Situatie opvanglocatie Oekraïners in de Jaarbeurs in Utrecht ‘steeds nijpender’ Situatie opvanglocatie Oekraïners in de Jaarbeurs in Utrecht ‘steeds nijpender’

Situatie opvanglocatie Oekraïners in de Jaarbeurs in Utrecht ‘steeds nijpender’

Situatie opvanglocatie Oekraïners in de Jaarbeurs in Utrecht ‘steeds nijpender’
Archieffoto opvangplek Jaarbeurs
De situatie bij de opvanglocatie voor Oekraïners in de Jaarbeurs wordt steeds nijpender. Dat laat de Veiligheidsregio Utrecht weten. Vorige maand deed burgemeester Sharon Dijksma ook al een oproep voor extra opvangplaatsen. Sindsdien is de situatie niet verbeterd.

De situatie bij de opvanglocatie voor Oekraïners in de Jaarbeurs wordt steeds nijpender. Dat laat de Veiligheidsregio Utrecht weten. Vorige maand deed burgemeester Sharon Dijksma ook al een oproep voor extra opvangplaatsen. Sindsdien is de situatie niet verbeterd.

De Jaarbeurs is een opvanglocatie voor Oekraïense vluchtelingen en dient als doorstroomlocatie. De vluchtelingen verblijven er gemiddeld twee dagen, terwijl er zo snel mogelijk een langdurige opvangplek voor hen geregeld wordt elders in het land.

Er is eigenlijk plek voor 100 vluchtelingen per dag, maar afgelopen weken heeft de gemeente Utrecht dit aantal kunnen oprekken naar 140. De Veiligheidsregio Utrecht (VRU) laat weten dat de opvang daarmee overvol is en de logistieke situatie erg lastig is geworden. “We doen er alles aan om ervoor te zorgen dat mensen niet buiten hoeven te slapen, maar de grenzen zijn echt wel bereikt.”, vertelt Jaap Donker, algemeen directeur van de VRU.

Noodgedwongen buiten slapen

Burgemeester Sharon Dijksma riep in oktober al op voor meer opvangplaatsen in de regio en vreest dat als het aantal vluchtelingen toe neemt de “uiterste consequentie is het sluiten van de Jaarbeurs voor nieuwe vluchtelingen, omdat er simpelweg geen plek meer is om hen menswaardig op te vangen.” De tweede doorstroomlocatie van Nederland, in Amsterdam, sloot in oktober al de deuren omdat het te vol werd. Om er voor te zorgen dat niemand buiten slaapt, moeten gemeentes koste wat het kost nieuwe locaties regelen, zo stellen de burgemeester en de VRU.

Op 1 februari 2024 moeten er in het hele land 97.000 opvangplekken zijn voor Oekraïense vluchtelingen. Landelijk betekent dat er meer dan 7.000 structurele plekken moeten bijkomen in minder dan drie maanden tijd.

Gekoppelde berichten

13 Reacties

Reageren
 1. JdV

  Je hebt vluchtelingen en vluchtelingen. Mensen die uit vakantielanden hier naar toe komen om daar financieel beter van te worden zijn geen vluchtelingen. Die moet je dus ook niet opvangen maar per kerende post retour sturen. Op die.manier hou je ruimte voor echte vluchtelingen.

 2. Scherpschutter

  Gelukkig is de oorlog in Oekraïne bijna voorbij. Oekraïne heeft defacto verloren (geen schijn van kans vanaf dag 1) en heeft weinig andere keuze meer dan binnenkort de witte vlag eisen en de territoriumverliezen te accepteren. Er is geen leger meer en de steun brokkelt in het Westen sneller af dan de status van Extinction Rebellion…

  En dan kan worden begonnen aan de wederopbouw van een totaal verwoest land. Daar zijn deze mensen keihard bij nodig…De menselijke verliezen van Oekraïne zijn nauwelijks te overzien.

 3. Geenstijl@Utrecht

  De Oekraïne is 15 maal grooter dan Nederland, en is maar voor een kleingedeelte bezet,maar als er app groepen van Oekraïners vertellen dat het in Nederland goed te verblijven is,gratis kost en inwoning, en leefgeld,en de dienstplicht ontduikers mogen lekker werken in Nederland.
  Maar hier mogen we vooral niets over zeggen of schrijven op deze site.

 4. Joop

  Dit houd toch een keer op toch

 5. Niet gek!

  Geen wonder natuurlijk. In het nieuws dat steeds meer Oekraïense mannen hier komen werken, en natuurlijk ook mee concurreren voor woonruimte met woningzoekers van origine..
  Ik vraag mij af waarom zij niet vechten in/voor hun eigen land te verdedigen i.p.v. hier naartoe te komen, en hun land slechts laten verdedigen door echte helden! Bovendien is een groot gedeelte van Oekraïne best veilig als je niet in het leger wil.
  Het moet niet gekker worden!

