Speeltuinsoap gaat door; gemeente Utrecht gaat weer een poging doen om conflict op te lossen Speeltuinsoap gaat door; gemeente Utrecht gaat weer een poging doen om conflict op te lossen

Speeltuinsoap gaat door; gemeente Utrecht gaat weer een poging doen om conflict op te lossen

Speeltuinsoap gaat door; gemeente Utrecht gaat weer een poging doen om conflict op te lossen
Speeltuin Lauwerhof in Utrecht
De speeltuinsoap in Lauwerhof in de binnenstad van Utrecht gaat door. Het onderwerp stond donderdag op de agenda van de gemeenteraad en nog steeds is er geen oplossing. De raad heeft de wethouder de opdracht gegeven om weer met de voor- en tegenstanders in gesprek te gaan.

De speeltuinsoap in Lauwerhof in de binnenstad van Utrecht gaat door. Het onderwerp stond donderdag op de agenda van de gemeenteraad en nog steeds is er geen oplossing. De raad heeft de wethouder de opdracht gegeven om weer met de voor- en tegenstanders in gesprek te gaan.

DUIC heeft er ondertussen al regelmatig over geschreven. De speeltuin bij de watertoren in het centrum van Utrecht maakt het nodige los. De locatie werd ingericht op initiatief van omwonenden, maar een andere groep omwonden heeft zich daarna hard gemaakt voor het verwijderen van de gloednieuwe speeltuin. De sfeer in de buurt raakte erg verziekt. Uiteindelijk besloot de gemeente een deel van de speeltoestellen te verwijderen, maar een barricade van actievoerende bewoners maakte dit onmogelijk. Lees hier nog eens terug hoe het probleem zich ontwikkeld heeft de afgelopen jaren.

Gemeenteraad

De zaak die al jaren speelt is nou zo hoog opgelopen dat die donderdag in de gemeenteraad werd besproken. Daar waren de meeste politici overigens niet blij mee. Het is eigenlijk een klein onderwerp, een speeltuintje met een paar toestellen voor peuters, daar gaat de raad haar tijd meestal niet aan besteden. Toch vond men het nodig om hier bij stil te staan.

De meeste partijen hebben wel hun ongenoegen geuit over dat dit nu al zo lang speelt, en het maar niet lukt om een goede oplossing te vinden. Wethouder Eva Oosters noemde het plaatsen van de speeltuin een ‘inschattingsfout’ van de gemeente. Maar het is wel een inschattingsfout die werd gemaakt op initiatief van omwonenden.

Een groot deel van de raad is tegen het verwijderen van de hele speeltuin. De wethouder kreeg de opdracht mee om nog een keer met de strijdende partijen in gesprek te gaan om te kijken of men er gezamenlijk uitkomt. Het is afwachten wat dit gaat opleveren. De speeltuinsoap krijgt dus nog een vervolg.

Gekoppelde berichten

13 Reacties

Reageren
 1. Bill

  Het bewijst maar weer, gewoon de boel barricaderen als je het er niet mee eens bent. Het recht van de sterkste zegeviert en waarom zou je je daar als gemeente dan voor interesseren? En de reaguurders hier maar claimen dat we zo’n linkse gemeenteraad hebben, dit komt toch vrij libertair en populistisch op mij over.

 2. Confusius

  Misschien de Rijdende Rechter of Meester Visser Doet Uitspraak inschakelen. Dan ben je zo van het probleem af. Er wordt in 1 klap besloten. Meestal moet iedereen water bij de wijn doen 😉

 3. Thomasje

  Gevalletje voor de rijdende rechter

 4. Koel Hoofd

  @Bill
  Een rechtse gemeente had die speeltoestellen al lang weggehaald en indien mogelijk op betere locatie gezet omdat dit het meest logisch is om het conflict op te lossen. In dat weghaalproces was de autoblokkade ook weggesleept en enkel tegen betalen retour gegeven. Dat gebeurt ook met overlastgevende fietsen als/mits de lokale VVD de kans krijgt. Want links wil ze altijd laten staan zodat andere mensen er ook over kunnen struikelen want dat is sociaal en goed voor het milieu.

