St. Antonius gaat ziekenhuis in Nieuwegein verlaten en verhuist zorg naar Utrecht St. Antonius gaat ziekenhuis in Nieuwegein verlaten en verhuist zorg naar Utrecht

St. Antonius gaat ziekenhuis in Nieuwegein verlaten en verhuist zorg naar Utrecht

St. Antonius gaat ziekenhuis in Nieuwegein verlaten en verhuist zorg naar Utrecht
Het ziekenhuis in Leidsche Rijn wordt de grote centrale locatie
Het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein blijft in de huidige vorm niet meer bestaan. De zorg gaat verhuizen naar Utrecht, waar in Leidsche Rijn in 2013 de nieuwe locatie werd geopend. Voor Nieuwegein is het een grote verandering waar het ziekenhuis ook een grote locatie heeft nabij het centrum. De verhuizing laat nog wel even op zich wachten, in 2035 moet het helemaal klaar zijn.

Het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein blijft in de huidige vorm niet meer bestaan. De zorg gaat verhuizen naar Utrecht, waar in Leidsche Rijn in 2013 de nieuwe locatie werd geopend. Voor Nieuwegein is het een grote verandering waar het ziekenhuis ook een grote locatie heeft nabij het centrum. De verhuizing laat nog wel even op zich wachten, in 2035 moet het helemaal klaar zijn.

Het operatiecomplex, de intensive care, de spoedeisende hulp, al deze afdelingen zullen vertrekken uit Nieuwegein. Het ‘grootste deel’ van de ziekenhuisfuncties komen naar Utrecht. Of er nog iets van een toekomst is voor het St. Antonius in Nieuwegein is nu nog onduidelijk, maar zeker is dat er één grote locatie komt in Utrecht.

De relatief jonge locatie in Utrecht is daarvoor het meest geschikt. Het pand in Nieuwegein is kostbaar om te verduurzamen en vraagt veel onderhoud. Om nog eens vijftig jaar mee te kunnen, zou het helemaal opnieuw opgebouwd moeten worden”, aldus Luc Demoulin, bestuursvoorzitter van het St. Antonius. “Het ziekenhuis in Nieuwegein blijft daarom op termijn niet in de huidige vorm bestaan.”

De reden voor de verhuizing ligt natuurlijk in de financiën, de zorg op één locatie zou de kwaliteit van de zorg moeten verbeteren doordat alle specialiteiten onder een dak te vinden zijn.

Demoulin: “Ik begrijp dat deze boodschap bij inwoners van Nieuwegein en omstreken misschien vragen oproept. Het is goed om te beseffen dat we spreken over een verandering die pas over zo’n dertien jaar concreet wordt. We nemen dus uitgebreid de tijd om in de komende jaren een passende invulling te geven aan zorg in de regio Nieuwegein.”


Ken jij de verhalen achter de Utrechtse horeca uit de 20e eeuw? Arjan den Boer en Ton van den Berg hebben samen een boek over de verdwenen horeca uit deze periode gemaakt en dat is nu te bestellen in de DUIC shop! Bestel hier een exemplaar in de voorverkoop.

17 Reacties

Reageren
 1. JdV

  Heel verstandig. Pand is 30 jaar oud. Infrastructuur is verouderd en alleen tegen heel veel geld up-to-date te brengen. Gewoon nieuwbouwen, ziekenhuis kan prima gebruikt worden voor……
  Opvang gelukszoekers, studenten, thuiswonenden.

 2. Elisabeth van de hoef kastelein

  Waarom moeten de mensen dan heen als voor controle naar het ziekenhuis in Nieuwegein moeten die ze nu met de tram kunnen doen omdat ze auto hebben

 3. DeGroot

  Wel vreemd omdat niet lang geleden de vestiging in Nieuwegein verbouwd/ge-update is.
  Daarnaast krijg je nu een verdere concentratie van zorg in het noordelijk deel van de agglomeratie Utrecht. Maar het zal wel weer over geld gaan, zoals zo vaak.

