Het is een goede zaak dat in de regio Utrecht speedpedelecs op de fietspaden mogen gaan rijden, zo meent deskundige bij de Fietsersbond Martin de Vries. Hij reageert daarmee op het plan van de provincie Utrecht – waar de gemeente aan meedoet – om ontheffingen te gaan uitgeven aan eigenaren van de snelle elektrische fietsen. Daarmee zijn ze niet meer verplicht om op de rijbaan te rijden.
Op dit moment gelden voor de speedpedelec dezelfde regels als voor de bromfiets. Dit betekent dat de bestuurder op het bromfietspad moet rijden of, als dat er niet is, op de rijbaan. Dat gaat vanaf 1 juli veranderen, dan kunnen eigenaren van zo’n fiets waarmee snelheden tot 45 kilometer per uur gehaald kunnen worden een gratis ontheffing krijgen waarmee ze ook op het fietspad mogen rijden. Voorwaarde is dat de bestuurder van de speedpedelec zich aanpast aan de andere fietspadgebruikers en niet harder fietst dan 30 kilometer per uur.
Praktischer en veiliger
De reacties onder het bericht op DUIC waren niet allemaal positief, maar speedpedelec-expert bij de Fietsersbond, Martin de Vries is dat wel. Volgens hem is het veel praktischer, veiliger en ook komt het nu gewoonweg al veel voor. “De meeste speedpedelec-gebruikers rijden langere afstanden voor woon-werkverkeer, gemiddeld zo’n 22 kilometer. Ik rij bijvoorbeeld zelf van Hilversum naar Nieuwegein en natuurlijk weer terug, veelal door buitengebied maar ook af en toe door meer stedelijk gebied. Op verschillende plekken kan ik prima op de rijbaan rijden, maar er zijn ook stukken waar dat een stuk onprettiger is. Vooral als je vanaf het buitengebied een gemeente binnenrijdt.”
Als voorbeeld noemt hij de Franciscusdreef in Overvecht: “Dit is een autoweg met twee keer twee rijbanen waar 50 kilometer per uur gereden mag worden. Het is tijdens de spits druk en er wordt regelmatig te hard gereden. Het is zeer onaangenaam om daar tussen te rijden, er wordt getoeterd en automobilisten doen aan spatbordkleven. Dat is niet veilig. Het is dan veel fijner om het fietspad te pakken.”
Verder zegt De Vries dat de theoretische snelheid van speedpedelecs wel maximaal 45 kilometer per uur is, maar veel van de snelle elektrische fietsen halen dat helemaal niet. “Sommige halen amper 40 kilometer per uur en als er tegenwind is dan gaan ze nog een stuk langzamer. Ook als het koud is presteren de accu’s een stuk minder goed en rijden speedpedelecs ook langzamer. Daarnaast moet je echt flink doortrappen om hogere snelheden te bereiken. Het is dus niet per definitie zo dat speedpedeles ook hard rijden.”
Volgens De Vries kiezen veel speedpedelec-gebruikers nu dan ook al regelmatig om gebruik te maken van fietspaden. “Ik verwacht dan ook niet dat er veel gaat veranderen door de ontheffing. Al met al ben ik blij met de pilot. Ook uit onderzoeken blijft dat er weinig redenen zijn om aan te nemen dat het vervelend kan uitpakken.”
Wel of niet?
Op de website van de Fietsersbond staat echter geschreven waarom de speedpedelec binnen de bebouwde kom juist niet op het fietspad thuishoort. De Vries vertelt daarover: “Dat klopt, en dat is eigenlijk ook nog steeds het formele standpunt. Er is ook binnen de Fietsersbond gewoonweg nog discussie over. Maar men keert zich niet tegen deze pilot, want de rijbaan is ook op verschillende plekken te onveilig. Dat wil je de mensen ook niet aandoen. Het is ook gewoon een breder probleem; fietspaden worden steeds drukker. De grootste overlast komt eerder door opgevoerde elektrische fietsen en fatbikes dan door speedpedelecs waar ook een rijbewijs voor nodig is.”

