Snorfietsers rijden vanaf vandaag op aantal plekken in Utrecht op de rijbaan Snorfietsers rijden vanaf vandaag op aantal plekken in Utrecht op de rijbaan

Snorfietsers rijden vanaf vandaag op aantal plekken in Utrecht op de rijbaan

Snorfietsers rijden vanaf vandaag op aantal plekken in Utrecht op de rijbaan
Archieffoto Foto: Job van Gasselt
Het was al een tijdje bekend dat de regels voor snorfietsers gingen veranderen, maar vandaag gaat de maatregel dan echt ook in. Op een aantal wegen in het hart van Utrecht moeten snorfietsers, met een blauw kenteken, vanaf vandaag op de rijbaan rijden. Verder moeten ze, net als bromfietsers, een helm op.

Het was al een tijdje bekend dat de regels voor snorfietsers gingen veranderen, maar vandaag gaat de maatregel dan echt ook in. Op een aantal wegen in het hart van Utrecht moeten snorfietsers, met een blauw kenteken, vanaf vandaag op de rijbaan rijden. Verder moeten ze, net als bromfietsers, een helm op.

De nieuwe regels gelden niet op alle plekken in Utrecht. De snorfiets rijdt vanaf nu op de rijbaan op de volgende wegen: Vleutenseweg, Amsterdamsestraatweg, Royaards van der Hamkade, Nijenoord, Omloop, Loevenhoutsedijk, Oudenoord, Blauwkapelseweg, Biltstraat, Catharijnesingel, W.A. Vultostraat, Croeselaan, Waalstraat, Rijnlaan, Jutfaseweg, Van Zijstweg, Daalsetunnel, Weg der Verenigde Naties en Graadt van Roggenweg.

In het centrum moeten snorfietsers alternatieve routes rijden, zoals ook al het geval was met bromfietsers. Op de Rubenslaan en Venuslaan, en op belangrijke hoofdwegen zoals de Waterlinieweg en de Kardinaal de Jonge, blijft de snorfiets op het fietspad.

Tekst loopt door onder afbeelding

Kaart: gemeente Utrecht

De nieuwe verkeerssituatie is aangegeven met verkeersborden en wegmarkeringen. Nu de snorfietsers op de rijbaan rijden, denkt de gemeente dat de veiligheid op fietspaden wordt verbeterd. Fietsers krijgen meer ruimte op het fietspad en de doorstroming wordt beter.

Kritiek

Veel snorfietsers zijn echter kritisch op de nieuwe maatregel, bleek toen de gemeente het voorlopige verkeersbesluit presenteerde. Er kwamen ruim 800 reacties binnen van snorfietsers die zich benadeeld voelen en liever op het fietspad en zonder helm rijden. Ze denken dat ze veiliger zijn op het fietspad en vrezen het snelheidsverschil met automobilisten.

De gemeente denkt dat de maatregel er juist voor zorgt dat ook snorfietsers veiliger zijn en wijst daarbij ook op Amsterdam, waar snorfietsers sinds april 2019 op de rijbaan rijden en minder ongelukken gebeuren. Ook hebben fietsers door de maatregel minder last van uitlaatgassen van snorfietsers, stelt de gemeente.

Veiliger voor iedereen

“Met snorfietsers op de rijbaan maken we het veiliger voor iedereen, al is het natuurlijk wel even wennen. Daarom hebben we de snorfietsers met onder meer filmpjes, brieven en aankondigingsborden zo goed als mogelijk proberen voor te bereiden op de nieuwe situatie”, zegt wethouder Eelco Eerenberg.

“Met snorfietsers op de rijbaan maken we het veiliger voor iedereen” – wethouder Eelco Eerenberg

“We informeerden ook automobilisten, buschauffeurs en taxichauffeurs zodat zij niet verrast zijn en rekening houden met de snorfietsers op de rijbaan. Gebruikers van navigatieapps ontvangen nu een alert als ze in een gebied komen waar snorfietsers op de rijbaan rijden.”

