SSH zoekt studentenhuizen die jongeren uit een zorginstelling als huisgenoot willen SSH zoekt studentenhuizen die jongeren uit een zorginstelling als huisgenoot willen

SSH zoekt studentenhuizen die jongeren uit een zorginstelling als huisgenoot willen

SSH zoekt studentenhuizen die jongeren uit een zorginstelling als huisgenoot willen
Archieffoto IBB - Lisanne Bijker
Studentenhuisvester SSH zoekt Utrechtse studentenhuizen waar een jongere kan wonen die uit een zorginstelling komt. Het project Goeie Buur is vorig jaar gestart en moet voor vijftig jongeren per jaar een kamer opleveren.

Studentenhuisvester SSH zoekt Utrechtse studentenhuizen waar een jongere kan wonen die uit een zorginstelling komt. Het project Goeie Buur is vorig jaar gestart en moet voor vijftig jongeren per jaar een kamer opleveren.

Sinds september werken de gemeente Utrecht, diverse zorgpartijen, Academie van de Stad en de SSH samen aan het project. Doel is om gemotiveerde jongeren, die uit de maatschappelijke zorg komen, een plekje te geven in een studentenhuis. SSH is daarom op zoek naar studentenhuizen die hier voor open staan.

De jongere wordt ook gekoppeld aan een maatje die SSH een Goeie Buur noemt. Dit is een student die het leuk vindt om de jongere verder te helpen. Een Goeie Buur heeft een aantal uur per week contact met de jongere. Dit kan zijn in de vorm van WhatsApp/bellen, maar kan ook afspreken wanneer dit nodig is. De studenten en de jongeren trekken met elkaar op, ontmoeten elkaar, wisselen ervaringen uit en weten elkaar te vinden. Naast het contact met de goeie buur blijft de jongere ook in contact met de zorginstelling.

“De resultaten van het project zijn goed” vertelt Yvonne Brugmans, manager Strategie bij de SSH. “We gaan er dus zeker mee door! Vanaf de start van het project hebben 24 jongeren via dit project een eigen plekje gekregen. De komende maanden staan er nog zeker zeven jongeren op de lijst om gehuisvest te worden.”

5 Reacties

Reageren
 1. Angelique

  Een studentenhuis wil nooit een huisgenoot. De bewoners misschien wel.

 2. Koel Hoofd

  Raar plan.
  Studenten zijn kinderen, immers de hersenen zijn pas volgroeid na 25 jaar, die dan voor mensen met soms zware problemen moeten gaan zorgen, terwijl ze daar de kennis en kunde niet voor hebben. Om nog maar te zwijgen over emotioneel afstand kunnen nemen of verantwoordelijkheid hebben.

  Want ze worden immers in hun directe leefomgeving opgezadeld met ellende van een ander terwijl ze nog niet eens verantwoordelijkheid kunnen nemen voor hun eigen handelen. Leuk, als je tentamens hebt en een medewoner gaat volledig door het lint of heeft een conflicterend leefpatroon, dat is geen acceptabel excuus voor een onvoldoende bij HBO/universteit/DUO.
  Studenten hebben ook VERSCHIJNINGSPLICHT op college, zonder die plichting en bijbehorende sociale controle zouden ze namelijk zakken voor hun studie.

 3. Wouter

  @Koel Hoofd: Dus iedereen is tot zijn 25e een infantiele onbenul en omkijken naar je medemens is opgezadeld worden met andermans ellende. Lekker mensbeeld!

  Deze studenten nemen helemaal niet de volledige zorg die deze jongeren nodig hebben op zich, maar zullen deze jongeren vooral ondersteunen om hun sociale leven/netwerk te versterken. Het gaat om leeftijdsgenoten dus dat sluit dan toch mooi aan.

 4. JJ

  Misschien moeten schoenmakers eens wat meer bij hun leest blijven.

  Het doel van de SSH is studenten snel aan betaalbare huisvesting helpen en het kamertekort oplossen (en eventueel woonruimte voor starter genereren).

  Daarin is nog meer dan genoeg werk aan de winkel lijkt mij.

  Leuk dat ze weer extra subsidie krijgen voor dit soort sideprojecten, maar de SSH j=heeft andere en andere belangrijke taken.

 5. Binnenstadbewoner

  Slecht plan. SSH is een studentenhuisvester en geen GGZ-instelling. Studenten zijn ook geen hulpverleners.

  Dan zul je nog hebben dat er altijd een deel van een studentenhuis dit helemaal niet zitten en dit dan door de strot gedrukt krijgt. Kans is groot dat het patiënten met behoorlijk grote problematiek gaat en wellicht ook met bijbehorende overlast. Het is te hopen dat als het niet gaat dat de kamerhuur dan direkt kan worden opgezegd … .

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).