Gekoppelde berichten

Utrecht start pilot en gaat speedpedelecs toestaan op fietspad
De gemeente Utrecht gaat samen met andere gemeentes en de provincie meedoen aan een pilot…
49 Reacties
ReagerenIk vind het nog steeds onverantwoord om op de veel te drukke fietspaden de speedpedelecs los te laten, het verschil in snelheid is te hoog en een ongeluk zit zo in een hoekje. Het kan zeker in de binnenstad, maar ook op andere drukke kruisingen in de stad, al een chaos zijn waarbij je ogen tekort komt. Als je daarbij dan ook ineens met hardrijdende fietsers rekening moet houden, is het echt vragen om problemen.
Op korte termijn kun je dit doen als noodoplossing omdat het wellicht even niet anders is, maar ik zie veel liever voor de lange termijn dat die brede onveilige wegen worden heringericht zodat mensen met elektrische fietsen en speedpedelecs wel gewoon een veilige plek kunnen hebben op de weg.
Bij mijn weten mogen fietsers op fietspaden niet sneller rijden dan 25 kilometer per uur. Voor normale trapondersteuning geldt ook een maximum van 25 km/u; en ook snorfietsers mogen niet harder. Waarom mogen speedpedelecs dan 30 km/u op hetzelfde fietspad? Houd het gewoon op 25 kilometer per uur voor alle gebruikers; dat is wel zo duidelijk.
Ok mijnheer De Vries. Deze argumentatie geldt mutatis mutandis ook voor de brommertjes die juist naar de rijbaan zijn verdwenen. Over dat gebrek aan logica gaat veel van het commentaar.
Het is een stuk veiliger als speedpedelecs ook op het fietspad mogen rijden. Let op de twee woorden ‘ook’ en ‘mogen’. Uiteraard met een beperking op de snelheid. Op veel plaatsen is het verdomd gevaarlijk om met max 40km/uur tussen de voorbijrazen auto’s te moeten rijden.
Deze meneer haalt dus voor een van de drukste wegen in Utrecht aan dat je overal op het fietspad moet. Ik begrijp dat als er meer dan 1 rijstrook voor auto’s is dit onveilig is voor scooters, snorfietsers en speedpedelecs. Volgens mij moeten we het omdraaien.
Deze voertuigen mogen alleen daar op het fietspad waar er meer dan 1 rijstrook is. Er moet dan wel gezorgd word dat daar dan ook het fietspad veilig is voor iedereen die er gebruikt van maakt.
volgens mij voorkomt dit een heleboel narigheid.
Het is tijdens de spits druk en er wordt regelmatig te hard gereden. Het is zeer onaangenaam om daar tussen te rijden, er wordt getoeterd en automobilisten doen aan spatbordkleven. Dat is niet veilig. Het is dan veel fijner om het fietspad te pakken.” Kijk meneer de speed pedelec specialist dat is precies waar het overgaat op de overvolle fietspaden in utrecht. Het is druk komt er zo’n bellende fietspedelec aan stuiteren en dat is niet veilig voor de gewone fietser. Kortom laat ze lekker op de gewone weg net als de brommers.
Ja hoor bescherm de snelheidsduivels maar weer
Dit gaat regelrecht in tegen de scheiding van verkeersstromen naar snelheid, wat het basisprinciepe is voor de Nederlandse verkeersveiligheid. Een zeer slechte zaak dus.
Daarnaast klopt het simpelweg niet dat speedpedelecs maar 45 km/u zouden kunnen halen. Met een enkel knopje op het stuur of in een app worden ze onbegrensd, en dan kun je er vaak wel 70 km/u mee.
Wij van wc-eend adviseren wc-eend. Volgens clowntje Martin is een speedpedelec op een 50 weg erg gevaarlijk. Maar zo een onding, die volgens dit artikel tussen de 40 en 50 km per uur doen, over de nu al overvolle fietspaden van de drukste fietsstad ter wereld sturen is een stuk veiliger. Althans wel voor de speedpedelec gebruiker. Top plannnetje!
Volgens de festival-expert is 103 decibel helemaal niet schadelijk. Volgens de sportauto federatie is 200 km p.u op de Duitste snelweg niet gevaarlijk en moet dat ook in Nederland kunnen. Volgens experts van de intensieve veehouderij is van dierenleed geen sprake. etc etc. Expert in eigen branche en daarvoor lobby-en, heel overtuigend.
De oplossing lijkt me vrij simpel: Laat voor speed pedelecs de regels voor blauwe kentekens gelden. Dus niet op het fietspad waar snorfietsers verboden zijn. Dan mag je op de Franciscusdreef fijn op het fietsband, maar haal je het niet in je hoofd op bijvoorbeeld de Vondel of Croeselaan op het fietspad te rijden.
