Speciale avond voor iedereen die alles wil weten over de toekomst van Utrecht | De Utrechtse Internet Courant Speciale avond voor iedereen die alles wil weten over de toekomst van Utrecht | De Utrechtse Internet Courant

Speciale avond voor iedereen die alles wil weten over de toekomst van Utrecht

Speciale avond voor iedereen die alles wil weten over de toekomst van Utrecht
De aansluiting van de Moreelsebrug op het Moreelsepark. Foto: CU2030
Het station is af, maar de (ruimtelijke) ontwikkeling van Utrecht nog lang niet. Industrieterreinen worden woonwijken, loodsen worden huizen en ondernemers moeten dringen om de schaarse lege plekken. Tot 2040 komen er nog eens 65.000 inwoners bij. Wie stuurt die ontwikkelingen eigenlijk? De politiek? Projectontwikkelaars? Over die vragen gaat de tweede aflevering van TAAI, een serie publieke werksessies over de ontwikkeling van Utrecht.

Het station is af, maar de (ruimtelijke) ontwikkeling van Utrecht nog lang niet. Industrieterreinen worden woonwijken, loodsen worden huizen en ondernemers moeten dringen om de schaarse lege plekken. Tot 2040 komen er nog eens 65.000 inwoners bij. Wie stuurt die ontwikkelingen eigenlijk? De politiek? Projectontwikkelaars? Over die vragen gaat de tweede aflevering van TAAI, een serie publieke werksessies over de ontwikkeling van Utrecht.

Op deze avond worden alle speelvelden in kaart gebracht: bestuurders, politici, investeerders, ondernemers en inwoners. Met deze spelers worden drie actuele ontwikkelingen in de stad besproken. De avond is mede bedoeld voor nieuwsgierige Utrechters die ook weleens willen weten hoe de stad wordt gemaakt, met als doel: beter worden in samen stad maken.

Reken op een bijzondere, mogelijk confronterende, maar hoe dan ook inspirerende avond. TAAI is een initiatief van Het Huis, het Utrechts Verbond en Utrechtse Ruimtemakers in samenwerking met de Gemeente Utrecht. Komende edities gaan onder meer over de flexibiliteit (of juist starheid) van de regels van de stad.

Tickets voor deze sessie op woensdagavond 14 december in Het Huis zijn hier te verkrijgen.

16 Reacties

Reageren
 1. JdV

  65000 inwoners extra. Dat is nog al wat. Zeg (bewust te laag ingeschat) 15000 auto’s er bij. Hoe gaat Lotje dat oplossen ?

 2. Jan

  Waar sommige mensen verscholen achter hun zwarte spiegel anderen zitten af te branden zonder zelf iets toe te voegen, zullen capabele mensen als Lot van Hooijdonk het allemaal prima voor elkaar krijgen. Utrecht is een mooie stad en zij en vele anderen zorgen ervoor dat dat ook zo blijft, zonder krampachtig tegen de stroming in te zwemmen, tegen ontwikkelingen in die overduidelijk aanwezig zijn in de maatschappij. De rest kan prima gal spuwen en met een nostalgisch gekleurde blik naar het verleden kijken, dat mag, maar het is zo doelloos en impotent dat het simpelweg sneu overkomt op de rest. Een beetje zoals een knorrig oud mannetje die in zijn eenzaamheid zit te schelden op zijn TV.

 3. Ted Danson

  JdV: wat een hulpeloze afhankelijkheid weer. Je eerste vraag is wat de overheid voor jou gaat doen.

  Weet je wat ‘Lotje’ doet om dit probleem op te lossen? Zorgen dat het heel onaantrekkelijk is om 15.000 extra auto’s in de stad te krijgen. Prachtige oplossing vind ik zelf.

  En wat doe jij om problemen op te lossen?

 4. JdV

  @Ted Danson: Stemmen op een partij die wel rekening houd met de belangen van iedereen, en niet alleen de bakfietsende gutmenschen. En hopelijk met mij vele anderen zodat we het desastreuze beleid van de afgelopen jaren kunnen terugdraaien.

 5. Poehee

  @ JdV

  gutmenschen….

  Vertel eens in ie eigen woorden wat je daar onder verstaat? Ik ben wel benieuwd eigenlijk. Waarom een Duits-achtigvwoord gebruiken eigenlijk.

  Zou he dat desastreuze beleid ook ev willen duiden en uitleggen? Ik ben benieuwd.

  Landelijk gezien vind ik ook dat er een enge rechtse gure windvaan het waaien is die een aantal fundamenten onnodig onder de fundamenten van onze samenleving aan het wegzagen is. Het inperken van de macht van de werknemer, uitholling zorg met alle gevolgen van dien, geld en vermogen naar enkelen, multinationals die buiten iedere wetgeving ter wereld wordt geplaatst, een EU die zich niet ontwikkeld als EU die we graag zien.

