SP wil vaart achter anonimiseren afvalcontainers: ‘Anders moeten de containers open’ | De Utrechtse Internet Courant SP wil vaart achter anonimiseren afvalcontainers: ‘Anders moeten de containers open’ | De Utrechtse Internet Courant

SP wil vaart achter anonimiseren afvalcontainers: ‘Anders moeten de containers open’

SP wil vaart achter anonimiseren afvalcontainers: ‘Anders moeten de containers open’
Een ondergrondse plasticafvalcontainer. Foto: archiefbeeld DUIC / Marlot van den Berg
De Utrechtse SP-fractie wil dat de gemeente snel een einde maakt aan het centraal verwerken van persoonlijke gegevens van afvalcontainers. Zij overtreedt hiermee volgens de partij de privacywetgeving. De SP stelt voor om de containers desnoods open te zetten als de gemeente dit niet op korte termijn kan garanderen.

De Utrechtse SP-fractie wil dat de gemeente snel een einde maakt aan het centraal verwerken van persoonlijke gegevens van afvalcontainers. Zij overtreedt hiermee volgens de partij de privacywetgeving. De SP stelt voor om de containers desnoods open te zetten als de gemeente dit niet op korte termijn kan garanderen.

De gemeente gaf in november 2016 aan over te stappen op een systeem waarbij geen gegevens worden verzameld. Dit zou begin 2017 zijn gerealiseerd. Dit systeem is nog niet ingevoerd. Om de software aan te kunnen passen gaf de gemeente zichzelf tot begin 2017 om over te schakelen naar dit anonieme systeem. Dit is momenteel nog niet gebeurd.

SP-raadslid Michel Eggermont: “Wij vertrouwden erop dat dit allang geregeld zou zijn, zoals het college had beloofd. Nu zijn we inmiddels 9 maanden verder en overtreedt de gemeente de privacywetgeving nog steeds. Dit moet heel snel geregeld zijn, anders moet maar worden overgegaan tot de simpelste en snelst uitvoerbare oplossing: het openzetten van de containers. Dit hebben ze in Arnhem, na een uitspraak van de rechter, ook gedaan.”

14 Reacties

Reageren
 1. anna

  Tuurlijk anoniem vuil dumpen kan dan weer prima. Ga zo door SP.

 2. ACTK

  Het is sowieso een raadsel waarom containers op slot moeten zitten. Als de gedachte was een ‘vervuiler betaald’-systeem op te tuigen… De kosten voor een dergelijke systeem zijn disproportioneel. Er moet dan een storingsgevoelig, en veel te groot systeem in de lucht gehouden worden.
  Alle containers toegankelijk is veel nuttiger. Bij volle containers kan dan worden uitgeweken. En containers kunnen als prullenbak gebruikt worden door passanten (zet er een kleine ingang op voor klein afval).
  De kans dat inwoners van andere steden hun vuil naar Utrechtse containers komen brengen lijkt me klein. Wat er verder nog te reguleren valt met pasjes en sloten op de containers is mij een raadsel. Komt waarschijnlijk voort uit overmatige koninkrijkjesdrang of sorteerbehoefte…

 3. Bernard

  @ anna

  Dat is precies de bedoeling beste Anna.

  Het gaat niemand wat aan hoeveel afval jij waar aflevert. Dat is nu precies wat de privacy-wetgeving beoogt te waarborgen en wat de gemeente aan zijn laars lapt.

 4. Ben

  en stoppen met vuilniszakken op straat, wat een teringbende weer vandaag. 🙁

 5. Arjan Verhoeven

  Ik ben het niet vaak eens met de SP, maar hier hebben ze volkomen gelijk.

  DUIC zou een WOB verzoek kunnen indienen om uit te zoeken waar het idee om pasjes te gebruiken vandaan is gekomen? En wat dat inmiddels gekost heeft?

  Er moet toch ooit een probleem zijn bedacht waarvoor pasjes de oplossing waren? Wat was dat probleem nou eigenlijk? Daar ben ik nou echt heel benieuwd naar.

 6. Kees

  Lekker boeiend om te weten of iemand één zak vuilnis weggooid of 10,en die dingen moeten heel snel weer op slot,want bij ons in de straat staat ie al bijna een jaar continue open,en dat weten een heleboel mensen die niet bij ons in de straat wonen,en als jij dan vuilnis wegbrengt en hij zit dan vol ben je ook niet blij.

