De vijf sociaal makelorganisaties in Utrecht worden opgeheven. De gemeente Utrecht heeft het sociaal makelaarschap gegund aan een nieuwe partij. Vanaf 1 januari 2019 zal Dock de nieuwe organisatie zijn en stoppen Doenja Dienstverlening, Me’kaar, Vooruit, Welzaam en Wijk&co.
De vijf organisaties zijn teleurgesteld dat zij geen continuïteit kunnen bieden aan de bewoners met wie ze al jaren werken. Ze zeggen nog niet te weten wat het besluit van de gemeente betekent voor de huidige medewerkers en hun werk is nog niet bekend.
In een raadsbrief meldde de gemeente Utrecht dat Dock de uitvoerende medewerkers van de huidige sociaal makelorganisaties overneemt. Dock is al in een aantal andere steden actief, zoals Rotterdam, Amsterdam en Haarlem.
‘Ontzettend jammer’
De keuze voor de nieuwe partij is onder meer omdat er een ‘doorleefde visie bleek te zijn en een breed repertoire aan methodieken’. De organisatie zou in korte tijd een scherp beeld hebben gevormd van de Utrechtse wijken en buurten en wat daar zou moeten gebeuren.
De vijf huidige sociaal makelorganisaties zeggen te streven naar een zo goed mogelijke overdracht, zodat bewoners zo min mogelijk geraakt worden door deze beslissing van de gemeente. “De afgelopen jaren hebben we veel opgebouwd in de wijken. De sociaal makelaars kennen de wijken en de bewoners. We vinden het ontzettend jammer dat we dat niet vanuit de huidige organisaties verder kunnen”, aldus Nardie Eijsberg, directeur van Welzaam.
5 Reacties
ReagerenDe gemeente gaat er aan voorbij dat er veel is opgebouwd. Alles gaat over de cijfers en op papier ziet het er wellicht mooi uit een nieuwe aanbesteding het is een slechte zaak voor de bewoners. Weer van alles opbouwen, andere regels etc. Is er wel eens aan de mensen voor wie dit bestaat gevraagd hoe die er over denken. Dock is een zeer commerciele organisatie. Je kunt een boom weg wegzagen en daar een andere voor terugzetten maar een ecosysteem opbouwen kost weer jaren. Een verarming voor de stad en jammer dat de mensen achter de bureau’s weer bepalen. Eerst moest het allemaal meer afgestemd op de buurt en nu gaat het weer op in grote organisatie. Ik wens alle betrokken mensen sociaal makelaars, beheerders heel veel sterkte
Organisaties als doenja hadden jaren geleden al opgeheven moeten worden. Prima dat er nu een professionele partij wordt ingehuurd in plaats van een versnipperd landschap aan stichtingkjes met allemaal een eigen kantoor, personeel en overhead kosten. Het is bepaald geen rocketscience wat er als activiteiten wordt uitgevoerd, en dat kan prima door 1 grote professionele club worden uitgevoerd in plaats van de te dure amateurs die het nu doen. Nog beter zou het compleet afschaffen van dit soort subsidievretende projecten zijn, maar als dat niet kan doe het dan in godsnaam zo goedkoop mogelijk.
@JdV Waarom noem je Doenjamedewerkers amateurs?
Dankzij Wijkenco en andere organisaties worden veel mensen bezocht die eenzaam zijn of de weg niet kunnen vinden inzet woud aan regeltjes in dit land. Zo jammer dat dit vanwege het geld nu weer afgebroken wordt. De “professionele” club die dit nu overneemt heeft bv in Rotterdam geen goede naam, dus een raadsel waarom Utrecht vindt dat het hiermee in zee kan gaan. Dom, dommer, domst.Jammer van alles wat opgebouwd is en nu weer afgebroken wordt.
JDV heel veel mensen bouwen op mensen als een sociaal makelaar. Blijkbaar telt geld alleen voor u. Menselijkheid en kennis hebben echte waarde. Activiteiten voeren bewoners uit, die willen gezien en gehoord worden en niet hoeven aansluiten bij een keten. Wijken, zelfs straten hebben een eigen karakter met eigen specifieke aanpak. dat is goed te zien op Overvecht, Zuilen en Kanaleneiland. Niemand is gebaat bij een onbekende commerciële partij. En wat de kosten betreft, er gaat meer geld naar de professionals van deze organisatie dan naar initiatieven dus reken je rijk.