Waanzin.
Tuurlijk er zitten voorwaarden aan die we niet gaan controlren. Zoals niet harder dan 30km per uur. Daar gaat de bezitter van zo’n racemonster zich natuurlijk niet aan houden anders hadden ze wel een gewone electrische fiets gekocht.
Dat is vragen om ongelukken. Gewoon tussen het overige verkeerd.
Laten we eerlijk zijn, speedspedelecs zijn niets meer dan een excuus voor de berijders om met hoge snelheden over overvolle fietspaden te scheuren zonder zich aan de verkeersregels te houden. Het lijkt erop dat ze denken dat de verkeersregels niet voor hen gelden en dat ze zich boven de wet verheven voelen.
Op dit moment is fietsen over de Amsterdamsestraatweg als een gevaarlijke onderneming. Maar af en toe wordt je letterlijk opzij geduwd door zo’n speedpedelecracer met haast. Ik snap niet dat wanneer we bromfietsers van het fietspad halen omdat ze een gevaar vormen we nu ineens bromfietsers met hulpmens wel gaan toelaten.
Ik vind het belachelijk! Ik moet met mijn elektrische scooter die niet harder gaat dan 25 km/u wel op de rijweg en een speedpedelec die 45 km/u gaat niet. Ik word zo wie zo al vaak ingehaald door normale elektrische fietsen die 30 km/u gaan die ook op het fietspad mogen.
Dus omdat de rijbaan te onveilig is voor de speedpedeles, kiezen ze ervoor de fietspaden onveilig te maken voor de kinderen, ouderen en andere kwetsbare fietsers? Kortom meneer de Vries is gewoon iemand die alleen aan zichzelf denkt en schijt heeft aan andere weggebruikers?
Daarnaast wel grappig dat hij het argument gebruikt dat veel auto’s te hard rijden, maar daarna gaat uitleggen dat speedpedeles nooit te hard rijden… En auto’s die 5 km harder om je heen rijden is gevaarlijk, maar speedpedeles die 20-25 km harder dan andere fietsers rijden niet…
Hoezo moeten speed pedelecs worden voorgetrokken? Behandel iedere gemotoriseerde tweewieler met blauwe- of gele plaat gelijk. Bovendien is er al gewoon regelgeving en bebording waar je met brom- of snorfiets mag rijden. Binnen de bebouwde kom dus op de rijbaan in de meeste rijbanen, zoals ik met mijn scooter ook moet.
Die speed pedelecs en hun klimaatfobische berijders maken je het leven zuur en zijn een stuk gevaarlijker dan een brommer of scooter op benzine. Je hoort ze niet aankomen. Gewoon handhaven zoals ieder andere tweewieler met een blauwe of gele plaat.
Eens met de proef, al hoop ik wel dat de fietspaden dan op termijn ook breder gemaakt worden, bij voorkeur ten koste van de rijbaan, om de veiligheid van de diverse soorten fietsers te waarborgen.
Fietsers, zelfs snelle zoals deze, zijn gewoon ongeschikt om tussen auto’s te laten rijden qua veiligheid voor beide partijen.
Ok, nog een keertje omdat mijn reacties niet doorkomen.
Hoezo moeten speed pedelecs worden voorgetrokken? Behandel iedere gemotoriseerde tweewieler met blauwe- of gele plaat gelijk. Bovendien is er al gewoon regelgeving en bebording waar je met brom- of snorfiets mag rijden. Binnen de bebouwde kom dus op de rijbaan in de meeste rijbanen, zoals ik met mijn scooter ook moet.
Gewoon handhaven zoals ieder andere tweewieler met een blauwe of gele plaat.
Ik begrijp de primaire reactie van fietsers, die zeggen dat speedpedelecs voor gevaar zorgen op het fietspad. Het blijft echter een vervoermiddel waarop je zelf moet fietsen en niet onder alle omstandigheden haal je de 45 km. Het is fijn zelf een afweging te kunnen maken, vooral op uitvalswegen met dubbele rijbanen voel ik me vaak onveilig. De snelheid an sich is voor veel rijders ook niet het hoofddoel, meer de actieradius en de snelheid buiten de steden. In de stad levert de speedpedelec geen tijdwinst op, wel is het een ideale woonwerk oplossing. Ik heb meer dan 10000 km aan benzine uitgespaard, lever voor een ander een extra parkeerplaats, blijf in beweging en de files worden weer een auto minder lang. Ik ben geen milieufreak, probeer met iedereen rekening te houden in het verkeer en als we dat allemaal doen, komt iedereen veilig thuis
Ik fiets waar ik wil. Domme gemeente heeft niks over mij te zeggen.
