Voetbalvereniging USV Elinkwijk en creatieve broedplaats De Nijverheid zitten in financiële problemen. Het college van burgemeester en wethouders (B&W) is voornemens beide organisaties financiële noodsteun te verlenen zodat ze kunnen blijven voortbestaan. B&W heeft de gemeenteraad geïnformeerd over het voornemen en hen de gelegenheid gegeven ‘wensen en bedenken’ kenbaar te maken.
Zowel De Nijverheid als USV Elinkwijk hebben net als veel Utrechters en andere organisaties te maken gehad met forse extra kosten door de hoge energieprijzen. Bij het ruim honderd jaar oude USV speelt echter meer. Er is een stapeling van financiële tegenvallers bij de club. Zo heeft de coronacrisis en de vertraging van de bouw van het nieuwe energieneutrale clubhuis gezorgd voor tegenvallers. Door de herontwikkeling van het sportpark is de club op dit moment bovendien minder aantrekkelijk waardoor het ledenaantal terugloopt, er geen extra activiteiten zoals toernooien zijn, de sponsoring afneemt en de kantine-inkomsten teruglopen.
De Utrechtse sportvereniging heeft geen eigen vermogen om deze tegenvallers op te vangen. B&W wil de club overeind houden en vindt USV waardevol voor de (kwetsbare) jeugd in de buurt, de vrijwilligers en de functie als ontmoetingsplek voor bewoners. De vereniging heeft ruim 450 (jeugd)leden. De gemeente wil USV daarom steunen met een bedrag van 50.000 euro.
Ruim 23.000 euro voor De Nijverheid
Het andere financiële zorgenkind is De Nijverheid in het Werkspoorkwartier. Deze instelling biedt ateliers en creatieve werkplekken voor ruim vijftig kunstenaars, ontwerpers en creatieve makers. Naast de ateliers zijn er verschillende expositieplekken, een kunstcafé, een terras aan het water en is er wekelijks culturele programmering.
De organisatie ontvangt een jaarlijkse subsidie van 55.000 euro per jaar van de gemeente en vaart volgens B&W financieel scherp aan de wind. Zo scherp dat de gemeente voorziet dat de organisatie op korte termijn in de financiële problemen kan komen. De gemeente wil daarom niet zonder voorwaarden met geld over de brug komen. De Nijverheid moet met een verbeterplan komen om de financiële positie te verbeteren. Ook zijn er al maatregelen genomen om de begroting van 2023 sluitend te maken.
Het financiële probleem dat de gemeente met de noodsteun voor haar rekening wil nemen, is een naheffing van 23.602 euro, die de Nijverheid heeft gekregen als gevolg van de gestegen energiekosten. De organisatie heeft onvoldoende geld om deze naheffing zelf te betalen zonder dat het voortbestaan in gevaar komt. B&W vindt de organisatie te belangrijk voor de pluriformiteit in de stad om dit te laten gebeuren en is dan ook voornemens de naheffing te financieren.
20 Reacties
ReagerenVoor de Nijverheid, goed bezig. Een prachtige plek!
Gewoon helpen, Elinkwijk is een instituut in Utrecht.
Bespaar maar op de onzinnige mobiliteitsplannen van dit College olv Lotte van Hooydonck!
Lijken mij beide prima bestedingen van het geld. Alle twee belangrijke plekken die veel bijdragen aan een leuk leven in Utrecht.
P.S. Wat wordt er bedoeld met dat De Nijverheid zo scherp aan de wind zeilt dat het in financiële problemen dreigt te komen? De beeldspraak van scherp aan de wind zeilen duidt toch juist op een effectieve omgang met middelen? Volgens mij is het in die zin in de brief aan de raad als compliment bedoeld.
Triest dat we zonder blikken of blozen tonnen overmaken naar Tivoli en kleine creatieve broedplaatsen het met een paar grijpstuivers moeten doen.
Misschien moet de Nijverheid collectief ook een vriendje uit het netwerk van ambtenaren en bestuurders aannemen. Dan komt er allicht een redelijk bedrag vrij.
Een geweldige en een unieke plek. Als de gemeente dit laat vallen….., komt het niet meer terug. Het is zo’n marginale bijdrage waarom gevraagd wordt. U vindt best wel wat op de cultuurbegroting o.i.d.
73 k. Gewoon stoppen met alle subsidies aan ‘t Hoogt. Met 1 jaar daarvan kun je 6 jaar deze clubs steunen.
‘Elinkwijk’ weet ik niet zoveel van, maar zal ook o.k. zijn. Maar ‘t Hoogt’ ook! Utrecht, als ‘filmstad van NL’, dat mag ook wat kosten.
Voortbestaan dB’s wordt ook al bedreigd vanwege veel te lange vergunningprocedures van de gemeente voor de nieuwe locatie.
Goed dat de gemeente de Nijverheid steunt. Hopelijk ook aandacht voor dB’s. Er is al genoeg verloren gegaan in Utrecht. En Tivoli slurpt nog veel meer subsidie op, daar valt dit bij in het niet. Het Hoogt krijgt jaarlijks 450.000 om een paar vage films te vertonen in de bieb op het Neude! Iemand zit daar flink binnen te lopen van belastinggeld. Oh en meer dan 800.000 euro uitgegeven aan gefaald project de Machinerie. De verhoudingen zijn wel zoek.
@Michiel: als een project faalt wil dat niet direct zeggen dat de investering weggegooid geld is. Dat is wijsheid achteraf. Het is goed om dingen te proberen, een kans te geven, en daar als gemeenschap geld voor over te hebben. Als je alleen maar mag slagen zouden veel nieuwe ontwikkelingen niet ontstaan.
Subsidie voor een voetbalclub?
