Snel plek voor 400 Oekraïense vluchtelingen in Utrecht en gemeente neemt veiligheidsmaatregelen Snel plek voor 400 Oekraïense vluchtelingen in Utrecht en gemeente neemt veiligheidsmaatregelen

Snel plek voor 400 Oekraïense vluchtelingen in Utrecht en gemeente neemt veiligheidsmaatregelen

Snel plek voor 400 Oekraïense vluchtelingen in Utrecht en gemeente neemt veiligheidsmaatregelen
Oekraïense vluchtelingen steken bij Polen de grens over. Foto: Bas van Setten
De gemeente Utrecht heeft gezegd op korte termijn 400 opvangplekken langdurig beschikbaar te stellen voor vluchtelingen uit Oekraïne. Als verdere opschaling nodig blijkt, wil gemeente het aantal plekken verhogen naar 800.

De gemeente Utrecht heeft gezegd op korte termijn 400 opvangplekken langdurig beschikbaar te stellen voor vluchtelingen uit Oekraïne. Als verdere opschaling nodig blijkt, wil gemeente het aantal plekken verhogen naar 800.

“In nauwelijks twee weken tijd is de situatie in de wereld totaal veranderd”, schrijft het college in een brief aan de raad. “Miljoenen Oekraïners zijn direct getroffen door oorlogsgeweld. Geweld dat in korte tijd een enorme vluchtelingenstroom op gang heeft gebracht.”

Eerder deze maand vroeg het kabinet de veiligheidsregio’s om ieder minimaal 1.000 opvanglocaties voor Oekraïense vluchtelingen te coördineren. Dit zou een mix van publieke, private en publiek-private initiatieven kunnen zijn.

De gemeente Utrecht meldt dat zich inmiddels een aantal ondernemers, pandeigenaren en organisaties heeft gemeld voor het realiseren van de opvanglocaties. Omdat de opvang van langdurige aard kan zijn, wil de gemeente dat er kwalitatief hoogwaardige opvangplekken komen. Daarbij horen privacy, goed sanitair en dagbesteding.

Hotels

Nu al zijn er 100 plekken voor de opvang van Oekraïners gerealiseerd in hotels. Daar zijn tot op de ochtend van 8 maart 37 personen binnengekomen. Andere Oekraïners hebben mogelijk onderkomen gevonden bij vrienden of familie. Dat aantal is bij de gemeente onbekend.

“Het bieden van de juiste opvang en ondersteuning aan deze groep vluchtelingen, die vooral uit vrouwen en kinderen bestaat, bereiden we in Utrecht samen met partners en burgers in de stad voor”, schrijft de gemeente in een brief aan de raad.

Cyberdreiging

Hoe die voorbereiding eruit ziet? Hiervoor is een gemeentelijke crisisorganisatie opgezet. De organisatie focust zich onder meer op de opvang van vluchtelingen, cyberdreiging en de openbare orde, en maatschappelijke onrust. Daarbij horen onder andere het uitwerken van scenario’s voor gevolgbestrijding van cyberdreiging, militaire dreiging en nucleaire dreiging.

Vooralsnog laat de gemeente weten dat er geen verhoogde veiligheidsrisico’s zijn voor Utrecht. Toch zegt de gemeente dagelijks te informeren naar nieuwe informatie over de (cyber)veiligheid.

Escalatie

Ook organiseert Utrecht extra (crisis)oefeningen en onderhoudt ze korte lijnen met partners, mocht de situatie toch escaleren. “We hechten er evenwel aan te benoemen dat er tot dusver geen concrete indicatie is dat er reden is om verdere escalatie richting Nederland te vrezen.”

Wil jij DUIC steunen en een prachtig boek met de beste fotografie en verhalen van Utrecht in 2021 ontvangen? Voor 24,95 euro is DUIC in 2021 te bestellen en daarmee steun je direct onze journalistieke werkzaamheden.

10 Reacties

Reageren
 1. Scherpschutter

  Dat woordje ‘cyberdreiging’ valt opvallend vaak de laatste tijd in uitingen van overheden. Alsof de burgergeestjes ergens rijp gekneed voor moeten worden…

  Zorg dat u cash achter de hand heeft en liefst ook wat fysiek goud en zilver, beste Utrechter! De beste cyberbeveiliging bent u zelf.

 2. Peter van Zoest

  Ok, maar wat heeft de “gevolgbestrijding van cyberdreiging, militaire dreiging en nucleaire dreiging” met de opvang van vluchtelingen te maken?

 3. Geenstijl@Utrecht

  Als je maar zoveel mogelijk bedreigingen en onrust stookt onder de burgers,dan kan je als ambtenaar veel meer voor elkaar krijgen,zonder gezeur van die vervelende burger.
  Alsof putin geïnteresseerd is in dit poldermodel.

 4. Bernhard

  Wat een gezever. Defensie is niet een taak van de gemeente.

 5. Pee

  “mocht de situatie toch escaleren. ”
  Escaleren in welke vorm?
  Wat proberen ze duidelijk te maken?
  Is er soms weer iets wat wij niet weten ?
  Wees eens duidelijker naar de mensen toe in plaats van dat geheimzinnige gedoe.

 6. Henk

  Er is een ambtenaar dagelijks aan het informeren naar nieuwe informatie over de (cyber)veiligheid? Bij wie dan?

  En ook organiseert Utrecht extra (crisis)oefeningen en onderhoudt ze korte lijnen met partners, mocht de situatie toch escaleren. Wat voor oefeningen? Welke partners? Welke escalatie?

  Het is inderdaad allemaal heel vaag ja.

 7. RABE

  Wij hebben het goed. Laten we deze mensen helpen.
  Iets minder geld naar het “kunstwerk” bij de singel en mensen die het nodig hebben helpen.

 8. Moniek

  Ik hoor er niemand over, en misschien kun je dat ook maar beter geheimhouden: cyberaanvallen, zouden wij (samen met een flink aantal andere westerse landen) dat kunstje omgekeerd niet beheersen?

 9. Confusius

  De mensen hier hebben geen idee van de cyberoorligen waar we al lang inzitten.

  Weet je dat niet? Misschien eens beginnen met het lezen van serieuze (papieren) kranten die hier in de artikelen verderop in de krant dagelijks over schrijven.

  De overheid en semi-overheid is dagelijkse prooi. Steeds vaker krijgt het personeel les van ethisch hackers omdat zij zelf het beveiligingslek zijn.

  Ook het bedrijfsleven is prooi. De productie van VDL Nedcar heeft een tijd stil gelegen door een cyberaanval en de machines onbuikbaar waren. Nu geldt dat weer voor Toyota waarvan de fabrieken nu stil liggen.

  Het westen is in dezen niet de agressor, maar eerder de verdediger.

 10. R.De Leeuw

  We zitten niet te wachten op onzinverhalen en op figuren die zo nodig in de belangstelling willen staan.
  Gewoon hulp verlenen en dat
  zo goed mogelijk uitvoeren en bestendigen.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).