De speedpedelec mag in Utrecht nog zeker vijf jaar op het fietspad blijven rijden. Dat schrijft het college van B en W in een brief aan de raad, naar aanleiding van de positieve uitkomsten van een proef met de elektrische fiets. Sinds juli 2023 mogen bezitters van een speedpedelec met ontheffing gebruikmaken van het fietspad. Het gebruik is sindsdien toegenomen, zonder dat het aantal ongevallen of klachten steeg.
De proef wordt uitgevoerd in samenwerking met de provincie Utrecht en elf andere wegbeheerders. Speedpedelecgebruikers kunnen sinds 1 juli 2023 een ontheffing aanvragen om op het fietspad te rijden. Daarmee gelden zij als ‘gastgebruikers’: ze mogen maximaal 30 kilometer per uur rijden en moeten zich aanpassen aan het overige fietsverkeer. Zonder ontheffing zijn speedpedelecs, die snelheden tot 45 km/u kunnen halen, verplicht de rijbaan op te gaan wanneer er geen bromfietspad is.
De verwachting was dat gebruikers zich prettiger zouden voelen op het fietspad dan tussen het autoverkeer. Tegelijkertijd ziet de gemeente Utrecht de speedpedelec als een duurzame mobiliteitsoplossing voor de toenemende verkeersdrukte in de stad.
Resultaten
Omdat de pilot op 1 juli afloopt, heeft adviesbureau DTV de resultaten geëvalueerd. Op basis daarvan is geadviseerd de regeling te verlengen. Sinds de start van de proef zijn ruim 3.000 ontheffingen verstrekt. Meer dan 70 procent van de speedpedelecbezitters in de regio maakt er gebruik van. Bijna een derde van de gebruikers is sindsdien vaker gaan fietsen. De snelle elektrische fiets vervangt bij 75 procent van hen (een deel van) de ritten met de auto of motor.
Voor de start van de proef reed al ruim de helft van de gebruikers op het fietspad, ondanks dat dat toen niet officieel mocht. Dat aandeel is met de invoering van de ontheffing gestegen naar meer dan 70 procent — zonder dat dit tot extra ongevallen of overlast leidde. “Het aantal geregistreerde ongevallen waarbij een speedpedelec betrokken is, is gedurende de pilot niet toegenomen, ondanks de groei van bezit (16 procent, red.) en gebruik van de speedpedelecs in deze periode”, schrijft het college.
Uit het onderzoek blijkt dat de belangrijkste redenen om op het fietspad te rijden het drukke autoverkeer, de verkeersveiligheid en agressief verkeersgedrag van andere weggebruikers zijn.
Ook het aantal klachten en meldingen bleef beperkt. De ervaren overlast is volgens de uitkomst van het onderzoek vergelijkbaar met die van gewone fietsen of sportfietsen.
De tekst gaat verder onder de foto.

Vergelijking met snorfiets
Het college van B en W benadrukt nog waarom de snorfiets, met een maximumsnelheid van 25 kilometer per uur, in sommige delen van de stad wel verplicht de rijbaan op moet. “Speedpedelecs mogen weliswaar maximaal 30 km/u op het fietspad, maar veroorzaken niet of in mindere mate overlast voor andere fietsers en voetgangers.” Het college noemt als voorbeeld dat snorfietsen voor meer geluidsoverlast zorgen. “Bovendien neemt een speedpedelec minder ruimte in op het fietspad dan een snorfiets en past dit in het beleid van dit college om voorrang te geven aan schone vervoermiddelen”, aldus het college.
Handhaving
De tijdelijke ontheffing van de speedpedelec wordt naar aanleiding van de resultaten van adviesbureau DTV omgezet in een ontheffing voor vijf jaar, met de mogelijkheid tot verlenging.
Het college van B en W meldt dat de gemeente blijft handhaven op de ontheffing met een verplaatsbare camera en via reguliere controles op het fietspad. Ook wordt de verkeersveiligheid jaarlijks gemonitord. Mocht het aantal klachten of ongelukken alsnog toenemen, dan kan de regeling worden aangepast of stopgezet.
