Spoorlijn naar Utrechts Spoorwegmuseum wordt de komende maand vernieuwd Spoorlijn naar Utrechts Spoorwegmuseum wordt de komende maand vernieuwd

Spoorlijn naar Utrechts Spoorwegmuseum wordt de komende maand vernieuwd

Spoorlijn naar Utrechts Spoorwegmuseum wordt de komende maand vernieuwd
De spoorlijn tussen het Utrechtse Spoorwegmuseum en Blauwkapel is verouderd en moet daarom worden aangepakt. Vanaf aanstaande zondag tot en met dinsdag 22 juni wordt de zogenoemde museumspoorlijn vernieuwd.

De spoorlijn tussen het Utrechtse Spoorwegmuseum en Blauwkapel is verouderd en moet daarom worden aangepakt. Vanaf aanstaande zondag tot en met dinsdag 22 juni wordt de zogenoemde museumspoorlijn vernieuwd.

Deze spoorlijn loopt vanaf het Spoorwegmuseum dwars door Utrecht richting Voordorp. De treinen die van en naar het museum rijden maken gebruik van deze lijn.

Aannemer VolkerRail gaat in opdracht van ProRail op vijf verschillende plekken aan de slag. Zo wordt gewerkt bij drie overwegen waar de spoorstaven en bevloering worden vernieuwd. Rondom het museum zelf worden spoorstaven, dwarsliggers en ballast vervangen. Ter hoogte van de Wagenstraat komen nieuwe wissels.

Hinder

Vanwege de werkzaamheden kan er hinder ontstaan. Zo wordt gewerkt met grote machines en ander groot materieel dat geluidshinder kan veroorzaken. Ook worden spoorwegovergangen afgesloten.

Het verkeer kan vijf dagen lang geen gebruikmaken van de overweg bij de Zonstraat. Ook de spoorwegovergang bij de Kapteynlaan wordt tijdelijk afgesloten. In beide gevallen zijn er omleidingsroutes.

‘s Nachts

Een paar nachten wordt er doorgewerkt. Dit wordt bijvoorbeeld gedaan bij de spoorwegovergang bij de Kardinaal de Jongweg. Deze overweg wordt tijdens de werkzaamheden in delen afgesloten, zodat het verkeer er te allen tijde gebruik van kan blijven maken.

“Deze geplande renovatiewerkzaamheden zijn eens in de zoveel jaar nodig om het spoor in optimale conditie te houden. Na de werkzaamheden kan het spoor naar het museum weer jaren mee”, zegt Johan van der Velden van ProRail.

9 Reacties

Reageren
 1. G.H.

  Waarom wordt de overweg bij de Zonstraat vernieuwd?
  Daar rijdt nooit meer een trein overheen, sinds een aantal jaar eindigt het spoor 100 meter voorbij die overgang.

 2. André

  Mooie kans om in plaats van de netjes gepoetste treinen in het museum ook werkmaterieel te bekijken !

 3. Pieter

  G.H. 3/6/2021
  Dat stuk wordt nog gebruikt als “parkeerterrein”.

 4. Willemradio

  Ja ja wat een kromme manier van planning weer. Flink aantal maanden was museum dicht en nu het weer open kan gaan ze het lijntje, waarmee bezoekers vanaf Centraal naar het museum kunnen reizen, plat leggen voor onderhoud.

 5. Kees Truijens

  Waarom de wandel/fietsroute niet doortrekken naar het noorden? Voor het transport van museumstukken kan een enkel spoortje behouden blijven. Desnoods sluit je bij een transport de hele route even af. Die museumtrein wordt nauwelijks gebruikt.

  Zo ben je ook van die hinderlijke spoorovergangen in de Burgemeester Reiger- en Biltstraat af.

 6. Oosterstraatbewoner

  G.H.
  Dat stuk is nog steeds (zij het beperkt) in gebruik als rangeerspoor.
  Om de verschillende treinen op het buitenterrein van het museum te kunnen wisselen van plek. En waarschijnlijk ook om nieuwe museumtreinen opneemt spoor te zetten vanaf de weg/vrachtwagen.

 7. Hoera

  @Kees, ook voor een enkel spoor heb je een spoorwegovergang nodig…
  Soms denk ik wel eens: denken mensen überhaupt na voordat ze roeptoeteren op deze site?

 8. Guus

  Hoeveel onderhoud heeft een rangeerspoor nu echt nodig? Hoewel ik geen expert ben kan ik op dat stukje spoor zelfs met de meest pessimistische blik geen gevaarlijke situatie ontwaren.

 9. Uuutje

  @ GH

  De spoorwegovergang in de Zonstraat wordt wel (eens) gebruikt, dat stukje spoor van 100 meter wordt gebruikt om te rangeren namelijk en daar worden treinen vanaf vrachtwagens op het spoor geladen. Aangezien de spoorbomen zelden tot nooit meer dicht zijn kan je toch onmogelijk last hebben van deze spoorwegovergang lijkt me.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).