Spontaan gegroeide bomen in Utrecht op de kaart met ‘statuslabel’ Spontaan gegroeide bomen in Utrecht op de kaart met ‘statuslabel’

Spontaan gegroeide bomen in Utrecht op de kaart met ‘statuslabel’

Spontaan gegroeide bomen in Utrecht op de kaart met ‘statuslabel’
Utrechtse zaailingen, spontaan ontkiemde bomen, kunnen vanaf donderdag 9 september een statuslabel krijgen met daarop de tekst ‘Zaailing Gewenst’. Wethouder Lot van Hooijdonk trapt het project ‘Toevallig Groen – Zaailingen van de Stad’ af. Dat doet ze met het plaatsen van het eerste statuslabel.

Utrechtse zaailingen, spontaan ontkiemde bomen, kunnen vanaf donderdag 9 september een statuslabel krijgen met daarop de tekst ‘Zaailing Gewenst’. Wethouder Lot van Hooijdonk trapt het project ‘Toevallig Groen – Zaailingen van de Stad’ af. Dat doet ze met het plaatsen van het eerste statuslabel.

Veel van de Utrechtse plantsoenen, parken en perkjes staan vol groen. Het meeste hiervan is aangeplant door de gemeente. Sommige bomen zijn echter spontaan ontkiemd en gaan groeien. Dit zijn de ‘Zaailingen van de Stad’.

Hieronder valt onder meer een oude vijgenboom aan de Oudegracht. Deze krijgt van wethouder Lot van Hooijdonk het eerste statuslabel. Utrechters kunnen deze bomen de status ‘Zaailing Gewenst’ geven. Hiermee laten zij blijken waarde te hechten aan de bomen.

Het statuslabel moet een signaal zijn aan de gemeente, om de spontaan gegroeide bomen op de bomenkaart van Utrecht te zetten. Op dit moment staan alleen officieel aangeplante bomen op deze kaart. Het label is kosteloos te krijgen. Utrechters kunnen ook meedoen aan het project door een zaailing te melden. Beide kan via de website van Toevallig Groen.

Tekst gaat verder onder de afbeelding

De toevallig gegroeide vijgenboom ter hoogte van de Oudegracht 266.

Portretten

In een 12-delige serie artikelen in DUIC en een tv-serie bij RTV Utrecht wordt een aantal van de markantste bomen geportretteerd. Hierin vertellen Utrechters over de persoonlijke band die ze hebben met zo’n toevallig opgekomen zaailing in hun omgeving.

Het project Toevallig Groen laat zien hoe belangrijk dit groen is voor de beleving van de stad. Zo vertelt Remco de Jong over de Hollandse bastaard iep die naast zijn deur groeit aan de Tanimbarkade. “Als hij geveld zou worden door ziekte dan moet ik wel een traantje laten.”

Ook Paulus Mooij zorgt voor ‘zijn’ zaailing op de hoek van de Willem van Noortstraat. Hij snoeit hem bij als het nodig is en waakt over de gezondheid van de boom. “Als hij zich niet lekker voelt heeft hij een andere kleur.”

Tentoonstelling

Het project Toevallig Groen – Zaailingen van de Stad is onderdeel van de tentoonstelling De Botanische Revolutie in het Centraal Museum. Die is te bezoeken van 11 september 2021 tot en met 9 januari 2022. Bijgaand organiseert het museum wandelingen door de binnenstad en het Zocherpark.

15 Reacties

Reageren
  1. Kees Truijens

    Grappig intiatief. Ik wacht met spanning op de serie in DUIC.

  2. Scherpschutter

    Ik denk dat we in deze recente trend van absurde vermenselijking van bomen nog maar een jaartje of 2 jaar verwijderd zijn van het geven van namen aan deze objecten. Ongezond dit, folks.

