Sluiting dreigt voor nachtopvang vluchtelingen Utrecht | De Utrechtse Internet Courant Sluiting dreigt voor nachtopvang vluchtelingen Utrecht | De Utrechtse Internet Courant

Sluiting dreigt voor nachtopvang vluchtelingen Utrecht

Sluiting dreigt voor nachtopvang vluchtelingen Utrecht
De nachtopvang in Utrecht voor illegale vluchtelingen, zogenoemde ongedocumenteerden, zal op 1 juni sluiten wanneer er geen ondersteuning komt voor een structurele oplossing. Toevlucht, zoals de opvang heet, heeft voor 15 mei een demonstratie aangekondigd op het stadhuisplein.

De nachtopvang in Utrecht voor illegale vluchtelingen, zogenoemde ongedocumenteerden, zal op 1 juni sluiten wanneer er geen ondersteuning komt voor een structurele oplossing. Toevlucht, zoals de opvang heet, heeft voor 15 mei een demonstratie aangekondigd op het stadhuisplein.

Toevlucht biedt sinds december een ‘sobere’ opvang voor ongedocumenteerde mannen in Utrecht. Deze mannen verblijven illegaal in Nederland en kunnen moeilijk op andere plekken terecht. De organisatie laat weten dit onder protest te doen: “We vinden dat wat we doen de taak is van de overheid. Omdat gemeente Utrecht deze mensen geen onderdak biedt, doen wij het. Maar wij zijn burgers, en niet verantwoordelijk voor het onderdak van andere mensen.”

Al bij de start van de opvang in december liet men weten dat deze opvang slechts van tijdelijke aard zou zijn: tot en met de maand mei zou er onderdak worden geboden in het kerkzaaltje aan de Eykmanlaan. De gemeente had in december aangegeven waar het redelijkerwijs mogelijk is medewerking te verlenen aan het project: “Gezien het goedbedoelde maatschappelijke initiatief.” Wel liet de gemeente ook weten dat er geen onveilige situatie in het zaaltje mocht ontstaan, er is toentertijd een lijst met veiligheidsvoorschriften opgesteld.

Europese commissie

Aanleiding voor het beginnen met opvang te bieden was een uitspraak van de Europese Commissie dat overheden zorg moeten dragen voor ongedocumenteerden. Rutger Oolbekking, lid van de initiatiefgroep van Toevlucht: “We zijn het project gestart als particulier initiatief samen met enkele kerken in Utrecht. Ondertussen sluiten meer organisaties bij het initiatief aan. Maar voor een structurele oplossing is er ook financiële hulp nodig voor de overheid. De uitspraak van de Europese Commissie sluit hier ook bij aan.”

Oolbekking laat weten dat er niet alleen opvang wordt geboden: “Wij bieden niet alleen opvang, maar een plek om tot rust te komen waardoor deze mensen ook andere zaken weer op een rijtje kunnen zetten. Wij bieden ze op deze manier weer perspectief, een mogelijkheid om na te kunnen denken over de toekomst.”

“We  zitten al meer dan 150 nachten te waken bij de opvang voor deze mannen. Wij willen niet dat deze mannen op straat komen te staan!”, laat een andere vrijwilliger weten. Toevlucht roept dan ook op tot een ‘vreedzaam protest’ op 15 mei. Tijdens dit protest is de raadsvergadering bezig van de nieuwe gemeenteraad. Toevlucht hoopt met de gemeenteraad in gesprek te kunnen gaan en aan te geven hoe ‘benard’ de situatie is.

_DSC3706 copy

4 Reacties

Reageren
 1. Anoniem

  http://www.tussenvoorziening.nl/Nieuws/152/vrijwilligers-voor-nachtopvang-weerdsingel-gezocht

 2. Geert Wil het Wel.

  Het blijft een moeilijk onderwerp, maar een ding weet ik zeker, geef deze mensen geen valse hoop op een verblijf in Nederland.
  Ik heb respect voor de vrijwilligers en het is zelfs bewonderenswaardig hun inzet, maar we kunnen niet de hele wereld opnemen en huisvesten.
  Over het algemeen zijn dit gelukzoekers die ons welzijn en zorgsysteem belasten en die moeten gewoon terug naar eigen land.

 3. Geenstijl@Utrecht

  Kijk naar een avondje Opsporing Verzocht en je ziet hoe mislukt de integratie is, en hoe dankbaar de medelanders zijn voor een thuishaven.
  Nee vooral je kop in het zand steken en politiek correct blijven, totdat jezelf een keer het slachtoffer wordt, sorry iets anders kan ik er jammer genoeg niet van maken.

 4. jose

  Gelukzoekers zijn de bedrijven die profiteren van de oorlog in Irak en Afghanistan. Gelukzoekers zijn de financiele instellingen die het mogelijk maken om zoveel mogelijk geld uit derde wereldlanden te halen, gelukzoekers zijn de bedrijven die land opkopen, bedrijven die regenwoud kappen voor biobrandstof of palmolie, gelukzoekers zijn de mensen die liever veevoer uit Argentinie of andere landen geven aan hun dieren, lekker goedkoop en goed voor NL markt. Gelukzoekers zijn de bedrijven die voor een habbekrats grondstoffen uit conflictgebieden roven of speculeren met grondstoffen.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).