  Maar, als je dat ook vindt moet je landelijk met name stemmen op de SP of de Partij voor de Dieren. Dat zijn namelijk de enige partijen die het radicaal anders willen gaan doen en zich juist hard maken om bovengenoemde zaken aan te pakken. VVD en PvdA zijn gewoon neo-liberale bewegingen die bovenstaande juist nastreven, omdat ze ‘ons’ niet vertegenwoordigen. De PVV ook. Die stemmen altijd met de VVD mee bij zo goed als ieder wetsvoorstel, kun je gewoon opzoeken en streven dus hetzelfde neo-liberale wereldbeeld na.

  Ondanks dat de positie van de onderkant van de samenleving moedwillig wordt aangetast en er marktwerking wordt ingevoerd die niet nodig is en ‘ons’ nadeel werkt gaat er we heel wat goed. Er is minder criminaliteit dan in de jaren tachtig, we zijn gezonder, we leven langer, we zijn welvarender dan ooit, zelfs vele groepen aan de onderkant van de samenleving hebben veel meer te besteden. Er is zelfs minder oorlog in de wereld dannin de 29 everuw, ook Sl doet het nieuws je anders geloven, er is oom veel minder terrorisme dan in de jaren ’70 en ’80 en er zijn veel minder vluchtelingen dan in de jaren negentig. Misschien wat minder he blik laten kleuren door nieuwsberichtgeving?

  Op gemeenteniveau heeft Utrecht precies het college dat wen afspiegeling vormt van het stemgedrag. Dat is prima. Als zij nog kunnen afrekenen met het oude ambtenarenkorps dat deze stad al decennia lang begatief beïnvloedt en daar iets kunnen veranderen en verversen komen we ergens. Als zij ook nog de macht van kleppierre, jaarbeurs en NS kunnen inperken, komen we ergens.

  Op een aantal beleidsterreinen worden er verstandige beslissingen voor de toekomst genomen. Zoals een beleid dat niet meer op de auto gericht is zoals we die nu kennen. Een achtethaald en 20e eeuws idee om je te verplaatsen. Verder zijn er een hoop dingen goed gegaan. Bieb ++ is afgeschoten door de raad, net als de Kade. De criminaliteit wordt aangepakt. Buurten en straten worden gezuiverd daarvan. Er wordt flink geïnvesteerd door de gemeente in het leefbaarder maken van buurten. Er is ook een positief effect waar te nemen in alle buurten, ook de slechte. De leefbaarheid neemt toe.

 6. Gregor

  @JdV Sluit ik mij volledig bij aan. Iedere dag is het een ramp om de stad in en uit te komen. Open Google-maps rond 17.30u en uw beeldscherm kleurt binnen de “Ring” rood. Het is een schande dat zo’n incapabele wethouder op haar pluche mag zitten! Door Lombok rijdt al geen bus meer, dus kom niet met je onzin verhalen over pak het OV.

 7. Ted Danson

  Ah eens in de vier jaar 3 minuten stemmen, daarmee ontdoe je je wel van alle verplichtingen jegens de maatschappij ja!

  Laat me even weten welke partij wel rekening ‘houd’ met de belangen van ‘iedereen’. Ik vat dat ‘belangen van iedereen’ trouwens even op als ‘blanke benzineautobezittende klagers van middelbare leeftijd op internetfora’, als ik zo vrij mag zijn.

 8. Marieke

  @Gregor:

  Ik tel 7 buslijnen over de Vleutenseweg, 2 over de Spinozaweg en 1 dwars door de Kanaalstraat. Ik wil je minderwaardigheidscomplex niet bagatelliseren hoor, maar dit is echt huilie huilie. Lopen kan trouwens ook.

  En als je elke dag om 17:30 alweer Utrecht in rijdt mag je beginnen met eens wat langer door te werken. Ervan uitgaande dat je die auto écht nodig hebt werk je minstens een half uur rijden van Utrecht, en klap je netjes je laptop dicht om 17:00. En dan óók nog berichtjes posten in de tijd van de baas…

 9. JdV

  @Poehee: Alstublieft…..

  Gutmensch (German cultural term similar to “do-gooder”; literally good human) is an ironic, sarcastic disparaging term for a person or a group. Those who use the term believe that Gutmenschen have an overwhelming wish to be good and overeagerly seek approval. This comes along with moralising and proselytising behaviour and a dogmatic, absolute perspective, which does not allow deviant views. In political rhetoric Gutmensch is used as a polemic term. See also Stereotype or Personality.

