Sloop van gevel TivoliVredenburg in Utrecht gaat binnenkort beginnen Sloop van gevel TivoliVredenburg in Utrecht gaat binnenkort beginnen

Sloop van gevel TivoliVredenburg in Utrecht gaat binnenkort beginnen

Sloop van gevel TivoliVredenburg in Utrecht gaat binnenkort beginnen
De sloop van de oude gevel van TivoliVredenburg in Utrecht gaat op 29 april beginnen. Op de plek van de gevel komt een nieuwe glazen entree met twee draaideuren.

De sloop van de oude gevel van TivoliVredenburg in Utrecht gaat op 29 april beginnen. Op de plek van de gevel komt een nieuwe glazen entree met twee draaideuren.

De nieuwe ingang aan de kant van het centrum staat al een tijdje op de planning. Het ontwerp is gemaakt door architectenbureau AHH van Herman Hertzberger, die ook het ontwerp van de huidige gevel maakte. De nieuwe ingang krijgt veel glas, dat goed isoleert en een ‘open uitstraling’ moet geven.

“Nu staat ons gebouw nog met de rug naar de binnenstad. Die achterkant wordt een voorkant. Wij gaan de vervallen, monumentale vleugel van architect Herman Hertzberger in ere herstellen. En maken we er weer een inspirerende, culturele ontmoetingsplek van, waar iedereen de hele dag welkom is.”

Schele Maagd

Het startschot voor de bouw van de nieuwe entree werd eind vorige maand gegeven, met het verwijderen van het beeld dat in de volksmond de Schele Maagd wordt genoemd.

Op 29 april gaat dus de sloop van de oude gevel beginnen. De sloop duurt ongeveer vier weken, waarna de nieuwe entree met twee draaideuren geïnstalleerd wordt. Eind komende zomer moet het werk aan de buitenkant klaar zijn. Dan wordt ook het beeld teruggeplaatst.

Werkzaamheden

Vanwege de werkzaamheden wordt over de hele lengte van de Vlaamse en Hollandse Toren een bouwschutting neergezet. Voetgangers kunnen daar gewoon langs, maar fietsen die tegen de schutting staan worden weggehaald.

Verder kunnen mensen last hebben van bouwverkeer, dat rijdt over het Vredenburgplein richting het bouwterrein. Er worden verkeersregelaars ingezet om dat in goede banen te leiden.

De eerste twee weken van de werkzaamheden kunnen omwonenden en bezoekers last hebben van geluidsoverlast, door het slopen van de oude gevel.

Foyer

Als de nieuwe entree klaar is, pakt TivoliVredenburg de binnenkant van het gebouw aan. Met een crowdfunding is geld opgehaald om de nieuwe entree in te kunnen richten. “Door deze campagne kan de monumentale vleugel van architect Herman Hertzberger in ere worden hersteld. We maken er een inspirerende, culturele ontmoetingsplek van waar iedereen de hele dag welkom is”, zei TivoliVredenburg eerder.

De foyers rondom de Grote Zaal krijgen ook een nieuwe uitstraling en worden openbaar toegankelijk. Bezoekers kunnen daar straks exposities bezoeken en naar muziek luisteren.

Hollandse en Vlaamse Toren

De nieuwe entree van TivoliVredenburg is niet het enige dat in de omgeving gaat veranderen. Na de gevelverbouwing begint de herinrichting van de Hollandse en Vlaamse Toren, zodat die groener en beter verlicht worden. Na de herinrichting is het verboden om daar fietsen te parkeren. De gemeente heeft in het gebied rondom TivoliVredenburg 200 extra fietsparkeerplekken op de planning staan.

Gekoppelde berichten

15 Reacties

Reageren
 1. W

  “Het ontwerp is gemaakt door architectenbureau AHH van Herman Hertzberger, die in de jaren 50 ook het ontwerp van de huidige gevel maakte“
  Jammer dat wederom Hertzberger wordt ingehuurd. Die man maakt fout op fout op fout.
  Overigens geloof ik er niks van dat dat het ontwerp van de huidige gevel uit de jaren 50 stamt. Dat zal de jaren 70 moeten zijn.