 7. Peter

  Foto + bijschrift: hoezo ondergronds en hoezo afvalcontainer? De helft ligt ernaast op de grond.
  Ik vrees dat deze hele operatie een enorme mislukking gaat worden met stinkende verloedering op elke straathoek

 8. Cico

  Ik denk dat we allemaal niet zoveel verstand hebben van deze materie. Maar ik vermoed dat er meerdere systemen door elkaar lopen. De ene wijk werkt nog met vuilniszakken, vanwege bijvoorbeeld hoogbouw. Een andere met gescheiden afval dmv kliko’s (koophuizen). Een derde systeem is die van de geautomatiseerde afvalcontainers. Ik woon zelf in een ‘vuilniszak-wijk’. Als ik een vuilophaaldag mis, is het erg verleidelijk voor mij en anderen om mijn afval in zo’n afvalcontainer te mikken, waardoor deze snel volraakt. De bewoners van de afvalcontainer-wijk kunnen dan nergens hun afval kwijt, waardoor er een domino-effect ontstaat.
  In een stad met zoveel verschillende huishoudens is het erg lastig om een enkel afvalsysteem te hanteren, dus krijg je lapmiddelen met gepersonaliseerde pasjes.

 9. Sjef Ubels

  Na amper 5 maanden stinken de ondergrondse containers in mijn straat “een uur in de wind”. Zodra je de klep opent om je afval de lozen word je omringt door tientallen kleine vliegjes die uit de bak op vliegen. Al met al een smerige, onhygiënische manier om afval in te zamelen. De ondergrondse containers zijn niet te reinigen. Een zeer onsmakelijk vooruitzicht voor de toekomst. Wellicht een broeinets voor de verspreiding van nieuwe ziektes…….

 10. PeterM

  De oude manier, vuilniszakken langs de straat zetten, is ook anoniem. Waarom moet nu opeens bijgehouden worden wie wanneer vuilnis weggooit? De administratie kost bovendien alleen maar meer geld, met als gevolg dat de ophaalkosten gaan stijgen. Nergens goed voor!

 11. BW

  In dit korte draadje lees ik al diverse volstrekt tegengestelde meningen. Anna wil niet dat vuilnis anoniem kan worden gedumpt, Bernard wil dat juist wel. ACTK gelooft niet dat bewoners van andere wijken/steden hun vuil ergens anders komen storten, Kees en Cico denken van wel. Ben wil dat we stoppen met vuilniszakken, terwijl Peter en Sjef Ubels de containers juist erg smerig vinden.

  Kortom gemeente, succes met het maken van beleid waar iedereen tevreden mee is!

 12. Bernard

  @ BW

  Beleid hoort niet strijdig met wetgeving te zijn. Dat is het nu wel. En het is schandelijk dat het gemeentbestuur dat laat voortbestaan.

 13. BW

  @Bernard
  Dat is niet mijn punt. Punt is dat de gemeente het toch nooit goed zal doen, omdat het publiek er kennelijk veel verschillende meningen op nahoudt. Ik deel overigens je mening dat het de gemeente niet aangaat wat voor huisvuil jij weggooit (de hoeveelheid vuilnis is wat mij betreft een ander verhaal), maar Anna mag de wetgeving natuurlijk best betwisten.

 14. mw.Y.M.Janisse

  We worden overspoelt met veranderingen die geen verbeteringen zijn. Het lijkt mij zinnig dat er geen nieuwe veranderingen komen, maar eens RUST… en dat de vuilniszakken (kliko’s) gewoon zoals altijd opgehaald worden!!!! Dat lijkt mij beter voor de volksgezondheid. Maar wat er achter zit is dat de gemeente de burgers weer wilt uitmelken en laten betalen voor hun afval, dat is een slechte zaak, dan het item afval scheiden, de gemeente die het plastic wil verkopen kan gewoon ook het gescheiden afval ophalen, niets geen gedoe!! Ik ben trouwens een chr. zieke, weet je wat er nu gebeurt…chr. zieken (gehand.) kunnen niet naar zo’n depot lopen, zoek het maar uit met je afval …is het pandoer van de gemeente, zij hebben totaal lak aan de inwoners van hun stad, als ze maar kunnen vangen is het enge wat telt, zo is Nederland geworden, en wij zitten door incompetent gehannes steeds in de problemen dan dit dan dat!! Het is ook vreselijk kwalijk dat ze je volgen van de wieg tot het graf samen met die wijkteams, de meeste mensen weten niet eens hoe de gemeente hun macht misbruikt, slechte keuze ook om gemeenten te laten regeren over Jan met de Pet, terwijl zij zelf jan boeseroen zijn..!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).