SP: ‘Gemeente Utrecht moet zorg van iedereen garanderen’ - De Utrechtse Internet Courant SP: ‘Gemeente Utrecht moet zorg van iedereen garanderen’ - De Utrechtse Internet Courant

SP: ‘Gemeente Utrecht moet zorg van iedereen garanderen’

SP: ‘Gemeente Utrecht moet zorg van iedereen garanderen’
Nicole van Gemert. Foto: SP
SP-gemeenteraadslid Nicole van Gemert vindt dat ouderen en zieken zich geen zorgen hoeven te maken over de zorg die zij krijgen. De gemeente Utrecht zou dit moeten garanderen. Van Gemert doet die uitspraak naar aanleiding van het nieuws dat Careyn, een van de grootste zorgorganisaties in Utrecht, om dreigt te vallen.

SP-gemeenteraadslid Nicole van Gemert vindt dat ouderen en zieken zich geen zorgen hoeven te maken over de zorg die zij krijgen. De gemeente Utrecht zou dit moeten garanderen. Van Gemert doet die uitspraak naar aanleiding van het nieuws dat Careyn, een van de grootste zorgorganisaties in Utrecht, om dreigt te vallen.

“Een week geleden zagen we al dat de zorgorganisatie Leven & zorg failliet ging. Ouderen en zieken hebben dagen zonder zorg gezeten. Ook Careyn die dreigt nu failliet te gaan”, aldus Van Gemert. De SP heeft een Meldpunt-zorg op haar website geopend waar bezorgde Utrechters, zorgmedewerkers en de mensen die zorg nodig hebben en hun familie terecht kunnen om hun ervaringen te delen. Van Gemert: “Het is belangrijk dat we snel weten wat er bij Careyn én bij andere zorginstellingen in Utrecht allemaal gebeurt. Het is onacceptabel dat er steeds weer Utrechters zijn die in de onzekerheid moeten leven of zij straks nog wel zorg krijgen.”

Van Gemert gaat vragen stellen aan het stadsbestuur. Volgens haar is de gemeente steeds te laat als zorginstellingen om dreigen te vallen. De SP wil daarom dat de gemeente meer preventief gaat controleren.

Gekoppelde berichten

8 Reacties

Reageren
 1. Stephanie

  Leve het verdienmodel voor ons allen!

 2. Rietje

  Als je dan toch bezig bent doe dan ook wat aan die buurtteams. Onvoldoende begeleiding. Tergend Langzaam. Onvoldoende op de hoogte van hoe het systeem werkt. Niet weten wat te doen als het systeem tekort schiet. En dat gebeurt nogal eens.
  Er zijn in Utrecht heel veel mensen die niet de hulp krijgen die ze nodig hebben. Veel te lange wachtlijsten.Slecht luisteren naar wat mensen echt nodig hebben. Als je geen geld hebt voor de eigen bijdragen bijvoorbeeld is er geen vangnet. Net als voor mensen die hun medische kosten niet meer kunnen ophoesten. Maak maar echt de balans op. Er zijn al zoveel noodkreten geweest. Doe er wat aan.

