Smeerboel trekt na commotie stekker uit festival bij Slot Zuylen; nieuwe locatie is Papendorp | De Utrechtse Internet Courant Smeerboel trekt na commotie stekker uit festival bij Slot Zuylen; nieuwe locatie is Papendorp | De Utrechtse Internet Courant

Smeerboel trekt na commotie stekker uit festival bij Slot Zuylen; nieuwe locatie is Papendorp

Smeerboel trekt na commotie stekker uit festival bij Slot Zuylen; nieuwe locatie is Papendorp
Het festival bij Slot Zuylen gaat niet door. De organisatie van Smeerboel heeft besloten om de vergunningsaanvraag in te trekken. Dit wordt gedaan omdat er veel commotie is ontstaan vanwege de locatie waar het festival moest plaatsvinden.

Het festival bij Slot Zuylen gaat niet door. De organisatie van Smeerboel heeft besloten om de vergunningsaanvraag in te trekken. Dit wordt gedaan omdat er veel commotie is ontstaan vanwege de locatie waar het festival moest plaatsvinden.

Smeerboel zou dit jaar plaatsvinden in de buurt van Slot Zuylen. Omwonenden waren bang voor geluidsoverlast en ook zeiden ze dat de flora en fauna door het evenement blijvende schade zou oplopen. Om te zorgen dat de gemeente de vergunning afwijst warem ze een petitie gestart, die inmiddels zo’n 3.000 keer is ondertekend.

Jasper Coenen, organisator van Smeerboel, zegt dat hij het belangrijk vindt om een breed draagvlak te hebben voor een festival. “Als gast op een locatie vinden we het belangrijk om onze tijdelijke buren te kennen en om duidelijk te maken wie wij zijn en waar we voor staan.” Nu blijkt dat er uit verschillende hoeken weerstand komt trekt Coenen de vergunningsaanvraag in.

Het intrekken van de vergunning houdt overigens niet in dat het festival niet doorgaat. Smeerboel vindt dit jaar plaats op de locatie grasweide Papendorp. “Op deze locatie organiseerden wij de afgelopen jaren met veel plezier ons festival” , aldus Coenen.

Opheldering

Daarnaast wil Coenen graag een aantal zaken ophelderen want er zijn volgens hem berichten in de media verschenen waarin onjuiste informatie staat. Zoals dat het festivalterrein een natuurgebied zou zijn. “Dit raakt ons. […] De locatie nabij Slot Zuylen is een grasweide dat eigendom is van de gemeente Utrecht, in beheer van een boer. Deze prachtige plek valt buiten het natuurgebied waarover is gesproken.”

Smeerboel wil de komende periode in gesprek gaan met alle betrokkenen van het gebied bij Slot Zuylen. “Wij zijn ervan overtuigd dat we zonder enige schade aan het gebied, of verstoring van beschermde soorten een evenement hadden kunnen organiseren. We voelen ons daarin gesterkt door het onderzoek dat een onafhankelijk deskundigenbureau heeft uitgevoerd.”

Gekoppelde berichten

26 Reacties

Reageren
 1. Massegast

  Heel goed. Maak er thuis – met respect voor de buren natuurlijk – maar een smeerboel van.

 2. Peet

  Waarom gaan al die herrie festivals,niet naar dejaarbeurs of tivolivredenburg?

 3. Rutger

  er staan daar toch van die ooievaar broedpalen in het veld? Benieuwd wat het onafhankelijke onderzoek daar over te melden heeft.

 4. Freddy

  Goedzo vond dit technofestival niet echt passend bij deze mooie omgeving. Ik denk dat deze commerciële organisatie maar een commerciële plek moet gaan zoeken. Wellicht de jaarbeurs?

 5. Alain

  Papendorp is ook niet bepaald ideaal. In voorgaande jaren betekende dit dat dat heel Utrecht-West, van Kanaleneiland Zuid tot de Schepenbuurt mocht meegenieten. Ook in Leidsche Rijn zal men de oordoppen in moeten hebben doen.

  Met die ervaring in de oren, kan ik niet anders dan de omwonenden van Slot Zuylen gelijk geven. Wel jammer dat nu *weer* Utrecht West de klos is. Vergunningstechnisch is er geen grond om te weigeren. Zou wel fijn zijn als de gemeente de decibels deze keer in de gaten gaat houden. Het gaat er bij mij slecht in dat als op Papendorp het feestje is, dat het dan normaal is dat je al bij de Munt de muziek kunt horen alsof je erbij bent. Natuurlijk zal het Rijnkanaal wat geluid dragen, maar zoveel?

