Sociëteit De Vereeniging in Utrecht moet illegaal gekapte bomen alsnog terugplanten Sociëteit De Vereeniging in Utrecht moet illegaal gekapte bomen alsnog terugplanten

Sociëteit De Vereeniging in Utrecht moet illegaal gekapte bomen alsnog terugplanten

Sociëteit De Vereeniging in Utrecht moet illegaal gekapte bomen alsnog terugplanten
De Vereeniging (foto Arjan den Boer)
Sociëteit De Vereeniging aan de Mariaplaats in Utrecht heeft ruim tien jaar geleden twee bomen in de voortuin gekapt. Hiervoor was echter geen vergunning en de sociëteit moest van de gemeente binnen zes maanden een nieuwe boom terugplanten. Er staat tot dusver nog geen nieuwe boom en de Partij voor de Dieren heeft het college halverwege januari dan ook om opheldering gevraagd.

Sociëteit De Vereeniging aan de Mariaplaats in Utrecht heeft ruim tien jaar geleden twee bomen in de voortuin gekapt. Hiervoor was echter geen vergunning en de sociëteit moest van de gemeente binnen zes maanden een nieuwe boom terugplanten. Er staat tot dusver nog geen nieuwe boom en de Partij voor de Dieren heeft het college halverwege januari dan ook om opheldering gevraagd.

De gemeente zegt dat per casus wordt gekeken binnen welke termijn een illegaal gekapte boom herplant moet worden. “Wanneer de herplant bijvoorbeeld niet op dezelfde locatie kan plaatsvinden en een locatie elders gevonden dient te worden, vraagt dat tijd en afstemming.”

Een van de redenen dat er meer tijd wordt gegeven is dat de nieuwe boom niet op de oude plek neergezet kan worden. Omdat er ook andere bomen in de voortuin van de sociëteit staan, zou er volgens een expert nu te weinig ruimte zijn om er nog een exemplaar bij neer te zetten.

Tot slot vroeg de Partij voor de Dieren ook of de gemeente nog aangifte gaat doen van de illegale kap. “We hebben besloten om het Openbaar Ministerie niet te verzoeken over te gaan tot strafvervolging. […] In een oud geval als dit is het niet mogelijk gebleken om voldoende bewijsmateriaal te verkrijgen […].”

16 Reacties

Reageren
 1. Wim

  “De gemeente zegt dat per casus wordt gekeken binnen welke termijn een illegaal gekapte boom herplant moet worden,” als verklaring waarom er nog niets staat. Tien jaar is er verstreken beste mijnheer, die deze onzin uit de mond laat rollen. Tien jaar, terwijl uw missive zes maanden was. Als het niet zo triest was, is het om je dood te lachen.

 2. Baliekluiver

  Nee zeg, stel je voor dat de gemeente de wet gaat handhaven, dat vinden ze daar maar een hoop gedoe. En al helemaal niet bij horeca, want die staat in Utrecht boven de wet, dat wordt nu wel weer erg duidelijk!

 3. Alex

  Ben hier ooit geweest. Best een droevig gezelschap. Doen erg hun best maar het is erg kneuterig. Wel mooi pand, dat wel!

 4. Dick S.

  Als een expert zegt dat er niet voldoende ruimte is voor herplant zou ik me er bij neerleggen.. dunning om andere, beter levensvatbare, bomen ruimte te geven moet ook meewegen! Een boete hier voor.. akkoord! Maar laten we dan ook kijken naar een daarvoor logische locatie voor geschikte herplant (als zijnde een boete) en hou het daarbij.. geen heksenjacht daarna!

 5. Ihsan

  Ik neem aan dat de gemeente zelf dan ook alle bomen moet terugplanten die de afgelopen dagen zonder reden zijn gekapt langs het spoor in de Bokkenbuurt. De hypocrisie is stuitend. Geef die jonge bomen een kans, en snoei ook niet standaard alle lage takken. Lage takken zijn belangrijk voor kinderen, zodat zij in de boom kunnen klimmen.

 6. Realist

  Heeft de politiek echt niets beter te doen dan te emmeren over twee lousy bomen die tien jaar gelden gekapt zijn?

 7. Katja

  Snelheid van de gemeente is verbijsterend ! Een reactie na 10 jaar ! En gekapte bomen terugplaatsen kan natuurlijk niet, tenzij ze spontaan alsnog weer wortels krijgen.

 8. Koel Hoofd

  blablabla
  Zeker verkiezingstijd?

 9. Herman

  Brutaal hoor, bomen gewoon kappen zonder toestemming en dan maar afwachten.
  Als het te bont wordt elders 2 stammetjes planten in een woonwijk ofzo en hoppa!

 10. Floep

  @Realist, ik verklap je een geheimpje (niet doorvertellen aub): De gemeente doet meer dan één ding tegelijk!

  Daarnaast, probeer niet teveel Scherpschutter woorden te gebruiken, het is fijner als je je persona’s strikt gescheiden houdt.

 11. W

  Mijn hemel!!! 10 jaar totaal geen gehoor van de gemeente geven aan deze zaak! Beetje slappe zaak……. Hoezo lekker daadkrachtig gemeentebestuur?

 12. Wim

  PvDD heeft weer een verkiezingspunt gehaald,
  Na tien jaar zijn dit soort zken wel verjaard.

 13. Rietje

  Laat de gemeente zelf maar eens beginnen te herplanten. Nog heel wat in te halen.

 14. Wil

  @floep: hahaha +1

 15. Aa

  Planten we zaterdag toch gewoon weer een boompje of twee
  proost!

 16. Jan van Ravenhorst

  Volgens mij stonden er te veel bomen. Alsnog vergunning verlenen of gewoon niets doen. Het is wel zuur, wanneer je ziet dat anderen om mindere dingen vreselijk achterop gezeten worden door de autoriteiten. Evenwicht en evenwichtigheid is of gaat teloor. En wie heeft het overzicht? De partij voor de Dieren? Besteed je energie toch nuttig. Er zijn genoeg actuele zaken om je energie in te stoppen.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).