Gekoppelde berichten

Proef met speedpedelec op fietspad in Utrecht gaat door
De proef waarbij gebruikers van snelle elektrische fietsen, een speedpedelec, op het fietspad mogen rijden…

Speedpedelec-expert Fietsersbond blij met proef Utrecht om snelle rijwielen toe te staan op fietspad
Het is een goede zaak dat in de regio Utrecht speedpedelecs op de fietspaden mogen…

Utrecht start pilot en gaat speedpedelecs toestaan op fietspad
De gemeente Utrecht gaat samen met andere gemeentes en de provincie meedoen aan een pilot…
16 Reacties
ReagerenIk stel een nieuwe proef voor: het verwijderen van fatbikes van alle fiets- en voetpaden en wegen. Gewoon verbieden die troep.
Prima toch. Ik heb nog nooit handhaving gezien. Scooters rijden ook op-en-af de fietspaden naar gelang ze het snelste kunnen doorrijden. Dus m.i. kunnen speed pedelecs ook prima. Net als fatbikes, er is er niet 1 die niet is opgevoerd en ik zie er tientallen per dag rijden.
Kortom; blijkbaar valt het mee kwa ongelukken, regels worden niet gehandhaafd, dus kunnen we beter een 100% gedoodbeleid optekenen.
Het invoeren van een maximumsnelheid van 30 kilometer per uur voor de hele stad — uitgezonderd een aantal doorgaande wegen — lijkt me een veel beter idee. De maximumsnelheid op fietspaden zou algemeen kunnen worden bepaald op 15 of hooguit 20 kilometer.
Graag wel alle scooters van het fietspad.
Die worden over het algemeen bereden door wilden zonder verantwoordelijkheidsgvoel.
Aangezien tweewielers in Utrecht in de praktijk totaal vrijgesteld zijn van welke handhaving dan ook, op het soms (en te weinig) weghalen van geparkeerde fietsen na, is het misschien maar beter ook om geen regels te hebben en het maar gewoon vrij te geven.
Het is nog veel veiliger als de maximumsnelheid binnen de binnenring voor alle verkeer wordt teruggebracht tot 30km/u. Dan kunnen speedpedelecs ook gewoon weer op de rijbaan.
Het kan dus altijd nog gekker!
Prima dus.
En nu brommers en scooters verbieden want hun enige onderscheidende eigenschap is de stank en het geluid dat van ze afkomt bij gebruik.
In de kader van de veiligheid lijkt het me beter dat de maximum snelheid van alle verkeer op 30 km/u gesteld wordt. Dan kunnen speedpedelecs en scooters gewoon op de rijbaan.
Er is geen handhaving dus waarom nog regels en wetten maken?
Laat de motorrijders dan ook gelijk toe op de fietspaden, laatst werd ik van het fietspad afgereden door de postbode die met een bakfiets het hele fietspad nodig had om de bocht te kunnen nemen. Met je snorfiets 23 km op het fietspad en je wordt links en rechts ingehaald door al die fatbikes, daar staan de speed pedelec fietsers nog bij stil!!!!
Even voor de goede orde.
– Speed pedelec, rijbewijs en helmplicht, kan 45km/u maar moet max 30km/u op fietspad
– ebikes/fatbikes, trapondersteuning tot 25km/u, maar kunnen harder dan 30km/u op het fietspad.
– Snorscooter, rijbewijs en helmplicht, kan officieel max 25km/u zodat ebikes/fatbikes ze met 30km/u makkelijk op het fietspad kunnen inhalen.
Bottom line:
– Deze 2 en 3 wielers kunnen in principe allemaal harder dan 30km/u.
– Alleen de rijbewijsplichtige vehikels moeten max 30/km op het fietspad
Toch blijven die snorscooters verbannen van het fietspad en moeten tussen de auto’s rijden omdat:
“snorfietsen zorgen voor meer geluidsoverlast”
Huh, een snorfiets is toch een scooter en die dingen zijn toch al jaren elektrisch vanwege het milieu, net zoals die fatbikes en ebakfietsen?
