Sollicitant krijgt als Mohamed geen uitnodiging, maar wel als Matthijs bij Utrechts bedrijf | De Utrechtse Internet Courant Sollicitant krijgt als Mohamed geen uitnodiging, maar wel als Matthijs bij Utrechts bedrijf | De Utrechtse Internet Courant

Sollicitant krijgt als Mohamed geen uitnodiging, maar wel als Matthijs bij Utrechts bedrijf

Sollicitant krijgt als Mohamed geen uitnodiging, maar wel als Matthijs bij Utrechts bedrijf
Het Utrechtse Cure4 komt er op de sociale media niet goed vanaf vandaag. Een sollicitant die meerdere keren was afgewezen besloot met dezelfde cv en motivatiebrief, maar met een andere naam te solliciteren en mocht pardoes wel op gesprek komen. Deze Mohamed postte zijn verhaal vandaag op Facebook, waarna het al snel door velen werd gedeeld.

Het Utrechtse Cure4 komt er op de sociale media niet goed vanaf vandaag. Een sollicitant die meerdere keren was afgewezen besloot met dezelfde cv en motivatiebrief, maar met een andere naam te solliciteren en mocht pardoes wel op gesprek komen. Deze Mohamed postte zijn verhaal vandaag op Facebook, waarna het al snel door velen werd gedeeld.

In zijn uitgebreide post legt hij uit dat hij ontdekte dat al zijn afwijzingen van het bedrijf copy/paste mailtjes waren. “Kijken ze alleen even naar mijn naam en denken ze ‘ok, deze is niet geschikt’. Ik wilde er zelf niet eens aan denken, of kan er eigenlijk niet eens aan denken dat er zoiets kan gebeuren.”

Zo kwam hij op het idee om zijn naam te veranderen in Matthijs en de de CV op minimale wijze te veranderen en dezelfde motivatiebrief erbij te voegen. “Na een week of twee kreeg ik een mail dat ik werd afgewezen, maar een paar dagen later toch weer een mail dat ik was uitgenodigd voor een gesprek, onder de naam Matthijs. Ik kon mijn ogen niet geloven, zijn ze er met open ogen ingetrapt? Sommige bedrijven hebben toch liever een Matthijs of een Jan, dan een Mohamed. Ik wil natuurlijk niet alle bedrijven over een kam scheren. Ik heb getwijfeld of ik de naam van het bedrijf in deze post wilde zetten, maar omdat ik toch niks te verliezen heb: Cure4 uit Utrecht.”

Update: Cure4 heeft inmiddels gereageerd.

8 Reacties

Reageren
 1. Hans Oudwijk

  Zet de volgende keer een Chinese of Indiase naam onder je sollicitatiebrief dan wordt je zelfs met de taxi opgehaald voor een eerste gesprek.
  Het zal de werkgever verder worst wezen welke etnische achtergrond je hebt als je culturele achtergrond maar aansluit bij de verwachtingen en eisen van het bedrijf en de kans op mislukking van het dienstverband het kleinst is.
  De ervaringen in het verleden met leden van een bepaalde religieus/culturele achtergrond zullen zeer bepalend zijn of je wel of niet een uitnodiging krijgt.
  De werkgever is ook in dit geval niets te verwijten, hij/zij moet een bedrijf runnen en heeft ook de verantwoordelijk voor het reeds aangestelde personeel.

 2. [email protected]

  Misschien zat deze organisatie al aan zijn allochtonen taks, en had men een tekort aan een kaaskopje,dit soort dingen gebeuren ook als men specifiek op zoek is naar een vrouw als sollicitant.
  Je kunt overal wel een punt van maken.

 3. Y

  Oud nieuws! Nederland is ver door de grond gezakt en zijn hun eigen geschiedenis vergeten! ze verwachten dat de buitenlanders moeten integreren maar laten ze niet integreren?!

 4. Hassan

  Een harde realiteit die pijnlijk duidelijk wordt. Het moet maar eena afgelopen zijn met dat schijnheilige gedoe en meten met twee maten! Goed dat jullie dit publiceren

 5. Toine Goossens

  Naam veranderen.

  Iedereen die vanuit ZO Azië naar de EU komt of naar de VS gaat verandert zijn/haar voornaam. Dat is algemeen gebruik.
  Als het zo gemakkelijk is om de 1e drempel te nemen door een andere voornaam te gebruiken, dan is mijn advies, doe dat massaal. Op die manier ontstaat er een grotere kans op werk.

  En vooral niet focussen op het afwijzen bij gebruik van de eigen voornaam. Pak alle kansen om drempels te slechten.

 6. Frank E.

  Goed idee, Twan!

  Achternamen meteen ook maar meenemen dan. Want ‘Matthijs el Alili’ valt nog steeds heel erg op.

  Sterker nog, om discriminatie tegen te gaan stel ik voor dat alleen combinaties van de volgende voor- en achternamen toegestaan zijn:

  Johannes
  Jan
  Cornelis
  Hendrik
  Willem
  Petrus
  Pieter
  Gerrit
  Wilhelmus
  Peter

  De Jong
  Jansen
  De Vries
  Van de Berg
  Van Dijk
  Bakker
  Janssen
  Visser
  Smit
  Meijer

  DISCRIMINATIE OPGELOST!

 7. [email protected]

  Weer een enorme aanstellerij om niets, vooral roepen dat je gediscrimineerd word, dan krijg je vanzelf wel een goed baantje, ondanks je misschien wel niet echt gekwalificeerd bent.
  Hoe zit het met het autochtonen quotum bij ondernemingen van allochtonen, daar hoor je niks over.
  Laten wij allemaal de naam Toine aannemen.

 8. I

  Nog walgelijker is uiteraard die reactie van Nourdeen Wildeman. Of kunnen we beter Bastiaan zeggen? Deze voorheen popiejopie die eerst alles wat Westers was omarmde, zichzelf zo’n toffe hiphopper vond en in een minimalistich ingericht design huis (lees: flat) in Vollenhove woon(t)(de) en nu als baardmans staat te preken in het plaatselijke theehuis (design huis 2.0?). Z’n ouders zullen trots op hem zijn. Wat een kneus.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).