SSH verzoekt afgestudeerden vanaf 2020 studentenhuis te verlaten | De Utrechtse Internet Courant SSH verzoekt afgestudeerden vanaf 2020 studentenhuis te verlaten | De Utrechtse Internet Courant

SSH verzoekt afgestudeerden vanaf 2020 studentenhuis te verlaten

SSH verzoekt afgestudeerden vanaf 2020 studentenhuis te verlaten
Het Johanna-gebouw van de SSH in Utrecht. In dit gebouw geldt de clausule al.
De SSH, een studentenhuisvestingsorganisatie, hanteert bij veel studentenkamers, maar nog niet in alle, het ‘campuscontract’: een clausule die betekent dat studenten na hun afstuderen binnen een jaar de kamer moeten verlaten. Vanaf 2020 gaat de SSH deze clausule ook handhaven voor de laatste studentenkamers waarbij dit nog niet gold.

De SSH, een studentenhuisvestingsorganisatie, hanteert bij veel studentenkamers, maar nog niet in alle, het ‘campuscontract’: een clausule die betekent dat studenten na hun afstuderen binnen een jaar de kamer moeten verlaten. Vanaf 2020 gaat de SSH deze clausule ook handhaven voor de laatste studentenkamers waarbij dit nog niet gold.

Volgens SSH is het voor Utrechtse studenten lastig om aan een kamer te komen. Daarom is het volgens de huisvestingsorganisatie nodig dat afgestudeerden hun studentenkamer verlaten.

In 2006 heeft de SSH daarom in overleg met huurdersvertegenwoordiging BoKS voor een groot deel van de kamers en studio’s het campuscontract ingevoerd. Op advies van BoKS start de SSH vanaf 2020 met de handhaving van de campusclausule in de laatste kamers in Utrecht waar dit nog niet gebeurde.

Stadspanden

Dit betreft grote kamers in stadspanden waarvan de SSH in het verleden van mening was dat ze te duur waren voor studenten. Volgens BoKS is dit argument mede door de gestegen huren op de particuliere kamermarkt inmiddels achterhaald. BoKS wil graag dat deze kamers beschikbaar blijven voor studenten en adviseerde de SSH daarom tot handhaving over te gaan. De SSH heeft dit advies overgenomen.

Huurders van de betreffende kamers ontvangen in januari een bericht dat de SSH vanaf volgend jaar gaat handhaven. Dat betekent dat deze huurders begin 2020 moeten aantonen dat zij nog studeren. Als dat niet het geval is krijgen ze een jaar de tijd om hun kamer op te zeggen.

De SSH kan de betreffende bewoners geen vervangende woonruimte garanderen, maar denkt wel mee over alternatieven. “Wij verhuren ook kleine zelfstandige woningen waarvoor geen campuscontract geldt”, aldus Roeland Kreeft, manager strategie bij de SSH. “Op basis van je inschrijftijd kun je daarop reageren. Sta je ingeschreven bij Wonignnet? Dan kun je ook kijken of je daar voldoende inschrijftijd hebt opgebouwd.”

22 Reacties

Reageren
  1. Fred

    Ja, en waar moeten deze afgestudeerden dan naartoe?

    Koopwoning –> geen mogelijkheid voor hypotheek en onbetaalbare prijzen
    Vrije sectorhuur –> onbetaalbaar
    Sociale huur –> 10 jaar+ wachtlijst

  2. sven

    Bij weerstand blijven ze natuurlijk schermen met het feit dat ze voor studentenhuisvesting zijn, maar je hebt ook een verantwoordelijkheid in de doorstroom. Zeker als je de markt zó op slot zet.

  3. Yoshua

    Denk dat er een chaos gaat ontstaan wanneer de SSH niet studenten uit de kamers gaat zetten.
    Een aantal kennissen van mij die wonen al zeker 20 jaar in een studentenkamer.
    De meeste bewoners van die panden studeren al decennia niet meer.
    Het zijn allemaal gasten die creatief bezig zijn en niets geven om woonruimte.
    Zolang ze maar een slaapplek hebben zijn ze tevreden.

  4. Gerard Brugmans

    @ Fred:
    Volgens mij is het vrij simpel: als je afgestudeerd bent hoef je toch niet in Utrecht te blijven wonen als je dat niet kunt betalen. Elders in Nederland is meer dan voldoende betaalbare woonruimte beschikbaar!

