Sloop Van Sijpesteijnkade in oktober van start | De Utrechtse Internet Courant Sloop Van Sijpesteijnkade in oktober van start | De Utrechtse Internet Courant

Sloop Van Sijpesteijnkade in oktober van start

Sloop Van Sijpesteijnkade in oktober van start
Archiefbeeld Van Sijpesteijnkade
De Van Sijpesteijnkade bij Utrecht Centraal gaat in oktober tegen de vlakte. Dat is duidelijk geworden bij de ondertekening van de projectovereenkomst van de toekomstige woontoren in de straat. 

De Van Sijpesteijnkade bij Utrecht Centraal gaat in oktober tegen de vlakte. Dat is duidelijk geworden bij de ondertekening van de projectovereenkomst van de toekomstige woontoren in de straat. 

sijpesteijnkadeAlleen het monument op nummer 25 blijft staan en gaat tevens onderdeel uitmaken van de woontoren. Er is veel weerstand geweest tegen de sloop van de woningen in de straat. Zo is er een petitie opgezet, zijn er panden gekraakt, hebben verschillende belanggroepen protest aangetekend, zijn er door de politiek twee moties ingediend en voerden bewoners actie door het bouwhek symbolisch op slot te doen.

De straat is het laatste overblijfsel van de oude Stationsbuurt in Utrecht en bestaat uit karakteristieke vooroorlogse panden.

Woontoren

De nieuwe woontoren bestaat uit middeldure huurappartementen van tussen de 50 en 65 vierkante meter. Op de begane grond van de woontoren komen commerciële voorzieningen zoals horeca. De bouw van de woontoren start in oktober 2016 en is eind 2018 afgerond.

sijpesteijn-4

Gekoppelde berichten

22 Reacties

Reageren
 1. Johnny

  “Middeldure” huurappartementen, van 50 tot 65 vierkante meter. Middelduur, een misplaatst eufemisme voor studenten- en startershokken. Waarvan er veel te veel bijkomen in de binnenstad. Maak ook eens ruimte voor tweeverdieners en senioren

 2. Dennis

  Zonde, er is nu de kans om er nog iets van te behouden. Voortschrijdend inzicht leert ons ook dat de rest van de stationsbuurt ook niet zo slecht was, en men herstelt de gedempte singel ook.
  Maar het prijskaartje wat de NS vragen laat geen andere optie.
  Ze hebben nog niet genoeg verdiend aan de verkoop van het stadskantoor aan de Gemeente (€200 miljoen).
  Je kunt er trouwens ook over twisten in hoeverre de NS zo maar eigenaar kunnen zijn van grote lappen grond in de centra van steden, terwijl het een overheidsbedrijf was.

 3. Claudia

  Wat zonde van weer een stukje oud utrecht. En wat krijgen we ervoor terug???? Weer z’on verschrikkelijk lelijke toren. Maar wat heb je als inwoner nu voor een inspraak? Helemaal niets. We krijgen het door onze strot geduwd
  Bah bah bah

 4. Juliette

  Nou Johnny,

  Een student met een huurappartement van 50 tot 65 vierkante meter zul je niet snel aantreffen hoor! Die nemen meestal genoeg met minder als er maar leuke huisgenoten zijn. Ik denk dat dit prima geschikt is voor starters en senioren.

 5. chris

  huh weer een woontoren.. vorige week nog gelezen dat voormalig post sorteer achter Rabobank ook woon-bestemming krijgt voor starters en expats. En dat er een nieuw WTC komt voor/naast het gemeentekantoor. Zijn we tegen het nieuwe station want alles rondom wordt hoog gebouwd.

 6. Willem

  Zou dolgraag groot appartement hier kopen. Maar 50m2? Waarom worden er nooit eens luxe en ruime appartementen in het centrum gebouwd voor senioren bij wie het geld over de plinten klotst?

 7. Jeroen de vries

  +1 voor Johnny. Kleine appartementjes voor jan modaal. Wederom treurige middelmaat in Ultrajectum.

 8. Harry

  @johnny: Studenten in een appartement van 50 m2? Ben je wel helemaal lekker, voor studenten is 25m2 al luxe. Feit is dat je als jonge 1 verdiener met een normale baan momenteel zo goed als geen (betaalbare) woning in Utrecht kunt vinden. Daardoor blijven veel jongeren die allang afgestudeerd zijn nog jaren in studenten woningen hangen waardoor die woningen ook weer niet vrij komen voor de studenten. Helemaal niet gek dus dat er meer woningen voor deze groep worden gebouwd.

 9. Martin

  Hadden we ooit een referendum waarbij de bevolking voor laagbouw koos in het stationsgebied , en nu krijgen we weer meer hoogbouw.

 10. Jacques

  Zeg @Juliette, hoezo is 50m2 wel geschikt voor een senior?!
  Ken je wel senioren?

 11. Rietje

  Wat een treurige beslissing.