Snorfietscoaches

In de eerste week staan op verschillende plekken in de stad snorfietscoaches die snorfietsers op weg kunnen helpen. Daarna nemen de handhavers het over. Zij gaan waarschuwen als snorfietsers op het fietspad rijden waar dat niet mag en geven uitleg als er nog iets onduidelijk is. In de eerste periode krijgen snorfietsers eerst één keer een waarschuwing, daarna krijgen ze direct een boete.

De gemeente gaat verder kijken of de maatregelen echt werken zoals ze bedoeld zijn. Zo wordt gekeken naar de verkeersveiligheid en beoordeeld of de borden en wegmarkeringen begrijpelijk zijn.

Gekoppelde berichten

24 Reacties

Reageren
 1. Wim Vreeswijk

  Dat wordt dus letterlijk levensgevaarlijk !

 2. JdV

  Tof, kunnen we hier een pooltje maken? Aantal berichten met ongeval snorfietsers in oktober. Ik zeg 7.

 3. Rob H.

  Het was beter geweest om op die plekken, waar de scooters de weg moeten, meteen de maximumsnelheid omlaag te brengen naar 30 km/u.

 4. Wim Vreeswijk

  En ruimte voor snorfietsers en bakfietsers is er ook niet meer in onze overvolle stad.

 5. Koel Hoofd

  “De gemeente denkt dat de maatregel er juist voor zorgt dat ook snorfietsers veiliger zijn en wijst daarbij ook op Amsterdam, waar snorfietsers sinds april 2019 op de rijbaan rijden en minder ongelukken gebeuren.”

  Echter, in maart 2020 schoot Nederland volledig in de corona kramp met verplicht thuiswerken, avondklokken, testcentra, totale lockdown waar enkel essentiele verplaatsingen mochten, gesloten landsgrenzen enzovoorts…
  Deze corona maatregelen zijn pas deze maand grotendeels opgeheven, 1.5 jaar later! Al die tijd waren er minder verkeersbewegingen en heel erg veel minder toerisme.
  Dus dat statement is gebaseerd op 11 maanden “wetenschappelijk onderzoek” waar echt de nodige vraagtekens en kanttekeningen bij zijn te maken.

  Utrecht experimenteerd nu samen met Amsterdam met mensenlevens vanwege politiek correcte ideologie.
  Totale Waanzin!

  Het is helemaal kwalijk in dat opzicht dat die wethouders een wetenschappelijke opleiding hebben en dus weten dat het wetenschappelijk onderzoek naar de verkeersveiligheid van scooters op de rijbaan niet deugd.

 6. TJA…

  En fietsers blijven gewoon op de stoep rijden?

 7. Pee

  “Met snorfietsers op de rijbaan maken we het veiliger voor iedereen”
  Dat durven ze te roepen zonder te lachen.
  Alles moet plaats maken voor fietsers .
  Wanneer geven ze eens aan dat die bakfietsen gemaakt zijn om goederen te vervoeren en geen kinderen .
  Zorg gelijk voor een verbod op racefietsen want die voldoen niet aan de eisen om op de openbare weg te mogen plus dat ze anderen in gevaar brengen .

 8. bawang putih

  prima! mss pakken ze dan wat vaker de fiets, helpt ook tegen het overgewicht wat het gros van de snorfietsers heeft

 9. Scepsis

  Dan moeten snorfietsers dus nu een helm gaan kopen?
  Is dit juridisch wel OK?

 10. Koel Hoofd

  @Tja
  Inderdaad, want de gemeente heeft letterlijk als doelstelling “voorrang voor de fietser”…

 11. UtrechtvoorUtrecht

  Uit alle reacties hier begrijp ik dat automobilisten brave burgers zijn en fietsers gevaarlijke idioten. Lijkt het me alleen maar goed dat de snorfietsers goed beschermd worden door die verstandige automobilisten. Dus ik snap niet waarom er hier zo gepiept wordt.

  @Koel Hoofd Heb je het rapport gelezen? Denk je dat ze hebben lopen turven en niet naar verdelingen hebben gekeken? Verder vermoed ik dat de wethouders “experimenteert” met een t schrijven (zoals altijd) en “deugt” ook (zoals altijd als het een 3e persoons enkelvoud werkwoord is).