 4. Japin Lezer

  Eerst weg uit utrecht, dan naar nieuwegein. Joannes de deo moest weg, overvecht moest weg, alles moest weg, en nu kom the tweer terug. Geldverkwisting. Maak er aub studentenhuisvesting van zodat al die ellendelingen uit de stad weggetrokken kunnen worden……… ze bezorgen hier alleen maar overlast.

 5. Herman

  Totaal doorgedraaid. Er zijn weer velen die hier aan verdienen…..
  Een gebouw dat nog geen 40 jaar pud is en al die jaren bijgehouden en gemoderniseerd afschrijven is volslagen idioterie.

 6. Hèlen Chen

  Belachelijk toch… heel Nieuwegein wordt vernieuwd, behalve het ziekenhuis. SPH hulp ligt dan veel ver weg. En de ouderen worden nog meer beperkt in hun mogelijkheden. Bizar dit…

 7. Anthon

  AZU. Daar stop de tram ook.

 8. Micky Harmsen

  Heel jammer, het was makkelijk en zonder verkeersopstoppingen te bereiken en heel fijn parkeren.
  In het ziekenhuis alles heel goed te vinden. Voor mij vanuit de Alblasserwaard een toplocatie met bijzonder goede specialisten en fantastisch personeel.

 9. JdV

  @mickyharmsen. Autogebruik dient te worden ontmoedogd. Dat is het standpunt van de gemeente utrecht. U dient met het OV naar het ziekenhuis te gaan. Uitsluitend ambulances mogen gebruikt worden om bij het ziekenhuis te komen per auto. Alle anderen? Fiets of OV. Daar heeft Utrecht massaal op gestemd en voor gekozen. Jammer voor u dus.

 10. Koel Hoofd

  Hier gaan ze zo’n ongelooflijk veel spijt van krijgen….

  Maar het is werkelijk te zot voor woorden om “verduurzaming”als argument te gebruiken om zorg voor velen nog moeilijker bereikbaar te maken en ook nog eens een stuk duurder. De wereld is echt knettergek geworden door die klimaatkerkhysterie.

 11. Rivierenwijk

  Dan is er natuurlijk ook nog het achterhoedegevecht in hoeverre ‘Leidsche Rijn’ meer Utrecht is dan Nieuwegein…

 12. Clio23

  Is weer van de gekke. Zijn heel veel mensen die van buiten de regio komen, die kunnen probleemloos in Nieuwegein komen. Utrecht altijd last van files. En wat te denken van de omliggende gemeentes, die moeten nog meer reizen om bij de spoedeisende hulp te komen. Dan komen ze nog in een stad waar Lot regeert, overal betaald parkeren, terwijl er in Nieuwegein zat ruimte is om te parkeren zowel betaald als vrij.
  En qua prijs zal het niet veel uit maken, moet een heel groot stuk worden aangebouwd, of dat niets kost. De artsen snap ik wel, de spreekkamers in Utrecht zijn veel groter dan in Nieuwegein, maar het is een onvriendelijk gebouw voor patiënten. Ik spreek alleen in Utrecht af als het niet anders kan. Voor mij maakt het op de files na qua km’s niet veel uit.

 13. Harm

  Huh? Leidsche Rijn is enorm groeiende. De locatie is centraal. Heel raar. Dit gaat niet door. Waar staat het nieuwe gebouw?

 14. Miffy

  Dat wordt nog lachen dan ook voor bezoekers van zieke dierbaren. Mag je ‘s avonds vanuit je werk per onveilig OV gaan reizen. En hoe moeten hoogbejaarden er komen zonder eigen vervoer? Of is het de bedoeling dat zij helemaal afzien van ziekenhuisbezoek, aangezien zorg ook geen vanzelfsprekendheid meer is in de toekomst (zoals vorige week in het nrc te lezen was)?

 15. Hoograven

  Bouw tramlijn 23 van City plaza naar leidsche rijn, klaar!

 16. Jan

  Dit hebben wij in Woerden meegemaakt. Precies hetzelfde. Toen is er ook niet geluisterd.

 17. Dukke

  En het parkeren dan dat zijn er dan veel te weinig

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).