  5. Lily

    Het lijkt mij heel normaal en is van alle tijden.
    Ik ben in 1976 afgestudeerd, woonde in het ziekenhuis (verplicht!) en kreeg 3 maanden de tijd om mijn boeltje te pakken. Dit weet je voordat je gaat studeren, dus 4 jaar de tijd om je hierop voor te bereiden.

  6. Cas

    @ Yoshua, dus voor die mensen is er geen enkel probleem…
    Maar woningnet is ook geen optie want de meeste mensen schrijven zich pas in als ze gaan studeren en na 10 jaar op de wachtlijst krijg je al geen woning, dus laat staan na 5 jaar.
    Helaas is de conclusie dat het gewoon niet mogelijk is om iedereen te huisvesten die niet studeert. En ook nooit zal gebeuren.

  7. Jeroen

    @Lily ja, want de woningmarkt in Utrecht in 1976 was volkomen vergelijkbaar met die van nu.

  8. katja

    Logisch, de wereld ligt toch voor je open ? Dan blijf je niet hangen in een kleine stad.

  9. Yoshua

    @cas,
    Die mensen hebben geen enkel probleem om langdurig een kamer te bewonen.
    Wanneer de SSH ze eruit wil hebben, dan is het wel een probleem.
    Dan hebben ze geen slaap/leefplek meer.

  10. WvR

    @Fred, @Cas:
    Dan gaan ze toch lekker buiten Utrecht wonen? Zoek een baan (heb je een jaar de tijd voor), en ga elders wonen. Kan zijn dat dat dan niet Utrecht is nee. Jammer. Het leven zit vol teleurstellingen, maar dan heb je in iedergeval iets om naar toe te werken.

    Studentenkamers zijn er om studenten te huisvesten.

  11. Mark

    @ yoshua, genoeg andere panden waar een kamer gehuurd kan worden. Ze kunnen mij altijd bellen. Verder is er genoeg woonruimte, alleen kan niet iedereen voor weinig in een eengezinswoning rond het centrum wonen.

  12. Betweter

    Goede zaak, ik ben een van de mensen die voor heeft gestemd. De gemiddelde leeftijd werd steeds hoger t.o.v. de ruimtes waar het campuscontract wel werd gehandhaafd, dat is ook oneerlijk.
    Als reactie op het commentaar dat de SSH verantwoordelijk is voor je verdere wooncarriere:
    De SSH bouwt via Jebber ook voor starters. De gemeente is de partij die woningbouwcorporaties voorrang moet geven om betaalbare woningen te bouwen. De SSH is niet de partij die dat zelfstandig kan bepalen.

    En ja, de markt in Utrecht is oververhit. Er zal er op grotere schaal gebouwd moeten worden de komende jaren.

  13. Utrechter

    Ze kunnen ook terecht bij jongerenhuisvesters als Jebber. En het is de vraag, wat het zwaarst weegt: nieuwe studenten zonder huis, inkomen of netwerk of afgestudeerden met kennissen en een baan. Terecht dat de SSH kiest voor de nieuwe studenten. Maar onderliggend probleem is dat de gemeente meer kan doen aan huisvestingslocaties voor de SSH aanwijzen in plaats van aan dure huisjesmelkers of commerciele verhuurders die veel meer huur vragen (mooi rendement, dat wel), ten koste van de studenten.

  14. Dirk

    Fred 24/1/2019 – 11:18
    “Ja, en waar moeten deze afgestudeerden dan naartoe?

    Koopwoning –> geen mogelijkheid voor hypotheek en onbetaalbare prijzen
    Vrije sectorhuur –> onbetaalbaar
    Sociale huur –> 10 jaar+ wachtlijst”

    Woning delen, anti-kraak, ergens anders gaan wonen?

    Die huisvesting is er voor studenten, niet voor doorstromers die geen ruimte willen maken voor studenten die dezelfde kansen willen krijgen die zij ook gekregen hebben.

  15. Cas

    @ Yoshua, die mensen kunnen ook bij zichzelf nadenken en weten dat het natuurlijk oneerlijk is dat je al 20 jaar een studentenkamer bezet houdt. Zij hebben dan al lang genoeg de tijd gehad om plaats te maken of verder te kijken. Ik zou zelf ook voor een campusclausule stemmen, maar wel met een langere tijd dan 1 jaar om het nog een beetje humaan te houden.

    @ WvR, volgens mij heb je mijn stukje tekst niet goed begrepen….

  16. Zonnewende

    Prima zaak!