Te hard rijden op het fietspad wordt véél vaker gedaan door snorfietsen die vaak makkelijk 60 halen, fatbikes, snelle bakfietsen, race fietsers, opgevoerde van Moors etc. dan door die paar speed pedelecs.
De échte oplossing is natuurlijk 30 max voor iedereen in de stad. Dan hoeven de verkeers stromen niet meer altijd gescheiden te worden en zal het aantal doden en gewonden enorm afnemen.
Zolang dat niet gebeurd moeten speed pedelec rijders rijders niet verplicht worden om tussen het dodelijke autoverkeer hun leven te wagen. Met auto’s worden honderden mensen per jaar gedood, met speed pedelecs niet.
Veiliger wellicht voor een geringe groep pedelec’ers en onveiliger voor een grote groep fietsers. Die überhaupt al in de verdrukking komen door “gewone” eBikes die je met 25 km/h voorbijrazen. Slecht plan!
En wat vindt Henk er van?
De dames met bakfietsen en e-bikes die 25 km per uur over het fietspad racen zijn al levensgevaarlijk omdat ze tegelijkertijd zitten te bellen/appen of met hun kinderen bezig zijn. Daarnaast nog de peletons racefietsen die zich niet aan de regels houden en nu nog deze groep erbij. Het wordt spannend om nog op een normale manier door utrecht te fietsen.
@ Ingrid, je kunt ook op een normale fiets rijden toch
Wat een moeilijk leven hebben mensen toch.
@inge – Haha!
@ . – Motorfietsen zijn net zo ongeschikt om tussen de auto’s te rijden, die moeten dan dus ook op het fietspad.
@E. Hondebrink – Inderdaad, overal max 30 is de oplossing. Althans, als dat zou kunnen worden gehandhaafd. De techniek richt zich met name op sneller, groter, sterker en meer, hoe gaat de Gemeente dit tegenhouden?
Gaan we dan ook snelheidscontroles op het fietspad houden ?
Ik durf toch al niet te fietsen in Utrecht, met die overvolle fietspaden en fietsers die van links naar rechts schieten, maar met die dingen ertussen helemaal niet meer.
Prachtig understatement: “De reacties onder het bericht op DUIC waren niet allemaal positief…”. Vrijwel alle reacties (overigens ook onder dit artikel) waren/zijn namelijk zwaar negatief. Anyway, de ‘speedpedelec-expert’ van de Fietserbond is kennelijk blij, dus dan is er tenminste nog iémand tevreden.
Mij zie je niet meer op het fietspad. Ik ga voortaan lopen.
Voetgangers zijn ook mensen – mensen die nog niet of niet meer kunnen of willen fietsen , vaak kwetsbaar zijn. Op veel plaatsen in Utrecht is geen looppad, moeten lopers op het fietspad. Dat is levensgevaarlijk en angstig. Reden om thuis te blijven. Probeer eerst eens te lopen op het fietspad langs de Weg tot de Wetenschap. Dan pas besluiten over het vergroten van de onveiligheid.
Hahaha. Haaaaaaaa!!!!
We gaan handhaven!!!!
Hahahahaha
Misschien moet de zelfbenoemde expert De Vries eens een keertje komen kijken naar het fietspad langs de Thematerweg (jaja ook gemeente Utrecht). Omdat er geen trottoir is lopen er ook hondenuitlaters , gezinnen met kleine kinderen en Japanse toeristen op zoek naar Kasteel de Haar.
Ervaring is dat die snelheidsmonsters (die eigenlijk toch al gebruik maken van het fietspad) zich helemaal niet aan de snelheid houden en racen over het fietspad alsof ze op Circuit Zandvoort bevinden.
Ben er niet blij mee.
Volgens mij is de Gemeente Utrecht aan het werk om de snelheid voor autos te verlagen naar 30 km/u. Waarom zou een pedelec dan niet op de rijbaan kunnen? De fietspaden in utrecht zijn overvol, motoren (want dat zijn pedelecs feitelijk) hebben er dus niks te zoeken.
