Sportplannen gemeente Utrecht: basisbehoefte, maar minder geld en ruimte Sportplannen gemeente Utrecht: basisbehoefte, maar minder geld en ruimte

Sportplannen gemeente Utrecht: basisbehoefte, maar minder geld en ruimte

Sportplannen gemeente Utrecht: basisbehoefte, maar minder geld en ruimte
Foto's: Geert Lommers
De gemeente heeft de plannen voor het sportbeleid tot 2032 bekendgemaakt. Sport wordt beschouwd als een basisbehoefte en er moeten zoveel mogelijk mensen in beweging komen. Maar terwijl het aantal inwoners toeneemt, blijven het sportbudget en de beschikbare ruimte gelijk.

De gemeente heeft de plannen voor het sportbeleid tot 2032 bekendgemaakt. Sport wordt beschouwd als een basisbehoefte en er moeten zoveel mogelijk mensen in beweging komen. Maar terwijl het aantal inwoners toeneemt, blijven het sportbudget en de beschikbare ruimte gelijk.

In de komende 16 jaar komen er volgens voorspellingen 100.000 Utrechters bij. Dat zorgt voor krapte bij het sporten, is de verwachting. Het tekort aan sporthallen en tennisbanen lijkt ongeveer drie keer zo groot te worden, bij hockeyvelden verdubbelt het. Oosters ziet hier een uitdaging die vraagt om innovatieve oplossingen. “We willen kijken of een sportpark misschien ook voor andere doeleinden gebruikt kan worden”, zegt wethouder Eva Oosters.

Een vreemde eend in de bijt is het voetbal. Op zaterdag is het aantal voetbalvelden toereikend – Op zondagen is er een overschot van tientallen velden. “We kunnen echt niet meer verantwoorden dat er 34 velden leeg liggen”, vindt Oosters. “We gaan dus kijken hoe we die velden efficiënter in kunnen zetten. We kijken bijvoorbeeld naar het multi-gebruik van velden, dus meerdere soorten sport op een veld”

“Het is niet alleen een goed nieuws show”, geeft wethouder Eva Oosters toe. Net zoals veel andere gemeenten zit Utrecht krap bij kas, onder meer omdat er minder geld vanuit het rijk komt. “We maken scherpe keuzes”, gaat Oosters verder. “Dit is wat we met het budget kunnen doen. Een realistisch beeld.”

Basisbehoefte

Sporten vervult volgens Oosters een dubbele rol, die juist in deze tijd belangrijk is. “Het kan je krachtiger maken als gemeenschap. Het zorgt voor ontmoetingen binnen en buiten je bubbel”, vertelt ze. “Natuurlijk is er het fysieke aspect evident, maar ook sociaal kan het echt een boost geven.”

Wat de gemeente betreft is sporten dan ook een basisbehoefte, waar ze het liefst zoveel mogelijk inwoners gebruik van ziet maken. “Er zijn groepen die nog relatief weinig sporten, en daar willen we meer op in gaan zetten”, vertelt Oosters. “Het gaat om jongeren, 65+’ers en inwoners met een beperking, vooral uit de lage sociaal-economische positie.” Geld kan daarbij een issue zijn. “Er komt daarom al 600.000 euro extra voor de U-pas.”

Nieuwe sporten

Hoe we sporten verandert ook. “We zien dat er los van de verenigingen meer aanbod is.” Sporten als boulderen, skaten en padel zijn aan een opmars bezig – en de voorzieningen hiervoor worden meestal opgezet door commerciële ondernemers in bijvoorbeeld oude fabriekshallen. “Dat is een mooie groei, en het is aan de gemeente om niet in de weg te lopen.” Het geld dat ondernemers investeren hoeft niet bij de gemeente vandaan te komen. “Maar we kunnen er als gemeente ook minder invloed op uitoefenen.” Een avondje boulderen kost in ieder geval dertien euro.

Voor wat de gemeente kijkevenementen noemt, gaat de geldkraan in ieder geval tot 2028 dicht. Denk hierbij aan wielerkoersen of een beachvolleybalstadion op het Jaarbeursplein, waarbij meer toeschouwers dan deelnemers zijn. “Dat is een pijnlijke. De evenementen zijn van grote waarde voor de stad, maar kosten tonnen. Die hebben we niet. Dit zijn de keuzes die we moeten maken.”

11 Reacties

Reageren
  1. Nina

    Ja, beste Utrechters, wen er maar aan. Het geld is op. Er moet flink bezuinigd worden.

    Minder en duurdere diensten (o.a. zorg), verhoging van parkeerkosten, hogere gemeentelijke belastingen, een bibliotheek waar al jaren 6 miljoen euro extra naartoe moet en heel veel nieuwe rode asfalt fietspaden (waar eerst klinkers lagen) die iedere 10 jaar vervangen moeten worden wegens worteldruk.

    Ons geld is gegaan naar het tegenhouden van de verbreding van de A27 bij Amelisweerd waarvoor ca. 15 significante bomen weg zouden gaan en ondertussen hebben we 3 miljoen (…) echte kerstbomen in huis gehaald in Nederland 🎄🤷‍♀️🤦‍♀️🙃

  2. Rutger

    @Nina welk geld van ons is gegaan naar het tegenhouden van de verbreding? En knap hoe je daar een (niet bestaand) verband weet te leggen met sporten.

