Slimme laadpalen uit Utrecht in top 5 Europese Regiostars Awards Slimme laadpalen uit Utrecht in top 5 Europese Regiostars Awards

Slimme laadpalen uit Utrecht in top 5 Europese Regiostars Awards

Slimme laadpalen uit Utrecht in top 5 Europese Regiostars Awards
De duurzame laadpalen van Smart Solar Charging uit Utrecht staan in de top 5 van de Regiostars Awards, een initiatief van de Europese Commissie.

De duurzame laadpalen van Smart Solar Charging uit Utrecht staan in de top 5 van de Regiostars Awards, een initiatief van de Europese Commissie.

Smart Solar Charging is een ‘bidirectioneel laadsysteem’ voor elektrische deelauto’s. Dat betekent dat deze laadpalen de batterijen van de deelauto’s niet alleen opladen, maar ook ontladen. Dat gebeurt wanneer de energievraag van de huishoudens in de wijk groter is. Op deze manier kunnen de laadpalen duurzame energie aan de wijk teruggeven, wanneer dat nodig is.

Regiostars Awards

De Regiostars Awards is een prijs die de Europese Commissie uitreikt aan bijzondere prestaties en nieuwe aanpakken. Regionale ontwikkelingen wil de commissie op deze manier uitlichten voor de rest van de Europese Unie.

Voor de awards meldden 206 projecten zich aan. De directie van de awards wees 25 finalisten aan, onderverdeeld in vijf categorieën. Smart Solar Charging werd geselecteerd voor de categorie ‘Industriële transitie voor een slim Europa’.

Ontwikkeling

Vanuit Utrecht werkt Smart Solar Charging aan de ontwikkeling van het duurzame laadsysteem. Het plan is om het slimme energiesysteem verder uit te breiden. Nu staan er 300 slimme laadpalen en 60 elektrische deelauto’s, maar dat moet eind 2021 dubbel zo veel zijn.

Aan het project werken onder andere Universiteit Utrecht en de Hogeschool Utrecht mee, onder leiding van Utrecht Sustainability Institute en LomboXnet.

7 Reacties

Reageren
 1. Katja

  Niks “slim” aan (wat een rotmodewoord), kwestie van programmeren.

 2. HArry

  Dat maakt alle huidige laadpalen dom.

  Dus na Faalpalen hebben we in Utrecht nu ook Domme Laadpalen.

  Het zal je paal maar zijn als je daar weer voor paal staat.

 3. Henk

  Dat betekent dat ik nog even moet wachten om met mijn auto naar een spoed geval te rijden, hopelijk is de bloemkool van Truus al bijna gaar,, anders de rapen wel.

 4. Koel Hoofd

  Katja heeft gelijk, slimme techniek bestaat echt niet, slimme software ook niet.
  Maar als je domme dingen slim noemt, dan wordt het graag gekocht door bepaalde types. Dat maakt verkopers eigenlijk slimme mensen die domme techniek bedacht door slimme mensen heel duur kunnen verkopen.

 5. Robin

  Wat een domme opmerking Henk. 😉
  Deze slimme laadpalen zijn natuurlijk slim genoeg om daar rekening mee te houden, bijvoorbeeld door altijd een minimum hoeveelheid capaciteit over te laten of door in te stellen dat je wenst dat de accu überhaupt niet ontlaad.

 6. Hetty

  Van alles krijgt tegenwoordig het predikaat SLIM. Dit toevoegsel suggereert een alien-achtige intelligentie, maar die is er gewoon door mensen ingestopt. Maar ja, slimme voorwerpen verkopen waarschijnlijk beter.
  Straks wordt de werkwijze van de gemeente Utrecht, om de stad op veel plekken tegelijkertijd open te breken met als resultaat een gele-borden-woud met veel gezoek en omrijden, nog gepresenteerd als Domstads Slimme Integrale Groene Verkeers Veiligheids Visie, en wint het daardoor de prestigieuze Smart and Vehicle and Cycling and Recycling Rejuvinating and Green Safe City-award in 2040.

 7. Hetty

  Dit nieuwe straatmeubilair fenomeen zal wel aanleiding worden voor een nieuw, echt Utrechts spreekwoord…..Je stoat vor loadpoal….Wat je te horen kunt krijgen als je een blunder begaat in het Utrechtse.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).