Sorry seems to be the hardest word, zeker voor Bert van der Roest | De Utrechtse Internet Courant Sorry seems to be the hardest word, zeker voor Bert van der Roest | De Utrechtse Internet Courant

Sorry seems to be the hardest word, zeker voor Bert van der Roest

Ik was enige tijd geleden bij de herlancering van Straatnieuws op de Oudegracht. Het was een vrolijk feest waar verkopers, gemeenteraadsleden, de burgemeester, en bestuursleden van stichting Straatnieuws het glas hieven. En hij was er natuurlijk ook. Penningmeester Bert van der Roest, trots op de geslaagde doorstart van de krant. Hij proostte mee op de toekomst. Dankzij diezelfde Bert van der Roest is de krant nu minimaal 40.000 euro armer. Ik was vorige week bij het Nederlands Filmfestival en daar was hij ook. Weer met dat glas bubbels in zijn hand. Wat ik niet wist, was dat van der Roest toen al van zijn bestuur een schop onder zijn kont had gekregen vanwege malversaties. En dat was  op geen enkele manier van zijn gezicht af te lezen. Hij had het prima naar zijn zin.

Dat kan je knap vinden. Ik zie dat anders.

Van der Roest is een dief, dat wisten we sinds dinsdag. Van der Roest is ook ernstig gestoord, dat weten we een paar dagen later.

Mogelijk heeft het een met het ander te maken. Je ziet het vaker dat mensen de illusie hebben dat ze de hele wereld aankunnen, geld uitgeven dat ze niet hebben en vervolgens in de goot of inrichting terecht komen. Dat laatste had misschien de redding van Bert kunnen zijn. Een paar maanden op een onbewoond eiland had ook gekund. Helaas, niemand heeft Bert tegen zich zelf in bescherming genomen. Daarom heeft heel Utrecht afgelopen week met verbijstering naar een fataal ongeluk gekeken.

Al toen van der Roest door zijn medebestuursleden op zijn malversaties werd gewezen, kondigde de ellende zich aan. Hij vond dat hij niet als enige de schuld mocht krijgen, begreep niet goed waarom hij als penningmeester en raadslid moest aftreden. Hij huilde van ellende de hele wereld bij elkaar. En begreep er niets van.

Maar dan ook echt niets, want even later was hij dus op de rode loper van het filmfestival te vinden.

Na de onthullingen van dinsdag, was Bert onbereikbaar voor commentaar. Wel lazen we ergens dat hij vond dat het bestuur beter op de kas had moeten letten. Hou je mond Bert, dacht ik. Jij zat in dat bestuur. Bert hield vervolgens zijn mond maar ging helaas door met leven alsof er niets gebeurd was. Vrouw en kinderen zullen hun hart vast gehouden hebben, want de trein dreigde te ontsporen. En jawel, in plaats dat hij achter dichte gordijnen op de bank bleef zitten stond hij dinsdagavond op de planken met zijn voorstelling “Ode aan mijn moeder.”

Niet doen Bert, dacht ik. Want je hebt vijanden gemaakt. En een daarvan is Pownews-verslaggever Tom Staal, die je ooit enorm genaaid hebt. Tom stond Bert na de voorstelling op te wachten en zaagde hem tot op zijn enkels af.

En wat zei Bert? “Ik heb niet gestolen.” Toen wist ik het zeker. Deze man heeft een persoonlijkheidsstoornis. Waarom, waarom niet een keer deze week het woordje “sorry”?  Waarom geen verklaring? Ik had geldproblemen, ik had het niet moeten doen. Er zijn geen excuses voor mijn gedrag. Laat de rechter een oordeel over me vellen. Het was de enige uitweg geweest. Ik weet dat mensen in zijn omgeving hem nu adviseren om het boetekleed aan te trekken. Bert van der Roest zal twee exclusieve interviews geven waarin hij zijn deemoedige kant zal laten zien. Helaas, het is te laat.

Gelukkig hoeft zijn moeder dit niet meer mee te maken.

15 Reacties

Reageren
 1. Henk van der Werf

  Trieste zaak. Geen vervolging van de oplichter door straatnieuws? Oke, alleen als dit beleid is en het ook voor de overige medewerkers van Straatnieuws geldt. De directie moet zich wel realiseren dat ze zich moet verantwoorden t.o.v. alle werknemers van Straatnieuws.