    Misschien moet je, naast je drukke baan, even lekker een eind gaan lopen, dat geeft weer frisse lucht.

  3. Binnenstadbewoner

    Er zijn heel veel (spot)goedkope en laagdrempelige opties om te sporten. Ook gratis opties. Meer inwoners aan het sporten krijgen, is niet een kwestie van nog meer geld uitgeven maar heeft meestal een mentaliteits- en gedragsverandering nodig. En dat is heel erg moeilijk.

  4. Klaasjan

    Ik betaal mijn eigen hobbies en bovendien heb ik geen kerstboom.

  5. Koel Hoofd

    Dubbelgebruik van voetbalvelden.
    Dat is hier eerder geprobeerd met de hondenclubs, dat ging niet zo goed.
    Verschillende lijnen op een buitenveld geeft ook verwarring voor de teamsporters. In een sportzaaltje (antieke bolwerken van sportmultiuse) kan je daar nog mee wegkomen, buiten niet.
    Wie gaat al die verschillende lijntjes op de juiste afstanden trekken? Gaat ook interessant dingetje worden.
    Vinden kunstmat hockeyers spelen op de echte grasmat een optie, of die voetballers een grasmat vol kuilen en losgeslagen kluiten fijn?
    Daarnaast geeft het intensief gebruik van de grasmat altijd modder of stof als resultaat. Maar konijnen vinden het een feestje…

    Dus leuk bedacht allemaal, maar die uitvoering gaat toch wel ietwat problematisch worden vrees ik. Maar ja, de keuze is al jaren geleden gemaakt, meer inwoners per km2 geeft minder ruimte voor sport. Dat zijn de lange termijn consequenties van het eigen korte termijnbeleid.

    @Rutger
    @nina heeft hier wel een puntje hoor.
    Die anti A27 NGOs worden namelijk allemaal gesubsidieerd van onze belastingcenten en die ambtenaren werken ook niet gratis maar worden ook betaald van onze belastingcenten.

    Doe nou die arbeid- en subsidiekosten van één jaar dan eens maal 20 jaar….
    Want zo lang zitten ze op kosten van de belastingbetaler het algemeen belang te traineren.
    We hadden nog voor paar honderd miljoen klaar kunnen zijn, nu wordt het een paar miljard en die teller loopt met elke dag trainatie verder op…
    Reken zelf maar uit wat dat ons belastingbetalers allemaal kost.

    @Nina
    R.I.P. 3 miljoen kerstbomen…
    Roemloos gesneuveld om te dienen als decoratiemateriaal bij een heidens midwinter feest wat de christenen hebben gejat om de geboorte van een dissident in de zomer vele eeuwen eerder te vieren. Lichtpuntje in die gecompliceerde ingewikkelde duisternis, in januari worden ze geofferd op het altaar van de biomassacentrale om lekker duurzaam de dunkeflaute van de winter te vieren…
    From ashes to ashes, from CO2 to CO2, van schijnheiligheid naar hypocrisie, en morgen komt de zon weer op net zoals vandaag en gisteren.

  6. Nina

    @ Rutger
    Jij denkt dat onderzoeksbureaus en de tijd van gemeente ambtenaren gratis zijn?

  7. Statler

    @Rutger
    Het alternatieve ontwerp voor Amelisweerd was niet gratis. Voor niets gaat alleen de zon op en de benodigde gelden zijn dan ook door gemeente en provincie oorspronkelijk o.a. bij de inwoners via heffingen enz. weggehaald.

  8. Ja, hahaa!

    Laat me niet lachen. ‘We maken scherpe keuzes’, nou dat merken de gebruikers van Sporthal Nieuw-Welgelen aan de Grebbeberglaan nu al jarenlang. Sinds enkele weken zijn de douches niet meer warm omdat de gemeente geen nieuwe ketel kan inkopen en jet leidingnet er niet op orde is. Let wel, in de afgelopen twee jaar is er grondig verbouwd in en aan het pand en werden sporters ook voortdurend geconfronteerd met koude douches. En ja, warme douches zijn na het sporten óók een basisbehoefte.
    Een kantine is er in deze toch tamelijk grote sporthal al jaren niet meer te vinden. Wanbeleid van de gemeente heeft ervoor gezorgd dat pachters al jarenlang geen kantine meer kunnen / mogen uitbaten. Inmiddels is er zelfs geen ruimte meer beschikbaar voor een eventuele gegadigde voor het uitbaten van een kantine. En ja, ook iets drinken en nakletsen na het sporten is een basisbehoefte, zeker bij teamsporters.

  9. Herman

    Gaat wel geld naar cultuur, de ene na de andere laagdrempelige culturele horspot die ook nog inclusief is, , vliegt uit de grond.
    Om naar te zwijgen over de grootste subsidiesluroer Tivoki-Vredenburg.

    Ergste is dat de culturele voorzieningen vooral worden gebruikt dioor de welvarende culturele elite, die jennen de weg in subsidieland goed.
    De gewone man soort en is soms bestuurslid, die trekt aan het kortste eind…….

  10. Nina

    @ Ja, haha

    Je kunt toch ook thuis douchen na het sporten?

  11. Pee

    ” Denk hierbij aan wielerkoersen of een beachvolleybalstadion op het Jaarbeursplein, waarbij meer toeschouwers dan deelnemers zijn.”
    Dus er moeten meer deelnemers dan toeschouwers komen?
    Rare redenering.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).