Dus we hebben 1 “expert” Een zelfverklaard expert, omdat hij zelf op een pedelec naar zijn werk fietst. Laat het even op je inwerken. Een hobby lobbyist van de fietsersbond dus. Maar zijn ervaringen en waarnemingen zijn leidend.
Op basis van druk van diezelfde fietsersbond neemt de gemeente Utrecht zo’n beslissing. De inwoners van de gemeente Utrecht, waar een deel zich onder de DUIC artikelen over dit onderwerp vrijwel alleen maar negatief uiten over het voorgenomen besluit, hebben dus NUL inspraak. En ja, er is gestemd bij verkiezingen, maar echt niet aangaande dit onderwerp.
Dit is toch niet hoe een democratie hoort te werken mensen?
Er zijn trouwens 325 reacties in de poll van DUIC.
Als dat eerlijk allemaal unieke Utrechtse inwoners zijn, dan heb je dus 1 op de 1000 mensen die zijn mening heeft gegeven. Dat is behoorlijk representatief.
Daarvan vindt dus 75% pedelecs op het fietspad een slecht idee.
En dan nog blijven de fietsersbond en de gemeente Utrecht bij hun standpunten. Plaat voor de kop zou je dat noemen.
Maar wedje dat er rechtszaken gaan komen?
Krankzinnig. SP’s zijn leuk in het buitengebied, maar in een stad als Utrecht zijn de fietspaden al buitengewoon druk. Iedereen zou er moeten kunnen fietsen, maar met de huidige drukte is dat al twijfelachtig. De snorfiets in een deel van de stad is echt een verademing, maar pas een druppel water op een gloeiende plaat. SP berijders kiezen er toch zelf voor? Als je het zo eng vindt kun je een andere route pakken of een normale e-bike gebruiken. Ik fiets ook 36km op een werkdag, gaat prima. Op de smalle fietspaden buiten de stad scheren die krengen nog vlak langs je. Van mij mag de SP klasse ook komen te vervallen.. Kom toch even tot rust op je zweetijzer ipv. al dat gehaast..
Ze hebben notabene een geel kentekenplaat omdat ze zo hard gaan!!!
Hoe onveilig wordt het wel niet op het fietspad?!?! De oudjes moeten eerst op, zo lijkt het wel met deze bestuurders…….
Het is nog niet zo heel lang geleden dat iedereen op een echte ouderwetse brommer decennia lang over de fietspaden scheurde met een maximum snelheid van 50km/h. Vermoedelijk zijn enkele van de nozums die zich daar geheel legaal schuldig aan maakten, nu hier aan het pruttelen over SP’s op het fietspad. 🙂
De doorsnee DUIC-reaguurder is zuur en reageert ondoordacht. Reacties hier moet je niet als maatgevend beschouwen. Weldenkende mensen die zich goed informeren en die de huidige situatie goed overzien reageren anders. Maar er is veel uitleg, en liefst een stukje beleving nodig. Zolang de meeste mensen oordelen over iets waar ze zelf nog nooit gebruik van gemaakt hebben zal dit nog wel even zo blijven.
Overigens is dit ook de oorzaak van het hele probleem. De wetgever heeft vanwege gewenste wegenbelasting en verzekering van het voertuig een geel kenteken toegeschreven. Daarvoor was dat blauw, en daarvoor was geen kentekenverplichting omdat de wetgever niet wist wat ze er mee aanmoest.
Deze administratieve indeling van de SP als brommer is ondoordacht. Ineens gelden regels die niet passen bij een voertuig dat met spierkracht + een hulpmotor wordt voorbewogen.
Aan de Spratamet hebben we de 25 km/h-begrenzing te danken die is opgelegd aan gewone elektrische fietsen. Naarmate het aantal elektrische fietsen toeneemt (gewone en SP’s) zal de behoefte die begrenzing te verlaten toenemen. Al zal de infrastructuur daar wel op aangepast moeten worden. De huidige fietspaden zijn (nog) niet geschikt voor veel fietsverkeer op een hogere snelheid.