Een bedrijfstak waar miljarden in omgaan kan dat geld zelf niet opbrengen?
Als je 1% van de salarissen van alle voetballers inhoud en in een fonds stopt, dan heb je meer dan genoeg om heel veel clubs in nood te steunen. Daar heeft de bedrijfstak voetbal zelf ook belang bij, want alle topspelers stromen door vanuit de amateurclubs.
@ Goed Besteed
Hoe kom je er in hemelsnaam bij dat Utrecht de filmstad van Nederland is?
Qua filmhuis-bezoeken scoren heel wat andere steden, ook provincie steden, absoluut en relatief hogere aantallen bezoekers. Datzelfde geldt overigens ook voor de commerciële bioscoopbezoeken. Het grootste filmhuis-filmtheater van Europa (!!!) LUX staat in Nijmegen nota bene.
Het is dat het NFF (Nederlands Filmfestival, nog te danken aan Stelling o.a.) in Utrecht plaats heeft en dat de HKU hier een goede audiovisuele opleiding aanbiedt, maar verder?
Zitten er in Utrecht zoveel filmproducenten dan? Bij mijn weten zitten die vaak in Amsterdam.
Amsterdam kent 10-15 filmhuizen geloof ik. De filmacademie zit in Amsterdam. Het filmmuseum/ filminstituut Eye zit in Amsterdam. Het Netwerk Filmeducatie zit in Amsterdam. Het grootste en meest prestigieuze filmfestival vindt in Rotterdam plaats. Amsterdam heeft IDFA en Cinekid. Het mooiste filmtheater (ter wereld) Tushinksi 1, staat in Amsterdam.
2 quirky filmtheaters Kino en Lab 111 staan in Rotterdam en Amsterdam.
Het leukst ingerichte filmtheater met een bijzonder interessante special programmering (vaak) staat dan weer in Maastricht, Lumière Cinema.
Etcetera, etcetera, etcetera.
Alle genoemde filmtheaters kunnen vele (maar dan ook vele) hogere bezoekersaantallen presenteren dan ‘t Hoogt (sommigen draaien, corona uitgezonderd, bezoekersrecord op bezoekersrecord). Sommige genoemde Arthousetheaters draaien zonder subsidie. De genoemde theaters met subsidie draaien hun exploitatie vaak op kaartverkoop en niet op subsidie. Die subsidie wordt vaak voor andere doeleinden gebruikt (i.t.t. tot bij ‘t Hoogt, daar worden de (hoge) salarissen zelfs vanuit de subsidie betaalt).
@Lombokker: In principe een goed idee en prima uit te breiden. De voetballers/knvb/kaartjeskopers dragen bij aan een fonds waaruit steun voor kleine clubs kan worden betaald. Dat kun je ook doen bij filmhuizen. Bezoekers/filmproducenten/bioscopen heffen een kleine extra heffing. In een fonds, etc. Muziek. Kopers van muziek, platenmaatschappijen, concertbezoekers, eigenaren van zalen etc. heffen een klein bedrag extra. In een fonds, etc.
@ JdV
In de film bestaat dit al lang. Informeer je eens wat beter.
Maar zoals altijd roeptoeter je maar wat.
@ Lombokker
Grapje zeker?
Lees je eerst eens goed in.De Gemeente Utrecht neemt grond over van Elinkwijk, door allerlei oorzaken waaronder Corona en stikstof crisis nu een groot tekort!
@kloek: dus t’ Hoogt krijgt geld uit dit fonds volgens u? En 450k van onze gemeente? Bijzonder nieuws. Weten meer mensen dat? En bent u van mening dat dit een goede zaak is? En zie ik dit op het bonnetje van mijn bioscoopkaartje gespecificeerd?
Je wurmt je er weer onderuit JdV. Bonnetjes, blabla. Het bestaat gewoon allang.
@Kloek
Absoluut geen grapje.
Op zich heb ik er helemaal geen probleem mee dat de gemeente mijn belastinggeld gebruikt om sport, vooral voor de jeugd, te stimuleren. Wel als dat geld terecht komt bij een tak van sport, voetbal, waar jaarlijks vele miljarden aan sponsorgelden en uitzendrechten binnen stromen. Het meeste daarvan komt weliswaar terecht bij profclubs, maar die hebben alle belang bij een brede basis van amateurclubs, waar hun goedbetaalde talenten immers uit voortkomen. Die mogen en kunnen wat mij betreft best de portemonnee trekken om de amateursector te ondersteunen, in plaats van de belastingbetaler daar voor op te laten draaien.
@JdV
We kennen in Nederland al behoorlijk lang het filmfonds. Die financieren ook af en toe zaken bij filmtheaters (bijv.(een deel van de) aanschaf nieuwe projectoren a meer dan 100.000 euro per stuk) of educatieve initiatieven. Om maar eens wat te noemen. Geld haalt het filmfonds bijvoorbeeld ook uit de markt (bijvoorbeeld bij de straamingplatformen vandaan). Er zijn verschillende fondsen en financieringsstromen waar ook de filmtheaters en bioscopen dan weer zelf aan bijdragen. Er zijn ook verschillende filmtheaterorganisaties in Nederland, zoals de NVBF en bijv. het NFO.
Elinkwijk ten aller tijde bij goed bestuur blijven ondersteunen. Veel meer daadkracht tonen om DBase een juiste plek te gaan geven en wat het Hoogt betreft zou ik ene Hr.Jos Stelling raadplegen die wat dat betreft een goede kijk heeft oo dergelijke zaken.
Er staat een geldboom voor het stadhuis? Zal wel moeten nu het strooien gewoon doorgaat.
En ik maar denken dat er een miljoenentekort was bij de gemeente Utrecht 🧐