Sinterklaasintocht in Zuilen afgelast door bedreigingen Sinterklaasintocht in Zuilen afgelast door bedreigingen

Sinterklaasintocht in Zuilen afgelast door bedreigingen

Sinterklaasintocht in Zuilen afgelast door bedreigingen
De Sinterklaasintocht in Zuilen is vanwege anonieme bedreigingen op Facebook afgelast. De organisatie koos dit jaar, na contact met de intocht-organisatie van Utrecht Centrum, voor roetveegpieten. “Wij durven het in verband met veiligheidsredenen niet aan”, zegt Miranda Spies, voorzitter van Stichting Gemeenschap Zuilen.

De Sinterklaasintocht in Zuilen is vanwege anonieme bedreigingen op Facebook afgelast. De organisatie koos dit jaar, na contact met de intocht-organisatie van Utrecht Centrum, voor roetveegpieten. “Wij durven het in verband met veiligheidsredenen niet aan”, zegt Miranda Spies, voorzitter van Stichting Gemeenschap Zuilen.

Dinsdagavond nam het comité van de organisatie in samenspraak met andere wijkverenigingen het uiteindelijke besluit. “Misschien valt het mee, maar wij willen het risico niet lopen. We hebben de beelden uit Den Bosch gezien, daar zitten wij niet op te wachten”, legt Spies uit. Zij is ervan overtuigd dat de bedreigingen, die worden geuit omdat er voor roetveegpiegen is gekozen, niet uit Zuilen komen.

Combinatie

Vorig jaar koos de organisatie voor een combinatie tussen zwarte pieten en roetveegpieten. Ook toen ontving de organisatie negatieve reacties. Stichting Gemeenschap Zuilen gaat nu samen met de politie een protocol bedenken voor eventuele bedreigingen in de toekomst.

De organisatie gaat in juni volgend jaar met zo veel mogelijk mensen in gesprek. Spies: “Alle mensen die mee willen denken gaan wij bij elkaar halen. Er moet voldoende draagvlak zijn,  zoveel mogelijk mensen moeten achter bepaalde keuzes staan. Bij de scholen in onze wijk is het ieder jaar een leuk feest. Dat moet ons ook lukken”, aldus Spies.

Update: Gemeente Utrecht laat weten geen signalen te hebben ontvangen van bedreigingen en laat ook weten dat er nooit een vergunning is aangevraagd voor een intocht.

Gekoppelde berichten

16 Reacties

Reageren
 1. Bernhard

  Triest. Maar ook een beetje triest dat anonieme bedreigingen, op Facebook nota bene, meteen zo hoog opgenomen worden.

 2. The true vlerk

  Niemand anders die dit schokkend vindt? Bedreigingen omdat de organisatie voor roetveegpieten koos? Quasi-volwassenen die vooruitgang niet kunnen bijbenen en moedwillig een kinderfeest verzieken? Walgelijk!

 3. Toine Goossens

  Diep triest dat Nederlanders elkaar de hersens inslaan voor een jaarlijkse verkleed- en schminkpartij. Sinds de ordeverstoringen van KOZP rondom dit kinderfeest, neemt racisme in Nederland weer toe. Waar zijn we mee bezig?

 4. Berk

  Man man man, hoop dat deze lui trots op zichzelf zijn. Ze hebben ons land en onze cultuur een grote dienst bewezen. Jammer dat ze anoniem zijn anders hadden we een mooi standbeeld voor deze helden neer kunnen zetten.

 5. GeeWee

  @ToineGoossens: KOZP heeft de orde nergens verstoord. Pro-pieters hebben dit wel gedaan. Hou je aub bij de feiten.


  Op deze site vind ik een andere reden waarom intocht niet doorgaat:
  https://www.zoiszuilen.nl/nc/rubrieken/artikel/intocht-sinterklaas-op-zuilen-gaat-niet-door/

  – regeldruk gemeente
  – onvoldoende menskracht

  Wat is waar? Of is het een combinatie van verschillende redenen?

 6. MJPD

  Ah, eindelijk. Was al bang dat er geen enkele ZP-discussie voorbij zou komen op DUIC, want dat geeft gegarandeerd hoge page views. Ga al de uitgekauwde argumenten vanuit beide “kampen” nog maar eens een keer herhalen mensen. Veel klaagplezier!

 7. Kadoendra

  Verbazingwekkend dat zulke hersenloze Hamster Piet & Hamster Sint van de Albert Heijn nog niet bedreigd hebben.

 8. [email protected]

  @TOINE GOOSENS.

  Heeft helemáál gelijk en spreekt de waarheid.

 9. Koel Hoofd

  Wie heeft er welke bedreiging gedaan? Het kan zowel pro en anti zwarte piet activisten zijn geweest want dat staat er niet bij. Hoe dan ook, beide volwassen groeperingen zijn volkomen van het pad af.
  Nederland wordt steeds hysterischer….