 6. Kerel

  Als ik het goed lees is de locatie samen met de gemeente gekozen want eigendom van de gemeente?

  het moet niet gekker worden…..

  En het maakt geen donder uit dat de grasweide geen natuurgebied is, hij ligt er naast. Alle dieren gaan er evengoed last van hebben en daar gaat het om. daarnaast gaat het niet stil zijn in een stiltegebied.

  Monumentendag, en andere activiteiten daar. zijn ook niet meegenomen.

  Wat een onderzoeksbureau, die hebben lekker geld binnen geharkt zonder iets onderzocht te hebben.

  En wat een slijmwoorden van die Coenen. als hij nu eerst zelf met de omwonenden had gepraat. Hij vindt dat contact dus helemaal niet zo belangrijk blijkt. Hij probeert zich er nu uit te redden en hij wil dus in de toekomst nog steeds daar een festival organiseren lees ik tussen de regen;s door……maarmaaar

 7. MJPD

  Juiste beslissing van de organisatie.

 8. Remko de Jong

  Dat betekent dus wel dat een deel van de stad alsnog in de herrie zit. Vorig jaar hebben wij woonachtig aan de Veilinghavenkade ramen en deuren moeten sluiten vanwege het onophoudelijk gedreun. Smeerboel en de gemeente gaven niet thuis, lag aan de wind en muziek iets zachter zetten was niet gezellig. Stoppen met dit soort openlucht festivals in- en rond de stad. Het kan wel zonder overlast, naast de jaarbeurs wonend hebben nooit last van de dance events aldaar.

 9. stefan

  gelukkig. waarom moeten die openlucht festivals toch altijd in de buurt van dieren en mensen? je hebt haast geen weekend rust meer hier in utrecht. doe het ergens op het platteland en geef de paar agrariërs die daar nog wonen een city trip cadeau zodat ze nergens last van hebben (en oordopjes voor de koeien ofzo).

 10. Nlz

  En ja hoor, de NIMBY’s hebben het weer voor elkaar. Beloven jullie dan ook om het komende jaar niet naar festivals of andere evenementen in de open lucht te gaan?
  Zo wel, check dan even waar de boter in de aanbieding is om die op je hoofd te smeren 😉

 11. Robin

  Je kunt wel aan de reacties merken dat er alleen maar babyboomers reageren. Een zomerfestival in de Jaarbeurs, dat is net zoiets als in de zomer (of überhaup) op een terras gaan zitten in een overdekt winkelcentrum.

 12. Bertje 030

  Dit weiland meteen tot natuurgebied verklaren, is het meteen geregeld.

 13. Michiel

  Wel jammer voor de vogels in natuurgebied Papendorp

 14. Gerard Brugmans

  Je kunt ook zo’n festival ook niet organiseren hoor, is helemaal niet erg. Of net zoals andere bierverkopers gewoon een bedrijfsruimte kopen of huren. Wordt het niet tijd dat we ophouden met het faciliteren van handige ondernemers die misbruik willen maken van de openbare ruimte?

 15. Jochie

  “Jasper Coenen, organisator van Smeerboel, zegt dat hij het belangrijk vindt om een breed draagvlak te hebben voor een festival. “Als gast op een locatie vinden we het belangrijk om onze tijdelijke buren te kennen en om duidelijk te maken wie wij zijn en waar we voor staan.””
  Vertel; waar staan jullie voor? Omzet maken?

 16. Katja

  En waarom moeten die festivals ALTIJD ZO HARD !!! Bij Srijkviertel kon je het tot in de binnenstad horen. En ohoh, waar komt die gehoorschaden bij jongeren toch vandaan ?

 17. Inez

  De oplossing voor iedereen is het geluid zachter zetten, daar creeer je het meeste draagvlak mee.

 18. mark

  Stefan, kun je even aangeven van welke festivals je elk weekend last hebt
  Ik bedoel dan een opsomming maken van alle festivals die grote geluidsoverlast veroorzaken, inclusief bewijs. Ik ben erg benieuwd.

  Gezien de bezoekersaantallen is er ook een enorm draagvlak voor festivals, dus mag in mijn ogen de openbare ruimte daarvoor ook af en toe geclaimd worden. net zoals dat anderen dat op andere dagen kunnen doen, door er rust o.i.d. te zoeken.