 2. M.

  Met de huidige twee ingangen in één hal heeft Tivoli-Vredenburg een overzichtelijke structuur, die verstoord zal worden door deze derde ingang. Alleen al uit veiligheidsoverwegingen, maar ook praktisch lijkt me dat zeer ongunstig en ook nog volstrekt onnodig.

 3. Otto Nelemans

  Als die Herzberger weer verantwoordelijk is, dan lever ik nu de suggestie de deurhoogte voldoende hoog te laten zijn. Omdat ik al jaren mijn lange benen niet kwijt kan is zitten altijd min of meer een kwelling in de grote zaal. Als de deurhoogte daarmee in overeenstemming is (architecten zijn dol op mathematische verhoudingen) dan zal ik ook nog vele malen mijn hoofd gaan stoten. Ik ben overigens maar 1,88 m. lang

 4. Sj

  @M: het gebouw ontbeert een hoofdingang (heeft twee zij-ingangen) en staat daarnaast met zijn rug naar de stad.
  Hopelijk worden die architectonische missers goedgemaakt. Maar ik heb daar een hard hoofd in gezien de keuze voor het bureau dat verantwoordelijk is voor deze missers.

 5. Herman

  Sloop alsjeblieft meteen hele gebouw. Zowel versie 1, 2 als de volgende.zijn complete mislukkingen.

 6. Len

  Oh ik hoopte de gevel aan de andere kant, of liever het hele gebouw..

 7. Wim

  Ja waarom krijgt die Herzberger wederom de opdracht zij hebben er een eangedtocht van grmaskt en mogen weer geld verdienen san hun eigen fouten.

 8. M.

  @Sj: natuurlijk waren die zij-ingangen en niet te vergeten die gevel aan de Lange Viestraat al enorme architectonische en stedenbouwkundige missers. Maar dat zijn we in Utrecht inmiddels wel gewend. Ik wil er vooral op wijzen dat er nu in ieder geval één overzichtelijke foyer is en dat het zelfs op het gebied van veiligheid verkeerd is daar nu aan de andere zijde een nieuwe ingang en foyer bij te maken. Dat gaat de beheerskosten aanzienlijk vergroten.

 9. Boogschutter

  Het is een goede aanpassing.
  Hertzberger is een kei van een architect.
  De Grote Zaal is iconisch.
  Het gebouw is avontuurlijk
  Laten we trots zijn op dit concertgebouw.

 10. Wim

  @ Boogschutter

  Eens, eens, eens, eens, eens.

 11. Sjef van Oekel

  Hoeveel kilo lelijkheid kun je bij elkaar verzinnen?

 12. Ihsan

  @W, fout op fout? Hertzberger is echt met afstand de beste Nederlandse architect!

 13. Sanne

  @boogschutter: grote zaal iconisch?
  Al die arme oude mensen die naar hun plekkie ergens boven in de zaal moeten klauteren! Veel te steile trappen! Te weinig beenruimte! 40% van de zaal onbruikbaar want achter het podium!

 14. Wies

  Wat een zuurpruimen hier. Tivoli is een super concerthal. Goed geluid, mooie ruimtes, altijd goed zicht op het podium, en breed inzetbaar. En van buiten in de avond is het best een eyecatcher. Alleen jammer dat ze Budweiser schenken. Deze nieuwe ingang is een mooi idee!

 15. Boogschutter

  @ Sanne
  De Utrechtse bevolking heeft destijds massaal gekozen voor het behoud van de grote zaal in zijn huidige hoedanigheid. De opzet is uniek en uit meer dan veertig jaar ervaring kan ik je zeggen dat je overal voor 100% goed zit in deze zaal. Ook zoals jij dat noemt ‘achter het podium’.
  Wel eens het genoegen gehad om de dirigent recht in het gezicht te kijken? Dat kan een bijzondere toegevoegde waarde hebben.
  Klauteren? Hum. Als bejaarde kan ik je verzekeren dat dat hartstikke leuk is om te doen. Dat houdt een mens fit. Maar het hoeft niet hoor want middenvoor is er op de vloer voor het podium zat plek voor mensen die dat niet willen of kunnen.
  Het vrij ‘omlopen’ bij sommige concerten kan ook in deze fantastische zaal. Je kan de muziek dan van alle kanten, vrij bewegend ervaren. Geweldig!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).