  @Pee Waar staat dat er geen kinderen in bakfietsen vervoerd mogen worden? Ik kan je de regels laten zien waarin staat dat het wél mag. En racefietsen met een bel mogen gewoon op de openbare weg.

 12. Stuiter

  Het was te verwachten dat talloze reageerders hier helemaal niet blij meer zijn.

  Maar ik ben er wel blij mee. Ik erger me groen en geel aan die brommende snelheidsduivels die over het fietspad razen. Vaak gedragen ze zich daar dan bij het inhalen bijzonder asociaal. Maar het meest irritant zijn de uitlaatgassen. Het is bekend dat brommers een belangrijke bron van fijnstof zijn. Als fietser in Utrecht krijg je sowieso al veel fijnstof binnen, maar een passerende brommer kan zo je inname van een dag verdriedubbelen.

  Wat er eigenlijk moet gebeuren is dat brommers met verbrandingsmotor verboden worden. Er is namelijk een prima alternatief. Er had daarom vijf jaar geleden al moeten zijn afgesproken dat het over tien jaar klaar zou zijn. Want een overgangsperiode is nodig. Hoe langer we daarmee wachten, hoe later het wordt.

  Dit soort maatregelen zijn dus gewoon een kunstgreep omdat, wat eigenlijk nodig is, landelijk beleid benodigt. En die laat het keer op keer afweten. Met als gevolgd een slechtere gezondheid van de fietsers.

 13. Koel Hoofd

  @Bawang Putih
  Heb jij die e-(bak) fiets rijders wel eens gezien? Dat is zorgvuldig gekweekt poliek correct overgewicht door het vermijden van gewoon ff doortrappen.
  De pot en ketel en de kleur zwart, zegt je dat iets?

 14. Koel Hoofd

  @UtrechtvoorUtrecht
  Er zijn veel meer fietsers die door rood rijden dan automobilisten.
  Er zijn veel meer fietsers die ergens fietsen waar het niet mag dan automobilisten die ergens rijden waar ze dat niet mogen.
  Er zijn gruwelijk meer fout gestalde fietsen dan verkeerd geparkeerde auto’s.
  Dus inderdaad, fietsers zijn super asociaal in verhouding tot die brave automobilisten die heel veel geld betalen om te kunnen autorijden waar fietsers gratis op de eerste rang willen zitten.
  Want automobilisten kunnen worden beboet voor zaken waar die asociale fietsers werkelijk geen strobreed in de weg wordt gelegd.
  En nu flikkert GL ook nog eens scooters letterlijk onder de bus….en zal ongetwijfeld de automobilist weer de schuld geven als het gruwelijk fout gaat….

 15. Stuiter

  Beste KoelHoofd. U vergeet een hele reeks andere belangrijke verschillen:
  Fietsen nemen veel minder ruimte in dan auto’s.
  Fietsers veroorzaken veel minder luchtvervuiling dan automobilisten.
  Door fietsers slijt het asfalt veel minder hard dan door auto’s.
  Fietsers rijden veel minder vaak te hard dan automobilisten.
  Bij stilstand heeft een fietser geen 20 m2 parkeerruimte nodig bij zijn huis. 20 m2 ruimte kost al gauw 500 euro per maand in Utrecht. De automobilist krijgt die 20 m2 bij zijn huis meestal gratis of tegen een fractie van de marktwaarde.
  En de allerbelangrijkste: fietsers veroorzaken veel minder (dodelijke) verkeersslachtoffers.

  Het is een beetje appels met peren vergelijken. Maar als je dan toch iemand moet aanwijzen die asocialer is, dan is het toch wel degelijk de automobilist.

 16. UtrechtvoorUtrecht

  @Koel Hoofd Er zijn meer fietsers dus wat is je punt? Dat fietsers ook vaker dan automobilisten door groen rijden?