We zitten in een overgangsfase. Dat geldt voor bijna alle vervoersmiddelen. Zo’n transistie kost tijd. Je ziet het aan de fietsersbond die nog niet door heeft dat haar toekomstige leden zitten bij de groepen die ze formeel nog niet aanvaarden. We zullen allemaal ons gedrag en onze visies moeten bijstellen. Deze ontheffing is een hele goede eerste stap om geleidelijke overgangen soepeler te laten verlopen.
En dus ACK is de transitie meer snelverkeer op de weg en langzaam verkeer op het fietspad. Bij wegen waarvan de maximale snelheid 30 km wordt. Dat is de toekomst. U stelt immers dat autogebruik gaat afnemen, dat maakt dus de weg vrij voor andere gebruikers op dezelfde.weg.Feit dat er voorheen snorfietsen en brommers op het fietspad reden doet daar niets aan af. Dat beschouw ik met velen als een verademing. Hoewel het nog veel te weinig gehandhaafd wordt. Als fietser is daardoor de situatie overzichtelijker en makkelijker in te schatten. Ik hoop en verwacht niet dat gewoon fietsverkeer verdwijnt, in tegendeel.
Verder: wat een pedante analyse. Tegenstanders zijn voormalig scooter terroristen. Tegenstanders snappen niet wat op de weg gebeurt, nemen zelf niet deel in het verkeer. De meeste reageren hier als ervaringsdeskundige. Ik rijdt over het Ledig Erf, met mijn gewone fiets bij het oversteken moet ik rekening houden met fietsers en auto’s, maar daarnaast met een speedpedelec die achter mij aan komt stuiven en er ineens voor kiest de weg op te schieten. Idem voor pakketbezorgers en scooters die illegaal over het fietspad gaan.
@ACTK:
“Het is nog niet zo heel lang geleden dat iedereen op een echte ouderwetse brommer decennia lang over de fietspaden scheurde met een maximum snelheid van 50km/h. Vermoedelijk zijn enkele van de nozums die zich daar geheel legaal schuldig aan maakten, nu hier aan het pruttelen over SP’s op het fietspad.”
Geheel legaal? Onzin! De maximumsnelheid voor bromfieten was 30 km per uur in de bebouwde kom en daarbuiten 40 km per uur. Dat was legaal. Dat men zich niet aan de maximumsnelheid hield — veel brommers waren opgevoerd — is een ander verhaal. Nederlanders houden zich nu eenmaal niet aan de regels en bovendien zijn die regels vaak zo gedetailleerd dat het heel lastig is om steeds precies te weten wat wel en niet mag.
Dat wordt met de dag erger. Ik pleit voor een algemene maximumsnelheid in de bebouwde kom van 30 km per uur, tenzij — op sommige wegen — een hogere snelheid toegestaan is. Maar heldere regels vindt de overheid van nu waarschijnlijk veel te makkelijk en daardoor niet uitvoerbaar, en vooral niet handhaafbaar. Arme zwakke verkeersdeelnemers… Armzalig Nederland…
Ik denk dat ik met mijn gewone fiets maar onder de steen kruip die dhr Martin de Vries net heeft verlaten. Dan ben ik in ieder geval veilig.
Zo zo; wat een heftige reacties allemaal.
Ik fiets al 5 jaar van hartje Utrecht naar Leiden centraal. Altijd op de fietspaden in de stad met aangepast snelheid. Op de weg drukken ze mij alleen maar vd weg en daar (op de weg) krijg ik precies de reacties die in lijn liggen met de reacties hier. Terwijl ik die op het fietspad nooit krijg.
Kortom; ik ben als “ervarings expert” blij met de pilot.
Kan ik een ontheffing aanvragen om met mijn mens-aangedeven fiets tussen de autos te rijden? Daar is tenminste nog een beetje plek, en met alle opstoppingen scheuren die minder hard langs me dan de speedpedelecs.
De AUTOS die zijn het gevaar. En leven vaak in de waan dat de weg van hun is.
Ik stel voor vanaf een bepaalde snelheid (35km/h?) iedereen op de weg- speed pedelecs brommer, snelle racefietsers 45km karretjes etc. Autos rijden dan maar langzamer als nodig. En flinke aanpak van automobilisten die hun auto als wapen (dreigen te) gebruiken.
Of er moet een snel-fietspad gemaakt worden naast het gewone fietspad maar dat zie ik niet gaan gebeuren. En lijkt me in de stad niet nodig, daar is max toch al 50