  Met dank aan Wikipedia.

 10. Katja

  Op de foto veel Moreelse, maar weinig park.

 11. Ted Danson

  In je eigen woorden is toch iets anders dan Wikipedia copy-pasten, JdV. Wel dank: ik vond daar de geweldige term Wutbürger voor mensen die niet van Gutmenschen houden zoals jij, en die kende ik nog niet.

  Om inhoudelijk te reageren: ik rijm het zoeken van goedkeuring totaal niet met wat mensen met een bakfiets doen. Ik zelf heb er een grondige hekel aan, en ik geloof de meerderheid van de Nederlandse bevolking. Als je mensen met een bakfiets van één ding niet kan beschuldigen, is het het zoeken van goedkeuring van iedereen.

 12. Jan

  De term “gutmensch” is voor sociopaten die zelf totaal geen gutmensch zijn en denken dat anderen die dat wel zijn eigenlijk gewoon leugenaars zijn. Want wat de sociopaat zelf niet is, kan iemand anders ook niet zijn.

  Let ook op dat JdV de term niet in eigen woorden kon uitleggen, hij heeft het van Wikipedia moeten plukken…

 13. JdV

  @marieke. Moeilijk voor te stellen voor iemand als jij, maar niet iedereen werkt achter een bureau met een laptop voor een baas hoor. Als je bijvoorbeeld om 12.02 reageert kun je ook heel goed een uitkeringstrekker of huisvrouw zijn. Of wel hard werken en een vrije dag hebben. Maar, zoals gezegd, dat is in jouw wereld waarschijnlijk niet een vask voorkomend fenomeen. Veel plezier met het tellen van de buslijnen.

 14. Metropool Utrecht

  @ Katja, onjuist het is het stationsplein zuid, moreelse park is onverander gebleven.

  65.000 inwoners in 25 jaar is slechts 2.600 per jaar, dat is erg weinig. Ofwel 0.7 % per jaar er bij. Kortom, een marginale stijging. Niet bepaald schokkend te noemen.
  Het enig wat schokkend is dat waneer er maar zo weinig huizen bij gebouwd gaan worden, er door discrepantie tussen vraag en aanbod de woning kosten ( koop & huur) ruim boven landelijke norm, sterker nog meer mogelijk dan Amsterdam, waar men wel straks vraag & aanbod met elkaar realistisch gaat afstemmen, zullen stijgen tot boven 10%.nu.
  Wil de gemeente deze situatie niet laten ontstaan dan zal actief ingezet moeten worden op bijvoorbeeld het sneller starten van Rijnenburg, en meer intensief grond gebruik op kale plekken in bestaande stad.

 15. JdV

  @Jan: Foei wat een lelijke woorden. U klinkt wat sociopatisch. De keuze om het van wikipedia te plukken is gemotiveerd door de wens een zoveel mogelijke neutrale bron te gebruiken. Ik hoop dat u wikipedia als zodanig wilt beschouwen tenminste. Alhoewel, als het niet aansluit op uw verwrongen wereldbeeld zal ook wikipedia wel deel uitmaken van de neoliberale samenzwering waarvan gutmenschen denken dat deze bestaat. Ik ben prima in staat een eigen definitie te geven maar heb er bewust voor gekozen dit deze keer anders te doen. Mijn nederige excuses, gutmensch.

 16. zo is het ook maar weer een keer

  @ JdV

  Op je pikje getrapt, omdat het misschien waar is dat je alleen reageert tijdens kantoortijden? Een eigen baas houdt zich natuurlijk helemaal niet aan die standaardtijden. Een werkloze ook niet, die is eigen baas.

  De vraag was of je in eigen woorden wilde uitleggen wat jij onder ene gutmensch verstaat ipv dat je andere mensen napraat.

  Maar trouwens, wat is er erg aan gutmenschan als ik je definitie erbij pak. Waren er maar veel meer van denk ik nu.

  Het zijn dus mensen die het goede willen doen. Goed willen zijn en andere mensen willen helpen en overtuigen ook het goede te doen. Wat erg zeg? Stel, je krijgt er een fijne wereld van? Waar mensen gelukkiger zijn dan dat ze nu zijn? Wat een boosaardige mensen die gutmenschen! Ze hebben ook nog ‘allemaal’ doorgeleerd, deze gutmenschen, die dus vaak intelligent zijn. Maar in uw wereldbeeld is intelligentie slecht en is goed doen ook slecht. Laten we deze wereld vooral laten regeren door mensen die weinig kennis tot zich hebben genomen en er op uit zijn het slechte te doen. Dat lijkt me echt een waanzinnig goed idee.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).