 6. Klaasjan

  @Scherpschutter
  De oorlog is nog lang niet voorbij en is een langetermijnconflict aan het worden. Die mensen kunnen en durven vooralsnog echt niet terug.

 7. Nina

  Er zijn geen doorstroommogelijkheden,omdat er geen huizen zijn voor statushouders. De Nederlandse kinderen wonen tot hun 35e bij hun ouders thuis, omdat er ook voor hen geen woningen zijn.

  Vervolgens is men in bestuurlijk Nederland (terecht) verbolgen over het feit dat de opvang van nieuwe vluchtelingen inhumaan is.

  Waar is de helikopterview? Hoe lang blijven we zo doorgaan eigenlijk? Wat een blamage.

 8. Scherpschutter

  @Klaasjan 11:34

  Defacto is de oorlog voorbij. Het lukt Oekraïne niet om ook maar een millimeter land terug te winnen op de Russen en nu ook de Westerse steun in rap tempo afbrokkelt en alle Westerse wapendepots leeg zijn (Oekraïne schoot er 6x zoveel per dag doorheen als überhaupt in het complete Westen geproduceerd kan worden), is het gewoon afgelopen binnenkort. Alleszeggend is dat EU bobo’s vorige week voorsorteerden op vredesbesprekingen met acceptatie van verlies van territorium. Oekraïne en het Westen zijn verslagen en ze weten het allemaal….

  Dit dus nog los bezien van het gegeven dat Oekraïne geen leger meer heeft. Ze zijn nu aan het 5e leger toe, waar de eerdere 4 allemaal compleet de pan in zijn gehakt. Ze vechten met van de straat geplukte middle aged couch potatoes en opa’s zonder gevechtservaring. We weten ook allemaal dat aanvallen in een oorlog véél meer man kost dan verdedigen en Rusland zich nu op het gemak diep ingegraven heeft. Oekraïne heeft bovendien geen luchtmacht meer. Totaal verwoest. Dus wat wil je nou nog doen? It’s over.

  Het is voorbij. Oekraïne zal binnenkort de witte vlag heisen en zich overgeven aan Rusland. De Westerse wapens en het geld komen niet meer, ze hebben geen leger meer, niets…

  Verder kunnen de Oekraïners hier van alles willen, maar zodra er daar vrede is gaan ze gewoon terug…Dat zijn nu eenmaal de spelregels. Het zal ook in Oekraïne zeer gewaardeerd worden. Die kunnen werkelijk alle mankracht gebruiken die ze maar kunnen vinden, om alle verwoeste infrastructuur weer op te bouwen…

 9. Per Ommegaande

  Tja. Misschien is het gewoon VOL?
  He, wat ben ik weer negatief.
  Of gewoon realistisch, hoe ongewenst ook in deze “maakbare” samenleving?

 10. Pee

  @Geenstijl@Utrecht 9/11/2023 – 20:11
  Geen speld tussen te krijgen.

 11. Klaasjan

  @Scherpschutter
  Er is nog láng geen vrede tussen Rusland en Oekraine. Rusland wordt na de inval in Oekraine terecht nu zo gehaat dat een normale verhouding daar vooralsnog niet te bereiken valt. Reken er maar op dat die oorlog nog een hele poos verdergaat.
  Een witte vlag hijsen (i.p.v. heisen)? Vergeet het.
  Waar het hier om ging: Oekrainers terug naar Oekraine. Dat kunt u voorlopig ook vergeten. Huis kapot, hele stad weg, man omgekomen, getraumatiseerd, enzovoort.

 12. Niet gek!

  @Pee en Geenstijl:

  Ook mijn reactie is gewoon geaccepteerd hier. Dus jullie hebben gelijk, en ongelijk.

 13. Geenstijl@Utrecht

  vandaag lezen over hun minder dappere leeftijdsgenoten hier in Nederland: “Mannen tussen de achttien en zestig jaar oud mogen, op enkele uitzonderingen na, Oekraïne niet verlaten, voor het geval het leger hen nodig heeft. De laatste weken melden zich wel meer mannen in Nederland, terwijl er voorheen vooral vrouwen met kinderen uit Oekraïne kwamen. Begin november verbleven er 24.450 mannen met een dienstplichtige leeftijd in Nederland, op een totaal van 102.890 Oekraïense vluchtelingen. In vergelijking met begin dit jaar is dat een stijging van vier procent. In het Veiligheidsberaad, dat de opvang van Oekraïners coördineert, werden recent ‘zorgen’ over de alleenreizende mannen geuit. Ze zouden naar Nederland vluchten om hun dienstplicht te ontlopen of hier komen voor werk.” Waarvan akte

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).