 2. peet

  Wat een pamperreactie
  dus er heeft al die jaren een gestoorde in de utregse raad gezeten;; kom op zeg
  het graaien stelen door politici lijkt gewoonte gedrag te worden..een zware minachting voor medemensen belastingbetalers
  super de luxe wachtgeldregelingen,,ook als je rooft steelt of zelf ontslag neemt.
  ongekende brutaliteit,,met statement,,,we worden wel afgedekt
  niks zielige bertje
  bertje mag onder aan de roltrap hc straatkranten verkopen tot 40.000 euro
  slapen in daklozencentrum
  wanneer stopt het stelen en graaien door politiek nl???

 3. Rob

  Ik ken hem verder niet maar uit de beelden op TV kreeg ik de indruk dat het een alcoholist is.
  Dat is vast heel erg voor die man maar dit soort mensen moet je geen penningmeester of raadslid maken want dat loopt verkeerd af.

 4. sophia Berendsen

  wat lux als je ambtenaar bent.
  Stelen & terugbetalen van je wachtgeld.
  Is dit ‘n voorbeeld of suggestie voor andere ambtenaren ?

 5. A N

  Dat item bij pownews van Tom Staal. jeetje. Tijdens de inleiding in de straat waar Bert en zijn gezin woont begint ie te schelden (kutmongool), belt aan, loopt de achtertuin in en bonkt op de deur. Gezien de aanwezigheid van de politie moet dat best wel een tijdje hebben geduurt denk ik dan. Wat vervelend moet dat zijn voor zijn vrouw en zijn kinderen die daar binnen zitten dacht ik toen ik dat zag. Ik ken ze namelijk Ik schrok daar echt van.
  Wat ik verder zag in pownews was een redelijk hysterische journalist die geilt op zijn zichtbaar aangeslagen slachtoffer. Dat zie ik toch op een andere manier dan de rest van Nederland omdat ik Bert ook ken (althans, dat dacht ik, ook ik ben vreselijk boos) .
  Maar nu begrijp ik ook het gedrag van Tom waarom hij dat alles zo deed. Iets uit het verleden met Bert. Het ging dus niet alleen over zijn boosheid over wat Bert gedaan had als penningmeester bij de Straat Nieuws, maar er speelde dus ook iets anders mee.. Nu pak ik je zal Tom gedacht hebben en natuurlijk mag hij dat denken en het is heel menselijk en begrijpelijk, REVANCHE. Prima, is gelukt, hoera. Toch denk ik dat journalistiek er anders uit hoort te zien en vooral dat een gezin van een publieke persoon er buiten gelaten moet worden.

 6. Toine Goossens

  @ Michael,

  Dank je voor deze toelichting. Bij aangifte zullen al deze zaken worden beoordeeld en vindt de afweging plaats of vervolging al dan niet gepast is. Er wordt wel vaker geseponeerd.

  Pownews is in mijn ogen de grootste bedreiging voor onze democratische waarden. Zij overschrijden deze waarden op basis van het beginsel: “Het doel heiligt de middelen” en zij gebruiken daarbij onacceptabel grove middelen en overtreden regelmatig wetgeving die burgers moet beschermen tegen aantasting van hun privacy.

  Met de geheime diensten van de UK en de US heeft Pownews gemeen dat zij lak aan privacy hebben. Het is een ernstig te nemen fenomeen van deze tijd.

  Ik roep zowel politici als de journalistiek op om in te haken op de discussie of het inzetten van verwerpelijke middelen niet altijd tot de conclusie moet leiden dat het doel dan niet deugt.

 7. joeins

  hij achter dichte gordijnen ,,een voetbalclub is toch anders he Bert

 8. joeins

  hij achter dichte gordijnen ,,een voetbalclub is toch anders he Bert

  hwe commentaar van dubbelzinnigheid is ook al in de reactie van dit blad zichtbaar..

