St. Antonius Ziekenhuis een stuk energiezuiniger na verschillende aanpassingen St. Antonius Ziekenhuis een stuk energiezuiniger na verschillende aanpassingen

St. Antonius Ziekenhuis een stuk energiezuiniger na verschillende aanpassingen

St. Antonius Ziekenhuis een stuk energiezuiniger na verschillende aanpassingen
Het St Antonius Ziekenhuis locatie Leidsche Rijn. Beeld Google Streetview
Het St. Antonius Ziekenhuis, dat twee vestigingen in Utrecht heeft, heeft flink ingezet op energiebesparing. Hierdoor heeft het St. Antonius als tweede ziekenhuis in Nederland het certificaat ‘zilver’ gekregen van de Milieuthermometer Zorg.

Het St. Antonius Ziekenhuis, dat twee vestigingen in Utrecht heeft, heeft flink ingezet op energiebesparing. Hierdoor heeft het St. Antonius als tweede ziekenhuis in Nederland het certificaat ‘zilver’ gekregen van de Milieuthermometer Zorg.

Het St. Antonius Ziekenhuis heeft bijna 4.800 zonnepanelen op verschillende plekken laten leggen, de traditionele verlichting is vervangen door ledlampen en de warmwaterleidingen zijn geïsoleerd. Onder meer deze aanpassingen zouden nu al een ‘flinke’ energiebesparing opleveren.

“Binnen het St. Antonius is veel enthousiasme voor duurzame initiatieven”, zegt Magda Barnhoorn, coördinator duurzaamheid. “Steeds meer afdelingen en medewerkers willen graag bijdragen aan een gezonde leefomgeving. Niet alleen thuis maar ook vanaf hun werkplek.”

Eerder liet het ziekenhuis al weten dat specialistische medicatie vanaf de locatie in Leidsche Rijn met de fiets thuisbezorgd kan worden. Er werd daarvoor een overeenkomst gesloten met Fietskoerier Utrecht. In de grotere regio worden elektrische auto’s ingezet.

24 uur per dag

Gedeputeerde Huib van Essen van de provincie Utrecht zegt dat het met name van belang is om zorginstellingen te verduurzamen. “Omdat ziekenhuizen 24 uur per dag zorg leveren, hebben ze automatisch hoge energierekeningen: verlichting en verwarming staan 24 uur per dag aan. Investeren in energiebesparende maatregelen loont meer dan ooit, gezien de snel stijgende energieprijzen.”

Barnhoorn zegt tot slot erg blij te zijn met het certificaat zilver, maar voegt daaraan toe dat de strijd nog niet gestreden is. “We zijn erg blij met het certificaat zilver en gaan zéker door voor goud.”


Ken jij de verhalen achter de Utrechtse horeca uit de 20e eeuw? Arjan den Boer en Ton van den Berg maken samen een boek over de verdwenen horeca uit deze periode en hebben daarbij jouw hulp nodig! Lees hier meer en bestel alvast een boek.

Gekoppelde berichten

10 Reacties

Reageren
  1. Scherpschutter

    Leuk en aardig, al die wazige milieucertificaten van subsidieslurpers (wat koop ik ervoor als belastingbetaler?), maar geef nu gewoon eens aan wat het gekost heeft, uit welk geldpotje dat is gekomen (ziekenhuizen draaien maar een flinterdunne 1.6% marge, waar halen ze dit in vredesnaam vandaan?) en over hoeveel procent besparing we het hier hebben?

  2. Massegast

    Wonderlijk. Nu pas ledlampen? Nu pas isolatie van warmteleidingen? Vroeger had zo’n ziekenhuis een binnendienst. En nu? Wie het weet mag het zeggen.

  3. Realist

    Op zich een mooie momentopname maar het meest realistisch is om een zuinigheidslabel er pas op te plakken op het breakeven punt is bereikt. Nu wordt de energie die het gekost heeft om te verduurzamen gemakshalve vergeten. Geeft ook meer transparantie in de kosten en effecten in onze drang naar duurzaamheid.

  4. Wim

    Tja had dit al niet bij de nieuwbouw gedaan moeten worden.
    Slechte rchitect geweest of bouwer heeft bezuinigd.

  5. Klaasjan

    “Ziekenhuizen draaien een flinterdunne 1,6% marge.”
    Dat krijg je er nu van als je alles als “markt” ziet.

  6. Lombokker

    @Wim
    Helaas wordt er bij nieuwbouw maar al te vaak bezuinigd op dat soort zaken, soms omdat er maar een beperkt budget is, maar ook wel omdat de betreffende projectontwikkelaar gewoon zo veel mogelijk geld wil verdienen.
    Wat dat betreft zou de wetgever best wat scherpere eisen mogen stellen. Met de huidige hoge energieprijzen wordt het gelukkig een stuk rendabeler om energiebesparende maatregelen toe te passen.

  7. Herman

    Waarom niet meteen?
    Dit gebouw staat er nog geen 10 jaar……..

  8. Scherpschutter

    Klaasjan

    Nee, dat krijg je ervan als de overheid alle prijzen bepaalt die ziekenhuizen in rekening mogen brengen aan zorgverzekeraars, tot aan de prijs van een doosje handschoenen aan toe.

    De zorgsector gilt om marktwerking. Drie keer raden wie deze duurzaamheidsgekte volgend jaar mag betalen via fors verhoogde zorgpremies…

  9. Koel Hoofd

    Dat gebouw is net nieuw!
    Hoezo is dit niet gelijk bij realisatie van het gebouw gebeurd want “duurzaam” was toen ook al trending topic.
    Enne, hoe moeilijk is het nou om te bedenken dat je met LED lampen veel geld bespaart als je een gebouw met miljoenen lampen hebt…
    Ontsla die lakse facility manager en ga aan fatsoenlijk gebouwbeheer doen in plaats van dit policor gekeutel in de ruimte.

  10. Bieden

    @Klaasjan:

    Kijken wat Scherpschutter te zeggen heeft is als hij, liggend op de operatietafel, mag opbieden tegen een andere patiënt die met voorrang geopereerd wil worden.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).