Speciale avond over achtergronden MH17-proces in TivoliVredenburg | De Utrechtse Internet Courant Speciale avond over achtergronden MH17-proces in TivoliVredenburg | De Utrechtse Internet Courant

Speciale avond over achtergronden MH17-proces in TivoliVredenburg

Speciale avond over achtergronden MH17-proces in TivoliVredenburg
TivoliVredenburg - Archiefbeeld DUIC
UGlobe Café organiseert dinsdag 10 maart in TivoliVredenburg een speciale avond over juridische en geopolitieke achtergronden van het MH17-proces dat maandag begon.

UGlobe Café organiseert dinsdag 10 maart in TivoliVredenburg een speciale avond over juridische en geopolitieke achtergronden van het MH17-proces dat maandag begon.

In het proces staan vier verdachten terecht, drie Russen en een Oekraïner. Zij worden verantwoordelijk gehouden voor het neerhalen van het vliegtuig, waar 196 Nederlanders bij omkwamen.

Tijdens de avond in TivoliVredenburg komen verschillende experts aan het woord. Zij zullen proberen vragen te beantwoorden over de geopolitieke omstandigheden in het gebied en hoe je in zo’n gebied onderzoek doet. Ook komt aan bod wat de verwachtingen van de strafzaak zijn.

Sprekers

Aan het woord komen Marieke de Hoon (assistent-professor internationaal crimineel recht en mensenrechten), Piet Ploeg (voorzitter van Stichting Vliegramp MH17), Pieter van Huis (journalist en onderzoeker bij Bellingcat) en Robert van der Noordaa en Coen van de Ven (onderzoeksjournalisten van de Groene Amsterdammer).

De avond begint om 20.00 uur in Cloud Nine van TivoliVredenburg. Het evenement is gratis toegankelijk, maar bezoekers moeten op de website van TivoliVredenburg wel een gratis ticket reserveren. Bekijk de website voor meer informatie.

4 Reacties

Reageren
 1. Koel Hoofd

  Is Putin schuldig aan dit drama?
  Ik kan er met mijn verstand niet bij dat Putin zelf (of zijn rechter/linker handje) de opdracht zou hebben gegeven om een passagierstoestel vol argloze onschuldige buitenlandse toerisen neer te schieten op 10km boven Ukraine. Wat is daar nou het nut van? En kan een president aansprakelijk worden gehouden voor een extreem domme actie van een onbenullige drol 6.000 treden lager in de hierarchie? Daar trapt Rutte ook niet in want dan zegt hij dat mensen verantwoordelijk zijn voor hun eigen foute acties. Maar waar is die domme drol die op de grond op dat bukknopje drukte? Dat weten ze nog steeds niet.

  Echter, het blijft verschrikkelijk voor de nabestaanden die zonder hun geliefden verder moeten omdat vliegtuig maatschappijen boven een oorlogsgebied vlogen omdat dit goedkoper was dan preventief die zone vermijden. Het zou daarom meer kans van slagen hebben om die allemaal verantwoordelijk te houden voor deze achterlijk actie wat leidde tot een gruwelijk oorlogsongeval wat voorkomen had kunnen worden indien zij niet op winst belust was geweest.

 2. [email protected]😉

  Waar is de verantwoordelijkheid van onze premier en zijn ministers,gezien het feit dat er over oorlogsgebied is gevlogen zonder dat de regering ingreep.
  Misschien tóch vóóral naar Rusland wijzen om vóóral een rookgordijn op te trekken omdat men zelf in gebreke is gebleven als overheid.
  De vraag is waarom Oekraïne het luchtruim boven het gebied niet heeft gesloten.
  Hier wordt een politiek spel gespeeld over de rug van onschuldige slachtoffers en hun nabestaanden.

 3. Wim Barmentloo

  [email protected] Veelal reageer ik niet op uw reactie op een artikel. Echter hier laat ik het niet achterwege vooral omdat u met vuige en vage beweringen komt om de schuld van Rusland te ontkennen. Voor uw slechte geweten het volgende; Ten tijde van het neerhalen van de MH17 vlogen de volgende maatschappijen NIET over Oekraïne; Korean Airlines, TaiwanChina Airlines, Quantas, Asian Airlines en Air Berlin. Dit had vooral te maken met hun ongunstige route. Alle andere vliegmaatschappijen vlogen over de Oekraïne

 4. Koel Hoofd

  @ Wim Barmentloo
  En er wordt nu nog steeds over oorlogsgebied gevlogen.Gaat Canada nu het regime van Iran voor een rechter slepen? Want Iran schoot laatst ook een passagierstoestel per ongeluk neer, iedereen aan boord is dood.

  Want dat is wat er gebeurd als een raket doel raakt. Daar zijn die raketten door burgers (wetenschappers) voor ontworpen en worden ze door burgers (wapepenindustrie) voor verkocht aan burgers (overheden van landen) en schieten hun militairen (burgers in uniform) of rebellen (militairen in burger) deze dingen af. De techniek doet de rest….

  Het is volkomen achterlijk van burgers (westerse politiek en luchtvaarsector) om te denken dat mensen in oorlogsgebied wel rekening met ze gaan houden omdat ze er niets mee te maken hebben en daarmee vrijuit zouden moeten kunnen gaan.
  Te veel hulpwerkwoorden (=zouden moeten kunnen) duidt op een gebrek aan realiteitszin. Daar staat Nederland intussen wel bekend om.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).