    Alleen moet de gemeente dat ook met sociale huur doen: ben je twee jaar op rij een scheefhuurder en heb je een vast contract? Dan heb je een jaar (van mijn part twee) om een andere woning te zoeken.

    Daarmee zorg je dat er ook voldoende doorstroom in de sociale huur is.

    Er worden de laatste tijd en komende tijd meer dan voldoende starterswoningen gebouwd.

    Maar inderdaad; je moet niet verwachten dat je op je wenken bediend wordt met je eerste woning meteen in een hippe wijk zonder in te leveren op andere zaken. Dat kan gewoon niet.

  17. Zonnewende

    Overigens vind ik dit wel een bijzondere redenering:

    “Dit betreft grote kamers in stadspanden waarvan de SSH in het verleden van mening was dat ze te duur waren voor studenten. Volgens BoKS is dit argument mede door de gestegen huren op de particuliere kamermarkt inmiddels achterhaald.”

    Dus omdat andere woningen nog duurder worden, is jouw dure woning ineens betaalbaar geworden?? Hahahaha.

    Betaalbaarheid hangt af van inkomen, niet van de prijs van je buren 🙂

  18. Yoshua

    @cas,
    Ben het helemaal met je eens.
    Ik zou gillend gek worden na een jaar op een kamer wonen, laat staan 20 jaar.
    Dat de SSH nooit gevraagd heeft om plaats te maken voor studenten verbaasd mij ook.
    Hiermee wilde ik eigenlijk alleen aangeven dat er best wel veel mensen langdurig studentenkamers bewonen en dit problemen kan geven met het uitzetten van de bewoners.
    Het huurrecht is best wel een dingetje.
    @mark,
    Ze zijn na mijn weten niet zoekende naar woonruimte.

  19. bezorgde burger

    Momenteel werken de U16-gemeenten waarvan Utrecht deel uitmaakt aan een nieuwe huisvestingsverordening. Een van de belangrijkste wijzigingen die mogelijk per 1 juli 2019 ingevoerd kan gaan worden is, dat de huurders bij het ondertekenen van het huurcontract 75% van de inschrijfduur bij Woningnet behouden. Dit is een essentiele systeemwijziging. Het doel is om huurders met enorme inschrijfduur bij Woningnet te verleiden om te verhuizen. Om de doorstroming te bevorderen.
    Verder is dit ook van belang voor de huurders met een campuscontract. Ook zij behouden dan 75% van hun inschrijfduur, terwijl zonder deze systeemwijziging deze huurders bij iedere verhuizing (=men accepteert immers een nieuw huurcontract) hun volledige inschrijfduur bij Woningnet kwijtraken.
    Verder is het wel van belang om te weten, dat de huurders met een campuscontract geen plaats hoeven te maken voor huurders met een short stay-contract. Een contractvorm die vaak aan internationale studenten wordt aangeboden. Een contractvorm die deze internationale studenten wettelijk niet mag worden aangeboden door de SSH en andere studentenhuisvesters.

    Verder is Jebber een 100% dochter van SSH, die haar woningen via loting met voorwaarden verloot. Duidelijk worden andere huurders die aan de wettelijke eisen voldoen buiten gesloten. Dit kan toch niet de bedoeling zijn hoe de schaarse sociale woningvoorraad moet worden verdeeld.

    In sommige andere gemeenten gaat met nog veel verder.
    Daar krijgen de studenten die vanwege het campuscontract moeten vertrekken zelfs voorrang op anderen op de wachtlijst.

  20. WvR

    @cas: Ik denk dat je gelijk hebt, excuus.

  21. Els Polderman

    Gewoon de huur flink verhogen want ook als de student is afgestudeerd en een baan heeft zit hij of zij boven de inkomensgrens. En gewoon slim zijn en zodra je naar Utrecht komt om te studeren je direct inschrijven als woning zoekende bij Woningnet dat scheelt zeker 5 jaar wachtlijst.

  22. Joëlle

    Wat fijn dat hier zo lekker positief gereageerd wordt dat afgestudeerden op basis van hun Woningnet inschrijftijd een nieuw plekje kan vinden. Dit is echter niet de realiteit. Studenten die wel gewoon na 4 of 5 jaar afstuderen kunnen met geen mogelijkheid een nieuw stekkie vinden via Woningnet.
    En ja, ik ken iemand die in zo’n kamer woont en nee, de huurprijs zou ik niet echt als betaalbaar willen bestempelen, ook omdat huurtoeslag niet mogelijk is.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).