 9. peet

  de linkse pampermachine loopt weer,, geen aangifte stilzwijgen,,,etc
  pownews
  het bestuur van de straatkrant
  dat zijn de schuldige
  Bertje is ziek zielig zwak misselijk,,Bertje is niet goed wijs
  Bertje is betrapt,,PAS nu huilt Bertje krokodillentranen
  spijt spijt
  Had hij er een jaar de tijd voor om dat te bedenken,
  Altijd aangifte
  geen wachtgeld–royeren
  beslag leggen op eigendommen tot 42000
  verplicht straatkranten verkopen,,tot 42000
  verplicht een jaar slapen bij de daklozen
  Er is een bepaald slag politici dat de politiek gebruikt om er zelf beter van te worden,,,Wie dat zijn??
  de wachtgeldgraaiers
  de banengluurders
  namen?
  eindeloos
  zonder gene zonder schaamte

  Bertje was de schaamte en gene allang voorbij..
  vroeger gingen ze met pek en veren de stad uit

 10. H. Geurts

  Zeer eens met de kritiek op Tom Staal. Ik was de bewuste avond in het publiek aanwezig bij de voorstelling van Dag Moeder. Na afloop een cigaretje rokende zag ik deze “journalist” en een collega, de geluidsman van Bert vd Roest vastrijden zodat deze niet kon vertrekken. Ze werden door de receptie de toegang geweigerd, maar hondsbrutaal verschafte ze zich toegang in de zgn “Groningse rioolbuis” waar “They Got!” B vd R.
  Ik wil even melden dat deze ” rioolbuis ” dus een besloten voorstelling voor t Altzheimercafe in Groningen was, met familie, kennissen, maar ook Alzheimerpatienten als publiek, bovendien op priveterrein!! En daar beende deze zeer zelfvoldane, agressieve journalist recht op Bert af. Ik heb het filmpje niet willen kijken, want gun dit soort journalistiek geen aandacht. Maar dit moest mij van het hart. Temeer omdat ik las dat Tom Staal kennelijk een persoonlijke rekening wilde vereffenden met Bert. Hoe zielig is deze Tom met zijn vak bezig! Om op een besloten plek onrechtmatig zich een weg te willen banen ,persoonlijke wraak te willen, bovendien te midden van kwetsbaar publiek., en na slecht geïnformeerd te zijn, want op dat moment moest er nog onafhankelijk onderzoek plaatsvinden, las ik in de ‘betere” pers.. Onsmakelijk, middeleeuws, kinderlijk. De pek en verenwellust van deze man getuigt van weinig inzicht in t beoordelen van recht en hoe constructiviteit te bevorderen. Bert moet zeker boeten voor wat hij heeft gedaan, maar dat geeft geen recht op deze agressie: professioneel onvolwassen journalisten die naar mijn idee chronisch een rioolbuis in hun eigen ogen hebben, en iedere kans afwachten die te mogen legen…. Bert, stom dat je gejat hebt, onderga gepaste straf, maar deze agressie roept bij mij evengoed op dat ik je wil bedanken voor je mooie voorstelling. Het maakt maar weer eens helder dat in een mens dingen naast elkaar kunnen staan. Vraag me af of Tom Staal uberhaupt snapt wat hiermee bedoeld wordt. HG

 11. Berend Huisman

  Weinig respect voor Tom van der Staal. Zoals hierboven duidelijk wordt heeft zijn optreden bepaald contra-productief gewerkt. Want Roest transformeert nu van dader naar slachtoffer. Dat is jammer. Want Roest blijft een boef die een week lang de tijd heeft gehad om zijn excuses aan te bieden. Voor zover mij bekend, heeft hij dat nog niet gedaan. Dan vraag je om problemen. En hij had er al zoveel.

 12. Utrechter

  Wat je zaait zal je oogsten,zo ook Bert vd Roest.
  En Tom Staal heeft deze arogante steel/jat politicus goed aangepakt.
  Waarom krijg ik het idee dat het wordt goed gepraat,omdat het een PvdA politicus is.
  Ik heb meer respect voor een gewone crimineel als deze arogante hansworst van de PvdA, die heeft gestolen van de juist meest kwetsbaren in de sammelleving.

 13. joeins

  Bertje moet vast gaan kijken bij het nieuwe onderkomen bij FajaLobi DFsk..slag bovenop

 14. joep

  Wordt nu toch wel erg nieuwsgierig hoe Bert Tom eerder “enorm genaaid” heeft. Wie kan dat even onthullen ?

 15. joeins

  Een slag met de voorzittershamer van Hans Spekman-om af te zien van een vervolg-uitkering. Bert ga een afwasbaantje zoeken!

  PS Op het WillemVanNoortplein is een vacature!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).