 3. Claudia

  Mee eens @rietje en zoals op alle fronten wordt er veel geld uitgegeven aan allerlei onderzoeken en nieuw op te starten plannen. Zoals de buurtteams, die misschien in sommige gevallen wel wat doen en helaas ook vaak falen. Het zorg kast gaat steeds verder van de muur af. Natuurlijk hebben mensen eigen verantwoording en kan de overheid niet alles oplossen alleen zijn er nogal wat zaken krom geregeld. Er zijn allemaal mooie cursussen over omgaan met geld voor de minima, wat op zich niet verkeerd is maar uiteindelijk kan je als je elke maand geld tekort komt (lees geen vakantie, nieuwe kleding, luxe uitgaven, uberhaupt naar de tandarts) en dat geld voor veel werkenden en zzp-ers tegenwoordig net zo, net als mensen die een ziekte hebben en zorg gaan mijden omdat ze het eigen risico niet kunnen betalen. Maar kom je dus geld tekort dan helpt daar geen cursus tegen aan. Een hele grote groep mensen is niet goed in beeld omdat ze na aftrek van hoge zorgkosten en een veel te dure(hoezo sociale huur 710,- euro) niet meer kunnen leven. verhuizen is geen optie en je ziekte zet je niet even uit helaas. Dit gaat vooral over mensen die 125-150% boven minimumloon uit komen en zo geen gebruik maken van zaken als huurtoeslag. Andere potjes zijn afgeschaft. De kloof tussen rijk en minder rijk wordt steeds groter en dat komt door belabberde regelgeving. En maar roepen dat armen zoveel geld kosten. Laten we eens kijken naar de inkomsten en uitgaven op basis van de werkelijkheid. En de maatstaven die het NIBUD als adviesorgaan adviseert, dan komen heel veel mensen geld tekort. En komen in de problemen, niet omdat ze met geld smijten, wel omdat zorg te duur wordt en de huur. Zorgverzekeraars en artsen werken trouwens zelf mee aan de hoge kosten voor de zorg. Als je in een ziekenhuis zegt dat je die scan of onderzoek niet wilt omdat alleen voor de zekerheid geen motivatie vind dan wordt je voor gek verklaard. Verder wordt medicatie voorgeschreven in hoeveelheden die zo weer de vuilnisbak ingaan . neem zalfje met cortisoiden dat krijg je alleen me een forse tube terwijl je dit meeste gevallen maar in kleine hoeveelheid kan gebruiken en als je vraagt bij een apotheek kan het minder is het antwoord nee de zorgverzekeraar bepaalt dit. Aan bureaucratie en zorg wordt veel geld verdiend helaas. De echte rekening krijgt de minima.

 4. Dhr. M.Hendrikse

  De WMO is heel duidelijk: gemeente Utrecht mag de zorg niet enkel laten uitvoeren door zorginstellingen, maar is verplicht zorginitiatieven door de burger de ruimte te geven en desnoods te ondersteunen.

  Al sinds 2007, tijdens de invoering van de WMO, neemt de gemeente het standpunt in dat er geen ruimte is voor ontwikkeling van beleid hiervoor en is daardoor het opzetten van particuliere initiatieven zoals mantelzorgwoningen onmogelijk.

  Bij een eerdere poging ‘n destijds al 8 jaar succesvol lopend zorginitiatief in te dienen werd er meegedeeld dat dit alleen door ‘n instelling gedaan kan worden.

  De WMO is echter bedoeld om de zorg over te hevelen naar ‘n thuissituatie, en sinds de laatste revisie in 2015 behoort de organisatie van de zorg via de Participatiewet bij de burger. De gemeente hoort hier dan in te ondersteunen, als zorg dan nog niet mogelijk is komen de instellingen pas in beeld – en dus niet andersom.

  Na tien jaar WMO staat de burger buitenspel terwijl de instellingen over de financien struikelen en is de zorg nog steeds niet gegarandeerd.

 5. Een mens zoals iedereen.

  Mijn hemel de SP laat weer eens van zich horen, maar er echt iets aan doen nee reken er niet op,veel schreeuwen op de bühne voor de aandacht.
  Het probleem zit bij de ambtenaren die het allemaal wel prima vinden en lak hebben aan de mensen in de stad Utrecht, buurtteams zijn een k.nkergezw.l in het ambtenaren apparaat.
  Al die politieke partijen doen helemaal niets voor de oudere sociale zwakkeren in Utrecht.

 6. Utrechter in LeidscheRijn.

  Onder deze huidige D66 wethouder is het allemaal voor ouderen nog beroerder geworden, ze proberen zoveel mogelijk zorg op de familie af te schuiven, zodat ze geld overhouden voor andere mooie sociale projecten.
  Je moet jezelf eens bedenken dat dit vaak de ouderen zijn die dit land hebben opgebouwd en nu de rekening krijgen gepresenteert, bezuinigingen.

 7. Y. Bos

  De SP trekt weer eens aan de bel. Ze zitten echter zélf in dit gemeentebestuur en hebben dit mogelijk gemaakt. Hypocriet is nog een zachte term…

 8. Geenstijl@Utrecht

  SP en D66 is een pot nat als ik het zo hoor ………..op het beleid van wonen is het ook al een drama met een SP wethouder, hij heeft totaal geen ruggengraat, echt heel erg jammer voor een partij die zegt op te komen voor de sociale rechtvaardigheid..

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).