Vanaf juni zal Utrecht een nieuwe drugstestmachine in gebruik nemen, waardoor er nog sneller uitsluitsel kan worden gegeven over de kwaliteit en ingrediënten van de drugs die mensen aanleveren. Al ruim 30 jaar kunnen mensen hun drugs anoniem laten testen bij de drugstestservice, met als doel om het drugsgebruik in Utrecht veiliger te maken.
Al tientallen jaren kunnen Utrechters hun drugs anoniem inleveren bij de drugstestservice die door de gemeente gefinancierd wordt. Hierdoor weten gebruikers wat er in de drugs zit, en hoe sterk die is. Wethouder Eelco Eerenberg legt uit: “Het beste is om geen drugs te gebruiken, maar als je gebruikt, doe het dan zo veilig mogelijk.”
Op dit moment wordt deze service verleend door verslavingszorginstelling Jellinek, en kunnen gebruikers langskomen om een sample af te leveren, waarna deze in een lab wordt onderzocht. Na ongeveer een week kunnen gebruikers anoniem bellen voor de uitslag.
Druk in het festivalseizoen
Met de nieuwe drugstestmachine, genaamd FTIR, kan voor een aantal drugs direct uitslag worden gegeven. Denk hierbij aan MDMA-poeder, amfetamine, 2-MMC, 3-MMC, ketamine, en GHB. Drugs als XTC en cocaïne kunnen niet getest worden door de FTIR. Doordat het tijdens het festivalseizoen erg druk is bij de testservice, is de FTIR een welkome aanwinst om de werkdruk te verlichten. Ook kan de testservice hierdoor vaker open.
Daarnaast moet de FTIR volgens de gemeente de groep mensen bereiken met een (kwetsbaarheid voor) verslaving die nu nog niet voldoende hun weg kan vinden naar de testservice. Doordat de uitslag van de FTIR direct gedeeld kan worden, moet deze groep gemakkelijker aangetrokken worden om een test te laten uitvoeren.
Heel blij
Jellinek is heel blij met de extra openstellingen en de ontwikkelingen rondom de FTIR, ook omdat Jellinek hierdoor zelf ook beter in beeld krijgt welke drugs er op de markt zijn. “Stel we zien een vervuild product, dan kunnen we er snel voor waarschuwen, en zal het sneller van de markt gaan en daarmee minder slachtoffers maken”, schrijft de verslavingszorginstelling. “Daarnaast zijn we blij met de extra mogelijkheden om doelgroepen te bereiken voor wie de drempel nog te hoog is.”
Gekoppelde berichten

Achter de schermen bij de drugstestservice in Utrecht: ‘Soms zit er helemaal niets in een pil en soms is er één heel sterk vervuild’
Twee keer per week worden twee spreekkamers in een pand op de Arthur van Schendelstraat…

Utrechtse gemeenteraad stemt voor aanschaf van drugstestmachine
De Utrechtse gemeenteraad heeft donderdag ingestemd met de aanschaf van een drugstestmachine. De partijen die…

Utrecht krijgt geen permanent verbod op het gebruik van harddrugs
Er komt in Utrecht geen permanent verbod op het gebruik van harddrugs. Het college van…

Gerards leven op straat met een drugsverslaving: ‘Doe niet met je leven wat ik gedaan heb’
Het is een zonnige najaarsdag en ik heb afgesproken met Gerard. Ik ben getipt. Gerard…

Utrechters ervaren in vergelijking met inwoners in andere grote steden relatief weinig overlast van drugsgebruikers
Inwoners van Utrecht hebben relatief weinig last van drugsgebruikers in hun woonbuurt. Dat blijkt uit…
3 Reacties
ReagerenKom op mensen, als je drugs wil gebruiken moet je maar gewoon de risico’s voor lief nemen.
Drugsgebruikers zijn medeverantwoordelijk voor de extreem gewelddadige bendes. Die moet je niet stimuleren door de kwaliteit van hun producten te testen!
Bijzonder, voordat je de hersenpan met chemicalien de zombievernieling in helpt wel even controleren of je daarvoor wel de juiste hersencelvernietigende dosering hebt.
En dat allemaal onder het motto ‘je kan ze toch niet tegenhouden…’
Ik mis die goeie ouwe tijd van de vorige eeuw. Toen moeders nog hun nieuwsgierirge kinderen naar kreperende junks lieten kijken vanwege het nuchtere opvoedende effect van “in authentieke contextrijke omgeving leren van het real world voorbeeld: ‘dit is waar je eindigt als je ooit drugs gebruikt’. ”
Kan geen teletubbie emofilmpje op het digibord tegenop…