SSH 60 jaar: Zoektocht naar bewoners van het eerste studentenhuis | De Utrechtse Internet Courant SSH 60 jaar: Zoektocht naar bewoners van het eerste studentenhuis | De Utrechtse Internet Courant

SSH 60 jaar: Zoektocht naar bewoners van het eerste studentenhuis

SSH 60 jaar: Zoektocht naar bewoners van het eerste studentenhuis
Het allereerste studentenhuis van de SSH in Utrecht uit 1957: Johan de Wittstraat 5
Op 22 juni 1956 werd de Stichting Studenten Huisvesting in Utrecht opgericht. De SSH staat vandaag even stil bij dit moment en zoeken de herinneringen uit die tijd en willen graag de oorspronkelijke bewoners van haar eerste studentenhuis bij elkaar brengen aan Johan de Wittstraat 5 in 1957.

Op 22 juni 1956 werd de Stichting Studenten Huisvesting in Utrecht opgericht. De SSH staat vandaag even stil bij dit moment en zoeken de herinneringen uit die tijd en willen graag de oorspronkelijke bewoners van haar eerste studentenhuis bij elkaar brengen aan Johan de Wittstraat 5 in 1957.

In 1955 huurden studenten vooral kamers bij particuliere verhuurders. De Nederlandse Studenten Raad luidde de noodklok, omdat het kamertekort in Utrecht was opgelopen tot zo’n 350: “De Nederlandse Studenten Raad constateert, dat op het gebied van de studentenhuisvesting in verschillende steden van een noodtoestand gesproken kan worden, die te vergelijken is met de situatie van vlak na de tweede wereldoorlog.”

Ook de Universiteit Utrecht constateert dat studentenhuisvesting een probleem begint te worden. Op 22 juni 1956 richten de Utrechtse studenten Jacob Maarten Maris en Christian Wilhelm Wali van Lohuizen, lid van de huisvestingscommissie van de universiteit, de Stichting Studentenhuisvesting in Utrecht op.

In 1957 verhuurde de SSH haar eerste studentenhuis. Aan de Johan de Wittstraat 5 in Utrecht kwam een studentenhuis voor 14 meisjes. Destijds woonden meisjes en jongens nog apart. De kamers waren geheel gemeubileerd. De SSH verhuurt de kamers in dit stadspand tot op de dag van vandaag. De kamers zijn niet meer gemeubileerd en er wonen inmiddels jongens en meisjes door elkaar.

De afgelopen 60 jaar is de SSH flink gegroeid en verhuurt inmiddels 19.000 studentenkamers en woningen in Utrecht, Amersfoort, Rotterdam, Zwolle, Tilburg, Maastricht en Zwolle.

Oproep

Bent u of kent u degene die in 1957 aan de Johan de Wittstraat 5 kwam wonen? De SSH wil graag de oorspronkelijke bewoners bij elkaar brengen. Neem contact op via communicatie@sshxl.nl.

4 Reacties

Reageren
 1. Hugo

  Gefeliciteerd SSH! Heb er een superstudententijd gehad. IBB, Alexander Numankade.

  SSH is echt uniek met nieuwbouw, een campus, hoogbouw en een mooie collectie stadspanden. En zelfs anno 2016 nog steeds tegen een hele schappelijke prijs. Sterker: Als mijn kinderen 16 worden schrijf ik ze subiet in!

 2. Vivant Omnes Virgines

  Wel jammer dat de prijs van zelfstandige studio’s van de ene op de andere dag verhoogd is met 25 % !

 3. zimmerman, josien

  de oproep voor zestig jaar studentenhuisvesting utrecht, wat leuk!! De herinneringen borrelen meteen hevig op. Ik hoor tot de allereerste lichting, met 4 vriendinnen op de bovenste verdieping van de Johan de Wittstraat. 1957 dus. “Ik kan er wel een boek van schrijven” zoveel hebben we beleefd. Als jullie het leuk vinden wil ik er wel een stukje over schrijven. Hartelijke groet, Josien zimmerman

  Josien Zimmerman jaar 1955 waarden 26 3831 hc leusden zimmersien@telfort.nl

 4. Johan de Breker

  De SSH Gaat onze stad totaal verpesten. Samen met de hospitaregeling wordt onze stad onleefbaar.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).