 12. Hendrik

  Het is op zijn minst opmerkelijk dat ‘iedereen’ het erover eens is dat er bij de komst van Hoog Catharijne in 1971 enorm veel prachtige Utrechtse panden rondom het station (ten onrechte) gesloopt zijn, inclusief het prachtige elegante station zelf, en niet te vergeten het unieke Jugendstil-gebouw De Utrecht – maar dat hetzelfde nu vrolijk weer gebeurt.

  Het is ook verbazingwekkend dat de ene na de andere kantoor- of woontoren daar verrijst. De hoogte staat er niet bij, maar ik schat dat deze ook ca. 90 meter wordt. Inmiddels moet je goed kijken om ons eeuwenoude herkenningspunt te onderscheiden. (Ik zou niet graag in Lombok willen wonen en tegen dat woud aan wolkenkrabbers aan willen kijken.) In welk bestemmingsplan staat dat? Ooit, lang geleden, was er een referendum over de toekomst van Utrecht ‘City’. Maar wat kunnen de politieke partijen (die zoals gewoonlijk muisstil zijn) hieraan doen? Het is big business. En daar heeft de burger gewoonweg helemaal niets in te vertellen. Het is droevig.

 13. GeeWee

  Kan die toren niet vijf meter naar achteren?
  Dan kan Sijp gewoon blijven staan!
  En horeca in oude pandjes wordt vast beter bezocht.

 14. BdV

  Jammer.

 15. Ramon

  Prachtige toren jammer dat hij niet hoger is. Voor alle zure reageerders. …het is goed dat er meer wonen komt om het Jaarbeursplein, nu deze toren , binnenkort ook het Hotel/ woongebouw. Er mogen nog een paar mooie woontorens bij wat mij betreft. Lekker hoog het liefst 150 meter ofzo . Goed voor de levendigheid van het gebied. De grote van de appartementen is natuurlijk niet bedoeld voor studenten, maar heeft alles te maken met de veranderende woonwensen van tweeverdieners en ouderen die er voor kiezen in het centrum te wonen. Die vinden 50-65 m2 voor 2 personen vaak prima. Zijn toch vaak weinig thuis en benutten de stad om zich heen als verblijfsruimte. In Utrecht is hiermee de trend van kleiner wonen in de stad ook ingezet…..of denken jullie dat in de grotere steden in NL en daarbuiten iedereen in appartementen woont van 100m2??

 16. herman

  Misschien even ter plekke gaan kijken, dat rijtje bebouwing dat er nu staat stelt helemaal niets voor, hooguit die gevel van dat pand dat behouden wordt.

  Ooit was er een stationswijk, maar dat was op zijn zachts gezegd nu niet een bepaald mooie entree van de stad. Er is één fout gemaakt en dat is het slopen van “De Utrecht”, dat was het enige pand dat het waard was geweest om te behouden.
  Aan de rest mis je helemaal niets, ook het station was klein en absoluut ongeschikt om de reizigersaantallen anno 2016 te verwerken.

 17. Willem

  @Ramon: ik ben erg benieuwd naar onderzoek waaruit blijkt dat de woonwensen van tweeverdieners en ouderen (ik neem aan dat je senioren bedoelt?) veranderd zouden zijn en dat 50-65 m2 woonoppervlakte wel voldoende zou zijn voor deze groepen. Ik ben inderdaad weinig thuis, maar als ik thuis ben heb ik toch wel graag de ruimte hoor!
  Ik ken meerdere senioren die graag in het centrum, en graag in een torenflat zouden willen wonen. Maar dan wel graag in een appartement van minimaal 150 m2. Ik wil m’n spullen natuurlijk ook graag kwijt.

 18. Ramon

  @willem . Natuurlijk zal er altijd behoefte zijn aan grotere appartementen. 150m2 is zo’n beetje de gemiddelde grote van een rijtjeshuis. Als je dat wilt realiseren in een torenflat in get centrum voor een betaalbare prijs moet je echt enorm de lucht in . Kon je al snel op 150-200 meter hoog. Ik zeg doen! Maar onze geiten wollen sokken inwoners die nog steeds hoger bouwen als de dom blokkeren willen dat niet. De trend naar kleinere woningen in de binnenstad is er en die oppervlaktes vinden gretig aftrek. Zie de Neudeflat.

 19. Ronald

  Mooie toren, lekker veel woonruimte erbij, dus veel mensen kunnen genieten van wonen in het centrum. Wel jammer dat er niet ook wat appartementen van 100m2 bij komen.

 20. De Utrechter

  De gemeente hier luistert alleen naar de NS, de Rabobank en de Jaarbeurs. Burgers hebben niets te zeggen en werden destijds met een referendumpje zoet gehouden. Let op mijn woorden, we betalen straks allemaal de rekening van dit geld-verbrassen van de gemeente!

 21. Ramon

  De Utrechter……wat een onzin , deze toren wordt met privaat geld gebouwd. Kost de gemeente niks. NS vastgoed heeft hem net verkocht aan Amvest. Meer details zijn duidelijk geworden. De toren wordt 90 meter/ 29 verdiepingen. Appartementen van 44 tot 78 m2

 22. H.Schuring

  Een toren die gauw nog even hoger gemaakt wordt dan in de planning voorzien, met

  alleen een hstorische gevel er voor als een schaamlapje.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).