slechts gissen naar de redenen. „Het lijkt wel alsof het kerkbestuur onoverkomelijke bezwaren hebben tegen het feit dat Ype homoseksueel is.”

Eerder deze week prees Ype de Utrechtse kerk nog voor diens houding. „Ik vind het geweldig dat de schitterende St Willibrordkerk nota bene op Hemelvaartsdag zijn deuren opent voor dit zelfonderzoek van een zoekende zondaar”, liet hij weten. Nu hangt de vlag er heel anders bij. „Het spijt me heel erg voor iedereen die zich op deze middag verheugd heeft en alle betrokkenen die aan het programma zouden meewerken.”

5 Reacties

Reageren
 1. David

  Je zou denken dat als de kerk nu toch al ontheiligd is, de komst van Ype ook niet zo veel meer uitmaakt. Of zijn er soms gradaties van ontheiligdheid die me nu ontgaan?

  Ik wens Ype overigens veel plezier met zijn inmiddels gedroomde boeklancering en de Katholieke kerk succes met het zoveelste p.r.-drama.

 2. Fiskur Tjörn

  “Zondagmiddag liet het kerkbestuur weten van gedachten te zijn veranderd en geen toestemming te verlenen voor het evenement.”

  Dat is toch niet echt ‘op het laatste moment’.

  Jammer dan dat de uitgever pas vier dagen later, op donderdag de genodigden tmeld dat het feest niet door gaat…

 3. utrechtenaar

  Fiskur,

  pas vanmiddag -Hemelvaartsdag is ook een zondag- rond enen kwam de afmelding. ik stond er tegen 15.30u voor gesloten deur !

 4. Wim Tuijl

  Alles dat hier recentelijk in “”mijn Sint Willibrordkerk”” van wijlen Pater Drs Winand Kotte plaats vindt, schijnt een aktiviteitsgebied van Satan te zijn!
  Pater Winand heeft zijn gehele leven in dienst gesteld van de Heer, permanent is hij ook vol-
  komen geterroriseerd door diezelfde nationale
  kerkelijke overheid. Thans hebben wij te maken met de exploitatie, de verhuur, van het kerkgebouw, teneinde het financiële bestaan daarvan te waarborgen.

  Maar hetgeen nu plaats vindt is zonder meer een
  substantief destruktief gebeuren. Zou het nu -laatstelijk- zó zijn, dat het levenswerk van wijlen
  mijn geliefde Man van God -Winand Kotte- OOK
  nog eens opgeöfferd moet worden aan een aktivistische homofiel?! Daar ben ik het absoluut niet mee eens. In alle bescheidenheid mag ik verwijzen naar de geaardheid van Prof Dr Antoine Bodart. Naar ik heb begrepen, heeft hij
  zijn geaardheid bevestigd, maar vervolgens is
  duidelijk geworden, dat hij die geaardheid NIET
  van gevolgen voorziet. Dat is voor hem als mens
  zonder meer een zware opgave. De meesten van ons zouden daarvoor “”feestelijk bedanken””.

  Zeker de Sint Willibrorduskerk van Winand Kotte
  is een geheiligde ruimte, alwaar dit soort circus-
  voorstellingen NIET in passen.

  de Heer zij met ons!

 5. Steef Schinkel

  Beste mensen, laten we voor eens en altijd het probleem van de programmering Sint Willibrorduskerk oplossen! Het is beslist allemaal niet moeilijk. Wij als Culturele instelling steken bij deze onze nek uit om met alle betrokkenen te komen tot blijvende oplossingen zodanig dat dit niet meer zal geschieden. En iedereen is daarna blij en vrolijk, gr. Steef Schinkel mede eigenaar van Schiller Theater Place Royale

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).