  Verder was er een maandje terug een mooi inkijkje in de ongelukken in de stad (https://www.duic.nl/algemeen/meeste-verkeersgewonden-in-utrecht-zijn-fietsers-snor-en-bromfietsers-oververtegenwoordigd/). Daarin werd duidelijk dat snorfietsers oververtegenwoordigd zijn. Aangezien die vooral op fietspaden rijden, ga ik er vanuit dat veel van de ongelukken of gebeurd zijn met fietsers. Wiens “schuld” dat is, weet ik niet maar de combinatie lijkt dus wat ongelukkig.

  Gezien het vrij hoge aantal fietskilometers binnen de bebouwde kom in vergelijking tot het aantal autokilometers (zie overzicht van gemeente), zou ik zeggen dat er met auto’s vaker (ernstige) ongelukken per kilometer zijn.

  En wees blij dat er zoveel mensen op de fiets zitten. Anders had je alleen maar vast gestaan met de auto.

  Overigens zie ik (binnenstad) voor mijn deur een auto of 10 per uur spookrijden. Vaak met mobiel in de hand en extra gas zodat de kans dat je gepakt wordt minder is.

 17. G.H.

  ‘Snorfietscoaches’

  🥴

 18. Mohamed de fietser

  Heb mijn snorfiets thuis gelaten, ga nu op de electrische fiets. Die gaat stukken harder moet ik eerlijk bekennen. Ook erg goed voor mijn benen heb ik gemerkt en extra tassen achter wat boodschappen makkelijk maakt.

  Maar de flauwe kul over veiligheid. Zie je het al voor je. Een snorfiets die 25 gaat op de vleutenseweg of straatweg?

  De gemeente had beter eerlijk kunnen zijn en een verbod in moeten stellen voor alle gemotoriseerde voertuigen binnen een bepaalde straal. Ze vergeten er ook bij te vertrellen dat in Amsterdam de gemiddelde scooter nu 70 rijdt, blauw of geel. En de gemiddelde ebike fiets richting 50 kilometer per uur gaat. Tel uit,… uw winst.

 19. Wouter

  Ik ben hier zo blij mee! Die dingen zorgen voor absurd veel overlast voor de medemens.

 20. Len

  We moeten het nou eenmaal met zijn allen doen mensen, het is niet nodig om een superioriteitsgevoel aan jezelf te ontlenen tegenover een willekeurige ander. Of dat nou een fietser, een (on)gevaccineerde of wat dan ook is. Al die weerstand tegenover zaken die vooral de eigen verantwoordelijkheid buiten kijf laten. Gewoon een beetje rekening met elkaar houden en je energie goed besteden. Dan komt alles goed.

 21. Scherpschutter

  Ach, wat zijn een paar mensenlevens offeren in het realiseren van je ideaal van een autoloos Utrecht, nietwaar?

 22. UTRECHTSE JANTJE

  Even voor de duidelijkheid , dit geldt alleen voor Snorfietsers met een blauwe kentekenplaat hé !!! Dus diegene zonder zo’n plaatje hoeven dus géén helm te kopen beste @ Scepsis … maar ik ben het wel eens met @ Rob H. dat op heel veel plaatsen de maximumsnelheid van auto’s drastisch omlaag moet…. Verder zal de politie eens moeten gaan handhaven , en die snorfietsers brommers en scooters wat vaker moeten gaan testen of de papieren kloppen en kijken hoe hard ze kunnen !!

 23. Aletta

  Dat het levens gevaarlijk is .ik ben daar het bewijs van op 11dec rijd ik met mijn scooter die net 30 rijd op de laan van chartroise houd veilig afstaand moest stoppen rijd een auto ineens naar achteren had mij niet gezien, automobilist moest een zijstraat hebben en dacht geen auto achter hem ,dus rijd op agressief naar achteren ik lag met pijn op de weg en belanden in het ziekenhuis. Dus utrecht jullie zijn schaamteloos bezig er komen meer ongelukken van .

 24. G.klein

  Wie dit bedacht heeft snorfiets van het fietspad af is stapelgek er is totaal geen controle en iedereen rijdt maar raak.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).