  3. Rob

    We gaan steeds meer in hokjes denken dat zelfs spontaan groeiende bomen een labeltje moeten hebben, beetje sneu

  4. Hans

    Utrecht wordt allengs groenere. De meeste mensen kunnen dat enorm waarderen.
    Zorgzaam zijn voor het groen in onze stedelijke leefomgeving is een goede zaak. Dit initiatief bevordert die zorgzaamheid en voedt het bewustzijn dat stadsnatuur een waardevolle bijdrage levert aan ons welbevinden. En inderdaad, de vijgenboom ter hoogte van Oudegracht 266 is een prachtig voorbeeld van een spontaan ontstane boom op deze mooie plek. Zaailingen verdienen, daar waar maar mogelijk is onze zorg en bescherming.

  5. Nicolien van Rooij

    Waarom niet de kleine zaailingen van bijzondere bomen zoals de pindakaasboom, beschermen tegen de gemeentelijke onderhoud groenvoorziening. Deze worden nu weggeschoffeld. Er zijn genoeg boomkenners die hier een bijdrage aan zouden willen leveren. Alleen heb je dan niets aan dit label. De zaailing bezwijkt eronder.
    Ideeën?

  6. Cor

    Sommige treurwilgen lijken hun weg naar DUIC anders al jaren gevonden te hebben.

  7. Luuk Upuuk

    Leuk initiatief tot een collega van Lot doorkrijgt wat het onderhoud, van de bomen die gratis in de schoot vande groene gemeente gevallen zijn, gaat kosten. Ik ben bang dat dan het lot van deze zaailingen bezegeld is..

  8. Realist

    Ik heb dit met enkele bomen besproken en die vonden dit erg polariserend.

  9. Koel Hoofd

    Ik heb net een zaailing als ongewenste vreemdeling voor een paar honderd euro op eigen kosten uit mijn achtertuin laten verwijderen.
    Waarom? Omdat het ding zoveel ruimte in nam dat de GroenLinkse buren begonnen te klagen over de overlast van die boom.

    Dus als die ongewenste zaailingen het label ‘gewenst’ krijgen, dan is compensatie voor onderhoud en verwijdering op plaatsen waar ze niet gewenst zijn ook gewenst. Waar kan ik de rekening indienen?

  10. Patrick

    De docu is vast zo gek nog niet. Ik hou van bomen.

    Dit idee is kansloos en verspilling. Punt.
    .
    Stel : iemand leest dit, en gaat een plastic label ophalen
    bij een locatie in de buurt.. Hangt die op aan zijn boompje..
    Via qr code en app en locatie kan iedereen daar dan gaan kijken!
    Ik schaam me voor mensen die hier geld voor doneren en ontvangen.
    Al die euro’s aan flyers , labels, software, mankracht, pers aandacht…
    Waanzin.

  11. Mark

    @Realist, ja die naaldbomen voelen zich gediscrimineerd. Die Finse sparren mopperen daar altijd over.

  12. Cico

    Ik dacht altijd dat bossen op natuurlijke wijze groeien, maar leer vandaag dat het allemaal is aangeplant door de gemeente Utrecht of gelabeld door boomknuffelaars als ‘super cute boom’

  13. Josta van der Wiele

    Goed plan. Kunnen we niet alle perkjes, bermen, bomen en planten de status ‘gewenst’ geven? Ook buiten de stad? In heel Nederland? Zodat gemeentelijke ‘groenwerkers’ er met hun handen (en machines) van afblijven?
    Kunnen gemeenten de groenwerkers niet weer in dienst nemen en fatsoenlijk opleiden, zodat er geen perken, bermen, bomen en planten meer onnodig door ondeskundigheid worden omgelegd? En groenwerkers leren hoe ze op hun handen gaan zitten zodat natuur weer een kans krijgt?

  14. Fico

    Uitgerekend de vijg is geen boom die daar toevallig kan zijn komen aanwaaien, maar ik kan me natuurlijk vergissen.

  15. wollie

    bomen ❤️

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).