  Iedereen heeft wel eens ergens last van, ik bijvoorbeeld van hordes winkelende zombies. Geef mij maar geluidsoverlast. Maar ook bijvoorbeeld van rondscheurende mediterane kansenparels. Of nog erger: snerpend kindergeluid uit speeltuinen.

 19. Piet

  Nou super, kunnen we in Kanaleneiland tenminste weer gratis meegenieten van het gedreun… Beetje overlast ga ik niet over zeuren, maar de volumes bij dit festival zijn extreem.

 20. Nlz

  @Katja: Als audicien én iemand die graag festivals bezoekt (van een ander muziektype dan Smeerboel, maar dat terzijde) is dat iets waar ik regelmatig mee bezig ben.
  Er is echter geen enkel wetenschappelijk onderzoek wat aan kon tonen dat vrijetijdslawaai gehoorschade oplevert. Ik ben vorig jaar nog een onderzoek tegen gekomen wat diverse eerdere onderzoeken nog eens onder de loep heeft genomen en met elkaar vergeleken etcetera, maar ook daar kwam niet uit naar voren dat er een aantoonbaar verband is tussen vrijetijdslawaai en blijvende gehoorschade.
  Dat er aandacht voor is, dat is zeker goed, echter wordt die aandacht naar mijn idee regelmatig nogal overtrokken. Als ik bij een concert voor de muziek begint de decibel-meter op mijn telefoon aanslinger, dan meet deze vaak al een goede 100dB, alleen maar van de pratende mensen om mij heen. Tijdens het concert loopt hij dan ietsje omhoog, naar 103-104dB gemiddeld.

 21. JdV

  Binnenkort komt er een prachtige locatie vrij op Papendorp. De voormalige Utrechtse Bazaar. Na het aanstaande faillissement kan deze plek worden omgetoverd tot een prachtige festival locatie.

 22. MJPD

  @Nlz
  Het mag duidelijk zijn dat u geen audicien bent… Van 100dB naar 103-104 dB gemiddeld is niet “ietsje omhoog” maar een verdubbeling van het geluid. Een echte audicien heeft daarnaast ook geen smartphone als geluidsmeter… Maar op het Internet kan je natuurlijk van alles zijn. 🙂

 23. Piet

  @Nlz
  Als audicien weet u ongetwijfeld ook dat elke 3dB een verdubbeling van de geluidssterkte betekent. Dan is van 100 naar 103dB is dus wel wat meer dan ‘ietsje omhoog’…

 24. Marc

  @NLZ, ik weet niet of u een echte audicien bent of niet, maar het wetenschappelijk bewijs voor gehoorschade tijdens concerten en ander recreatief geluid is overweldigend. Beweren dat er geen wetenschappelijk bewijs is, is een gevaarlijke manier van foutieve voorlichting. Eigenlijk zou u uw diploma weer in moeten leveren. Het klinkt als een arts die beweerd dat vaccins niet zouden werken.
  1 Pubmed search leverde bij mij al tientallen wetenschappelijke artikelen op die de gehoorschade door luide muziek aantonen. Op basis van deze wetenschappelijke artikelen heeft de WHO enkele jaren geleden geadviseerd om het aantal Db’s sterk terug te draaien. Een advies dat veel muziekzalen in Nederland inmiddels serieus nemen.

 25. Zonnewende

  Eens met Gerard Brugmans.

  Het wordt tijd het aantal festivals te verminderen en mensen weer naar de gewone horeca te verwijzen. Hebben die ook minder last van de oneerlijke concurrentie. Want festivals plukken alleen de lusten (omzet in hoogseizoen) maar dragen niet te lasten (de stad ook gezellig houden op daluren). En kan de natuur in rust blijven, en een fijne plek zijn voor de mensen die zich daaraan weten aan te passen.

 26. Wim

  Weg met al die herrie waar mensen helemaal niet op wachten. Grappig dat de commerciële mannen die deze rotzooi organiseren zelf dit nooit in hun eigen achtertuin doen. En dat zogenaamde grote draagvlak komt dan wel van mensen die niet daar wonen. Hele wijken moeten maar accepteren en coulant zich opstellen. Een paar uur is tot daar aan toe maar waarom de hele dag dat doffe gedreun tot binnen in je huis te horen tot laat in de avond. Het moet veel minder worden met die zogenaamde festivals.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).