 10. Piedro

  @ Geen Stijl

  Welke ordeverstoringen van KOZP dan?

  Of bedoel je de arrestatie waarin de oprichter samen met iemand anders (2 mensen dus) aangehouden is (nogal hardhandig overigens) wegens protesteren op een plek waar hij niet mocht staan?

  Dat kan je toch moeilijk een lijst aan ordeverstoringen noemen.

  Aan de andere kant zien we de afgelopen jaren talloze incidenten waarbij footballhooligans met name daadwerkelijk geweld en pogingen tot geweld hebben toegepast. Zelfs als Zwarte Piet fan moet je dat toch wel onder ogen durven zien.

  Kom niet met de Grauwe Eeuw aan (veel woorden, weinig wol)= andere organisatie, bestaande uit 5 leden. Of kom ook niet aan met fake news-meldingen die ontkracht en nooit bewezen zijn. KOZP is namelijk verdwenen uit het terrosrismerapport, omdat ze er nooit in thuis hadden gehoord. En dat is de officiële lezing bijvoorbeeld. Toch hoor ik dat nog steeds als argument vanuit rechtse kringen ingebracht worden

  Maar ga lekker verder met desinformeren om te polariseren, want dat is doorgaans het doel van trollen. Zie je nogal duidelijk terug in de reactievelden van DUIC, waar jullie nogal vaak de hoeken van het spectrum opzoeken. Dagelijks, onder ieder artikel.

  I rest my case.

 11. Fred

  Groot gelijk dat de intocht is afgelast, al die gebeurtenissen met teveel aanwezigen mijd ik. En de kreet dat het is bedoeld als feest voor iedereen is verwerpelijk, want wie denken ze wel te zijn om met iedereen te willen feesten.

 12. trol

  Voor tegen, ik vind beide kampen nogal bekrompen en eenlijnig.

  Ja er zijn stereotype kenmerken in het karakter Zwarte Piet. prima, pas je het aan, wat boeit die kinderen het. Als je als volwassen man kwaad wordt en iets over cultuur schreeuwt, moet echt even in de spiegel kijken als hij vrijdag een blackfriday actie koopt (echt een Hollands cultuur ding namelijk…al die veramerikanisering). Sowieso, wat een triest leven heb je, als je last hebt van verandering in een kinderfeest.

  KOZP…..er zijn zoveel grotere discriminatie en mensenrechtproblemen. Ga bij een salafistische moskee protesteren voor gelijkheid van man en vrouw, koop geen producten meer welke gemaakt zijn onder dubieuze omstandigheden, of waarvan de grondstoffen onduidelijke herkomst hebben, Quincy: doe wat aan homofobie in het land waar je vandaan komt. Maar voor dat alles geldt: daar ben je of te schijterig voor, of is de subsidiepot leeg.

 13. trol

  Ik bedoel natuurlijk jerry, niet quincy….

 14. Toine Goossens

  @Allen,

  Ik stuurde een post in als reactie op GeeWee. Die maakt mij voor leugenaar uit. De redactie heeft mijn reactie niet geplaatst, zij wil voorkomen dat de discussie uit de hand loopt.

  Ik heb geschreven dat KOZP en haar voorgangers van het begin af aan dreigbrieven hebben verstuurd en de openbare orde hebben verstoord. Zij zijn daar voor gearresteerd, maar niet veroordeeld. De rechter overwoog dat zij niet tijdig kennis hadden kunnen nemen van het verbod (voor een wilde actie in Rotterdam, waar 200 mensen werden opgepakt). De bewijslast lag bij de overheid, dus die verloor.

  In mijn reactie daag ik KOZP uit om in dialoog met de voorstanders te gaan. Jerry Afriyie dient het initiatief te nemen. Van het begin af aan is KOZP en haar voorgangers de confrontatie aangegaan en heeft de intocht verstoord. De gewelddadige reacties van pro Zwarte Piet dateren van daarna. Minister Asscher riep in 2016 op tot dialoog. KOZP weigerde dat.

  KOZP wil alles, wil geen water bij de wijn doen. Dat is wel nodig, alleen dan is een vergelijk mogelijk.

 15. Reguurder

  Ieder land krijgt wat het verdient, zeker als je te tolerant bent tegen intolerantie van een minderheid.

 16. Harry

  Waar het mis gaat is dat een groep vindt dat er een norm moet komen waar iedereen zich naar moet voegen. Laat mensen toch lekker zelf bepalen hoe ze het feest met hun kinderen vieren. En ja, dat betekent dus dat beide vormen acceptabel zijn.

  Helaas is deze normentrend enorm aan het toenemen. Normen over zwarte piet, vlees eten, gender, milieu, klimaat etc etc etc. Als je iets wilt veranderen prima!

  Maar heb een beetje respect voor mensen die niets zien in deze nieuwe normen en het allemaal gebakken lucht vinden. En nou net dat blijkt vooral moeilijk voor mensen die hun wensbeeld door de strot van anderen willen drukken.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).