“Bovendien neemt een speedpedelec minder ruimte in op het fietspad dan een snorfiets en past dit in het beleid van dit college om voorrang te geven aan schone vervoermiddelen”
Hè? Speedpedelec (hele snelle efiets = fiets) neemt minder ruimte in dan de snorfiets (max breedte 80cm, max lengte 2m) maar een ebakfiets (max 1m breed en max 2,55m) is weer groter dan een esnorscooter.
Ondanks dat die escooter kleiner is dan die ebakfiets en in principe ook nog eens trager dan die ebakfiets, moet de escooter tussen de auto’s omdat deze groter is dan een fiets.
Werkelijk on-na-volg-ba-re redenering van het college.
Kan enkel concluderen dat het dan moet draaien om de berijder die niet op het fietspad mag maar lijf en leden tussen de (vracht)auto’s moet riskeren. Want diens scooter is schoon (elektrisch), kleiner dan een ebakfiets en langzamer dan een ebike/fatbike.
Dat is pure discriminatie wat ook nog eens hele nare en daarmee zeer onwenselijke gevolgen kan hebben.
Maar enfin, als ik zo om me heen kijk raakt de scooter met rijbewijs en helmplicht langzaam uit de mode omdat de rijbewijsloze fatbike zonder helmplicht trending topic is. Pubers zijn echt niet gek, ze zijn letterlijk slimmer dan onze slinkse bestuurders. Of zijn het de ouders, die liever een fatbikefiets voor op het fietspad dan een escooter tussen de auto’s voor hun geliefde kroost kopen?
Tuurlijk is het aantal ongevallen niet toegenomen. Er wordt met zoveel cijfers gegoocheld dat het er sterk op lijkt dat er niets is veranderd vanaf het moment dat er iemand besloot om speedpedelec’s te verbannen naar de rijbaan. We zijn weer terug bij hoe de situatie ooit was en weer heeft het onderwerp ‘fiets’ de gemeenschap een hoop geld gekost.
Wat een waanzin, op de weg daarmee ! Net als die idiote fatbikes, gaan veel te hard.
Zolang de landelijke wetgeving geen verstandige wetgeving is is dit een prima oplossing. Ik heb de ontheffing en ben zeer blij met de regeling. Het stelt je als berijder in staat legaal verstandige keuzes te maken. 30 km/h op het fietspad is geen grote hindernis in de drukke binnenstad. Maar wil/moet/kan je harder, dan is daar de rijbaan.
Op plekken waar het fietspad smal is en de rijbaan rustig hoef je de ‘gewone’ fietsers niet lastig te vallen met inhaalacties. Je kiest dan voor de rijbaan. Is de rijbaan te druk, dan kies je voor het veiliger fietspad en pas je je toch even aan vwb de snelheid. ‘Verloren tijd’ kan je elders bijtrappen als je zo nodig snel moet. Prettiger voor alle partijen.
Als mensen met verantwoording keuzes maken is al die regelgeving eigenlijk niet zo hard nodig. Dat zou ons ook nog eens een boel geroeptoeter schelen. Iedereen moet hier weer zijn plasje over doen. Soms lijkt het dat de papieren werkelijkheid belangrijker is dan de werkelijkheid.
Laat verstandige mensen verstandige keuzes maken. En druk asociaal weggedrag via handhaving de kop in. (waartoe overigens ook behoort, het gebruik van oortjes en koptelefoon in het verkeer)
En wordt er ook gecontroleerd of ze zich ook aan de maximale snelheid van 30 km/u houden?
Daarnaast rijden in andere steden speed pedelecs al jaren op het fietspad of het nu wel of niet is toegestaan. Het lijkt erop dat zodra je op een speed pedelec stapt je spontaan de verkeersregels vergeet. Handhaving is er toch niet.