Spoorbomen Biltstraat in Utrecht defect; fietsers negeren lichten en busverkeer gehinderd Spoorbomen Biltstraat in Utrecht defect; fietsers negeren lichten en busverkeer gehinderd

Spoorbomen Biltstraat in Utrecht defect; fietsers negeren lichten en busverkeer gehinderd

Spoorbomen Biltstraat in Utrecht defect; fietsers negeren lichten en busverkeer gehinderd
Foto's: Robert Oosterbroek
De spoorbomen bij de spoorwegovergang op de Biltstraat in Utrecht bleven maandagochtend geruime tijd gesloten. Fietsers werden het wachten zat en besloten massaal de rode lichten te negeren. Het busverkeer op de drukke route kon er niet langs.

De spoorbomen bij de spoorwegovergang op de Biltstraat in Utrecht bleven maandagochtend geruime tijd gesloten. Fietsers werden het wachten zat en besloten massaal de rode lichten te negeren. Het busverkeer op de drukke route kon er niet langs.

Hoelang de spoorbomen precies gesloten zijn geweest is niet bekend. Het lijkt erop dat het ongeveer een half uur geduurd heeft. Uiteindelijk kwam een spoormedewerker ter plaatse die de overgang handmatig weer opende.

Tekst gaat verder onder afbeelding

De spoorwegovergang bij de Biltstraat is tijdens de spits erg druk met fietsverkeer en openbaar vervoer. Fietsers waren het wachten al snel zat en negeerden de rode lichten en gesloten spoorbomen om de oversteek te maken. Hoe het kon gebeuren dat de spoorwegbomen gesloten bleven is niet bekend.

19 Reacties

Reageren
 1. Tim

  Ik snap zeker het ongeduld, maar dit is toch te dwaas voor woorden? Soms heb ik echt het idee dat fietsers hun leven maar weinig waard vinden. Er zou maar daadwerkelijk een trein gekomen zijn. Deden de spoorbomen bij de Museumlaan het wel? Was dan toch daar omgereden, dat is echt niet zo ver om.

 2. Geologic

  Op maandagen (vandaag dus) rijden er géén treinen over het traject, de Museumlijn naar het Spoorwegmuseum rijdt dan niet, want het museum is dan dicht.

 3. Teringjantje

  Gewoon je ogen gebruiken, die treinen rijden daar niet zo hard. Het lijkt me niet dat ze massaal als een lemming over zijn gestoken.

 4. JdV

  @Ti: Als er echt een trein gekomen was had de burgemeester voor 6 maanden de overgang gesloten. En de wethouder van verkeer was een onderzoek gestart hoe het spoor kan worden aangepast om te voorkomen dat dit zich nogmaals zal voordoen. Uiteraard. Want onvoorzichtigheid van verkeersdeelnemers is nooit een issue behalve als het om gemotoriseerd verkeer gaat uiteraard.

 5. Wim

  @Tim als overduidelijk is dat die spoorbomen door een defect dicht blijven dan is het logisch dat je als fietser na zeer uitgebreid gekeken hebt oversteken , je bent geen Dumbo die zonder kijken oversteekt

 6. Taco

  Ik snap je opmerking Tim maar spoorwegmuseum is op maandag dicht dus hele dag geen treinen bij deze overgang.

 7. Lombokker

  Voor de duidelijkheid: deze spoorlijn gaat naar het Spoorwegmuseum, er rijden vrijwel nooit treinen. Of het daarmee gerechtvaardigd is de bomen te negeren? Nee, maar kennelijk denken een hoop mensen daar anders over.

 8. G

  @Tim. Dit is een doodlopend stuk spoor, het leidt alleen naar het spoorwegmuseum. Er komt zelden een trein voorbij bij deze spoorwegovergang. Ik snap heel goed dat als je al 5 minuten staat te wachten en er komt niks aan, dat je dan zelf maar gaat oversteken.

 9. W.

  @Tim: Ja, op zichzelf nogal dwaas. Aan de andere kant staan er vandaag precies nul treinen gepland om over dat traject te rijden.

 10. Uuu

  Zelfde gedrag als dat mensen massaal Utrecht Centraal inlopen op het moment dat daar vol het brandalarm/ alarm afgaat (meermaals zien gebeuren). Er zou daadwerkelijk echt een brand, chemische ramp met goederentrein of terroristische aanslag zijn (niet ondenkbaar op Utrecht CS). Veel mensen komen echt in aanmerking voor de Darwin-awards. Maar op het moment dat er iets mis gaat is het altijd de ander die schuldig is (en nooit iemand zelf).

