SPO Utrecht: geen negatieve stereotyperingen van Zwarte Piet op scholen | De Utrechtse Internet Courant SPO Utrecht: geen negatieve stereotyperingen van Zwarte Piet op scholen | De Utrechtse Internet Courant

SPO Utrecht: geen negatieve stereotyperingen van Zwarte Piet op scholen

SPO Utrecht: geen negatieve stereotyperingen van Zwarte Piet op scholen
Op openbare scholen in Utrecht zullen dit jaar negatieve stereotypen van Zwarte Piet worden vermeden, dat laat Stichting openbaar Primair Onderwijs Utrecht (SPO) weten. Op sommige scholen zal Zwarte Piet dit jaar ook in andere kleuren verschijnen.

Op openbare scholen in Utrecht zullen dit jaar negatieve stereotypen van Zwarte Piet worden vermeden, dat laat Stichting openbaar Primair Onderwijs Utrecht (SPO) weten. Op sommige scholen zal Zwarte Piet dit jaar ook in andere kleuren verschijnen.

Het uiterlijk van Zwarte Piet mag volgens SPO geen karikatuur zijn van donkere mensen die zich dom en ondergeschikt opstellen.

Het College van de Rechten van de Mens benadrukte eerder al dat de Prof. Kohnstammschool in Utrecht niet discrimineert als ook Zwarte Piet dit jaar aanwezig is op het Sinterklaasfeest. De afgelopen maanden heeft SPO gesprekken gevoerd met ouders, schoolteams en kinderen, naar aanleiding van een klacht van een ouder. Zo moet het kinderfeest voor alle kinderen feestelijk worden gehouden ongeacht hun afkomst, sekse of levensovertuiging.

Op de openbare scholen zal daarom dit jaar materiaal van de Zwarte Pieten worden gescreend, zullen leraren met kinderen praten over de stereotyperingen en wat het betekent voor mensen met een donkere huidskleur. Volgens SPO past de aanpak bij het karakter van de openbare school en de Vreedzame School, waar kinderen worden opgevoed tot bewuste burgers.

Het College verwacht tevens dat SPO Utrecht verder invulling geeft aan de discussie voor een discriminatievrije onderwijsomgeving bij de vormgeving van het Sinterklaasfeest in 2015.

7 Reacties

Reageren
 1. [email protected]

  Kijk hier ben ik het mee eens, inderdaad zwarte mensen zijn niet dom of wat dan ook, ik heb altijd geleerd dat Sinterklaas niet zonder zijn zwarte pieten kon ivm zijn ouderdom.
  Maar je hebt donkere pieten in alle soorten en maten net als witte mensen die zich identificeren met andere culturen, bij gebrek aan beter, zeg maar het stockholmsyndroom.
  Er komt licht in de duisternis zal ik maar zeggen.

 2. tom

  Dat is alvast 1 school.waar mijn kind niet naar toe gaat

 3. van lieshout

  Dit land is definitief krankzinnig geworden

 4. waldorff

  @tom-het gaat om de volgende scholen:
  http://spoutrecht.nl/scholen

 5. Jiri

  @Tom:
  http://www.vvob.be/suriname/doelgroepen/basisscholen
  Hier Tom, genoeg plek! En de zon schijnt er ook altijd. Veel plezier!

 6. Jan Scherjon

  Het is een kinderfeest Sinterklaas en was altijd omringd door
  spannende verhalen en kinderen genoten daar van, maar nu
  die kinderen al die onzin verhalen van die kleinzielige gasten en protesten zien op TV is de verrassing voor die kinderen om zeep geholpen wat een kleinzielig volkje!

 7. andreas

  Straks hebben we witte scholen met zwarte piet. En zwarte scholen zonder piet.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).