Spectaculaire woonbotenwissel in Utrecht: ‘We gingen als een speer’ | De Utrechtse Internet Courant Spectaculaire woonbotenwissel in Utrecht: ‘We gingen als een speer’ | De Utrechtse Internet Courant

Spectaculaire woonbotenwissel in Utrecht: ‘We gingen als een speer’

Spectaculaire woonbotenwissel in Utrecht: ‘We gingen als een speer’
Foto: Marc Scholtis
Het was een hele gebeurtenis op de bruggen aan de Van Asch van Wijckskade woensdagochtend. Vanwege een woonbotenwissel moesten de Noorderbrug en Van Asch van Wijckbrug tijdelijk meters omhoog worden gelift door grote hijskranen om ruimte te maken voor de boten. Een flinke klus, zagen ook tientallen toeschouwers.

Het was een hele gebeurtenis op de bruggen aan de Van Asch van Wijckskade woensdagochtend. Vanwege een woonbotenwissel moesten de Noorderbrug en Van Asch van Wijckbrug tijdelijk meters omhoog worden gelift door grote hijskranen om ruimte te maken voor de boten. Een flinke klus, zagen ook tientallen toeschouwers.

Het liften van de bruggen was nodig, omdat een aan de Wittevrouwensingel gelegen woonboot vervangen werd door een nieuwe woonark, die vanuit het Zandpad naar de singel werd gesleept. Beide woonboten passeerden in het wisselproces de Van Asch van Wijckbrug, de Noorderbrug, de Weerdbrug en de Weerdsluis. Omdat die eerste twee bruggen vaste bruggen zijn, moest er een kraanbedrijf worden ingeschakeld om de wissel in goede banen te leiden.

Aanvankelijk hield de gemeente rekening met werkzaamheden die nagenoeg de hele dag zouden duren, omdat er maar één brug per keer gelift kon worden. De bruggen zouden tussen 7.00 uur ‘s ochtends en 18.00 ‘s middags gesloten kunnen zijn door de woonbotenwissel. Zo lang duurde het uiteindelijk niet. “We gingen als een speer”, vertelt een bestuurder van één van de hijskranen. “Om zeven uur ging de eerste brug de lucht in en om half elf waren we al klaar.”

Foto’s: Job van Gasselt / DUIC

Vaste bruggen

De woonbotenwissel was een ingewikkeld proces, omdat de gemeente Utrecht zo’n dertig jaar geleden heeft besloten om van de Noorderbrug en de Van Asch van Wijckbrug vaste bruggen te maken. Dat waren eerst ophaalbruggen, maar de gemeente vond de kosten voor het onderhoud en personeel van de bruggen te hoog. Daartegenover staat wel dat de transportkosten van woonboten voor onderhoud of vervanging voor de rekening van de gemeente zijn.

Even was er de vrees dat de bruggen niet meer op hun plek zouden passen, omdat ze door de warmte uit konden gaan zetten. Door besproeien en koel houden van de bruggen werd dat gelukkig voorkomen.

Dame Blanche

Lex Donia, die samen met zijn vrouw Quirine in de nieuwe boot zal gaan wonen, is blij dat de wissel er op zit. “We hebben twaalf jaar lang met veel plezier in de oude woonboot ‘Le Bonheur’ gewoond”, vertelt hij. “Samen met mijn dochter heb ik de nieuwe woonark ‘Dame Blanche’ ontworpen. Die hebben we vervolgens laten bouwen in Urk. De overtocht van de woonark naar Utrecht bleek nogal wat moeite te kosten.”

Lex en Quirine voor hun nieuwe woonark

“De woonark moest namelijk getrokken worden door een sleepboot, maar sleepboten mogen niet over het IJsselmeer varen als het meer dan windkracht twee is”, legt Lex uit. “Omdat de gemeente wel de garantie moest hebben dat de woonark vandaag onder de bruggen door zou gaan, hebben we een hefschip gebruikt dat de ark uit het water heeft gelift. Het hele transport van Urk naar de Wittenvrouwensingel heeft in totaal ruim een week geduurd.”

Nu de nieuwe woonark aan de singel ligt, kunnen Lex en Quirine het glas heffen op een succesvolle afloop. “Ja, daar moeten we wel nog even op wachten. Ik heb de hele buurt uitgenodigd voor een borrel aan het eind van de middag, omdat ik verwacht had dan pas klaar te zijn. Op half elf had ik nooit gerekend.”

 

3 Reacties

Reageren
  1. Piet

    Leuk verhaal. Veel woonplezier gewenst!

  2. René Peters

    Betreurenswaardig, weer een stuk singelzicht verpest door een buitenproportioneel wanconstruct. Is de welstandscommissie alleen te land actief? En zijn dit soort drijvende blokkendozen verenigbaar met de criteria van beschermd stadsgezicht, waar het singelgebied onder valt?

  3. Gerard Brugmans

    Deze nieuwe zelfbedachte schoenendoos past nergens bij, behalve bij die andere zelfbedachte schoenendoos waar hij naast ligt. De gemeente utrecht handhaaft niet op het water, daar mag alles, ook als daar een beschermd stadsgezicht onder moet lijden!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).