  Kennelijk realiseren deze (met name) studenten zich niet dat de remweg van een trein best lang is. Ook bij een trein die langzaam rijdt (zoals de spoorwegmuseumtrein die daar rijdt, gelukkig nog als enige). Zeker wanneer deze trein een trein aan het slepen is op weg naar het Spoorwegmuseum als transport. Ook een trein die langzaam rijdt.

 11. Pragmatist

  @Uuu Soms heb ik het gevoel dat ik minderwaardig en dommer ben dan andere (universitaire) studenten, en te voorzichtig ben.

  Toch wil ik liever niet riskeren dat ik het fysiek opneem tegen een stalen machine van meerdere tonnen zoals een bus, tram of trein, en blijf daarom altijd aan de kant van de oversteekplaats totdat het echt veilig is. Ongeacht hoe langzaam die ook mag rijden, ik wil de bestuurder ook niet onnodig stress bezorgen doordat ik zo’n 100 meter voorop oversteek.

  Als dus echt blijkt dat de overgang defect is, zoals hier het geval zou zijn, dan wacht ik maar tot het opgelost of zoek ik een andere overgang die het wel doet. Wegen genoeg en geen haast.

 12. Uuu

  Mensen die zeggen dat er nooit treinen rijden> onjuist. Zeker in het zomerseizoen niet. Op openingstijden Spoorwegmuseum is er een uurlijkse treindienst (Spinter).

  Dat betekent dat er 2x per uur een trein over deze overweg komt (heen en terug).

  https://www.spoorwegmuseum.nl/bezoek/pendeltrein/

 13. Utrechtse Jantje

  Ik snap de overstekers wel …Zeker als je daar als regelmatige passant nog nooit ‘n trein voorbij hebt zien komen …. Maar wat ik niet begrijp ! is dat ik op z’n minst assistentie van de politie wel mag verwachten , om de zaak in goede banen te leiden ………daar zijn ze toch ook voor , dat staat tenminste in hun Vaandel ….

 14. Wil

  @uuu; heb je zelf ook op je link geklikt?! De hele maandag geen treinen LOL

 15. Mag Gie

  Hetzelfde probleem op de kardinaal de Jong weg bij de spoorwegovergang vanmorgen. Er werd aan het spoor gewerkt blijkbaar. Ook een half uur staan wachten,

 16. Nico

  Gelukkig dat museum trein niet reed maar ze doen wel geregeld ook op maandagen roest rijden ook daar. Maar buiten dat het super stom is oversteken bij gesloten bomenm en als er ook kids in de buurt waren al deze ongeduldige mensen bedankt worden voor het geven van slecht voorbeeld omdat kids gevaar vaak minder dan volwassenen zien. Blijft over, waar was stadswacht of handhaving of politie om bekeuringen uit te delen en verkeer te regelen na onderhoud met ns…?

 17. Vissers

  Aan iedereen die zegt dat het museum op maandag dicht is: voor publiek is het museum inderdaad gesloten, dat betekent echter niet dat het compleet uitgesloten is dat er treinen rijden aldaar, Rangeren en eventuele overbrengingsritten gebeuren vrijwel altijd buiten de openingstijden van het museum.

  Wat niet wegneemt dat de kans hierop uitermate klein is, maar stellen dat er geen treinen rijden omdat het museum dicht is is een onjuiste voorstelling van feiten.

 18. Uuu

  @ Wil

  Dat doet er toch niet toe?

  De mensen die ongeduldig onder de spoorbomen doorkruipen weten toch niet dat er geen treinen rijden?

  Daarnaast, goederentreinen die materieel komen afgeven, oefenritten voor personeel en vrijwilligers, roestrijden…..etc…

  Ook als het museum dicht is rijden er wel degelijk treinen.

  Er rijden gewoon treinen op maandag, ook op dit traject.

  Er kunnen ook evenementen zijn waardo eorr zelfs ook een dienstregeling is.

  Allemaal dingen die je gewoon niet weet als fietser.

 19. conducteur wollie

  bij een storing horen ze juist dicht te gaan, dus volgens mij functioneerden ze prima!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).