 5. Ronald

  Zolang dit soort zaken nog in de gemeenteraad worden behandeld blijf ik geloven dat we het best goed hebben in Utrecht

 6. Baliekluiver

  Eva Oosters, de Student&Starter wethouder die de sluitingstijd voor kroegen en regels voor evenementen wilde afschaffen moet nu dus gaan overleggen over de overlast door gillende kinderen en luidkeels bellende ouders…

 7. Greet Huizer

  Een speeltuin leg je niet aan tussen huizen, op een afgesloten binnenplein.. dat galmt als een gek… je plaatst er ook geen school en ook geen creché, da’s asociaal… evenmin plaats je studentenhuizen tussen woonhuizen…dit gebeurt ook zie mgr. van de Weteringstraat en Goedestraat/Biltstraat/Obrechtstraat. … die horen op een campus.. laten we aub allemaal weer gezond en weldenkend worden …………

 8. Binnenstadbewoner

  @ greet huizer:: natuurlijk horen speeltuinen wel in afgesloten binnenpleinen thuis want waar anders in onze binnenstad. Geluiden van spelende kinderen die plezier maken, horen erbij. Een zuurpruim die daar aanstoot aanneemt.

  Net zoals studentenhuis ook tussen woonhuizen thuishoren, en op de campus. De meeste studentenhuizen veroorzaken zelden overlast. Een incidenteel feestje moet je als buurt tolereren. Studentenhuizen die wel overlast veroorzaken – mijn buren bijv. – zijn meestal goed hierop aanspreekbaar.

 9. jan

  Greet heeft gelijk : Een speeltuin leg je niet aan tussen huizen, op een afgesloten binnenplein.. dat galmt als een gek…

 10. Hans

  Waar het mis gaat, is dat de gemeente soms veel te passief is bij een bewonersinitiatief. Een groepje heeft een idee, doet aan de gemeenteambtenaar voorkomen alsof er een breed draagvlak voor is, gemeenteambtenaar is trots dat er zulke initiatiefrijke inwoners in ‘zijn/haar’ wijk wonen en realiseert het plan zonder goed te checken of er echt draagvlak voor is. En na realisatie blijkt dat de direct-omwonenden helemaal niet bij het initiatief betrokken zijn, en de initiatiefnemers juist een ‘lekker stukje’ verderop wonen. Gevolg: gedoe tussen de omwonenden. En als de hakken eenmaal in het zand staan, dan krijg je ze er lastig weer uit. Ik ken nog wel meer voorbeelden in Utrecht, waar het precies zo is gegaan of gaat.

 11. Katie

  @Hans, ik heb ook begrepen dat het hier zo is gegaan.

  Maar…kom nou allemaal spelen in de Molenstraat/Wolvenplein, want als daar geen gebruik van wordt gemaakt, gaat die speeltuin ook weg!

 12. Nina

  Kwestie van opvoeden. Alleen nog spelen zonder voortdurend geschreeuw en kinderen bijbrengen dat hun geschreeuw storend is voor anderen. Het is niet moeilijk, maar het kost natuurlijk wel enige moeite.

  Tegenwoordig voelt wellicht niemand zich echt volledig verantwoordelijk voor de opvoeding, omdat er teveel verschillende leiders zijn (papa, mama, bso, meerdere juffen/meesters, overblijf, opa, oma, oppas)?

 13. Ex nannie

  Studentenhuizen horen niet tussen gewone huizen thuis. @binnenstadbewoner is volgens mij een horeca promotor.. Studenten moeten naar een campus, ze verzorgen teveel overlast. veel te veel overlast. In utrecht zeker. Kijk de dossiers maar na. 191 pagina’s van 1 huis aan meldingen ….. van buren.. en dat is slechts 1 huis ….. en daar doet de gemeente niks mee. terwijl de politie keer op keer overlast constateerde, kun je nagaan hoe die anderen het vergaat. Dat jij er nou geen last van hebt, wil nog niet zeggen dat een ander er geen last van heeft …….. niemand wil studenten naast zijn huis net zoals niemand schreeuwende kinderen voor/rondom zijn huis wil. Maar het is makkelijk .. zelf je kids niet opvoeden en ze door een ander op laten voeden ….. nannies genoeg toch?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).