St. Bonifatiuscollege in Utrecht krijgt geen gymzalen op palen; ook komen er geen woningen St. Bonifatiuscollege in Utrecht krijgt geen gymzalen op palen; ook komen er geen woningen

St. Bonifatiuscollege in Utrecht krijgt geen gymzalen op palen; ook komen er geen woningen

St. Bonifatiuscollege in Utrecht krijgt geen gymzalen op palen; ook komen er geen woningen
Bron: Gemeente Utrecht
Het Utrechtse St. Bonifatiuscollege aan de Fockema Andreaelaan krijgt geen gymzalen op palen. De bouwkosten blijken uiteindelijk een stuk hoger uit te vallen dan eerder werd gedacht. Dit betekent dat er ook geen woningen worden gebouwd.

Het Utrechtse St. Bonifatiuscollege aan de Fockema Andreaelaan krijgt geen gymzalen op palen. De bouwkosten blijken uiteindelijk een stuk hoger uit te vallen dan eerder werd gedacht. Dit betekent dat er ook geen woningen worden gebouwd.

In mei 2020 stemde de gemeenteraad in met het plan om boven het brugklasgebouw van het St. Bonifatiuscollege twee gymzalen te bouwen. Deze zalen zouden op palen boven de bestaande bebouwing uitsteken. Hierdoor bleef naast het schoolgebouw ruimte beschikbaar, waar vervolgens zo’n veertig woningen konden worden gebouwd.

Uit een berekening van de bouwkosten, die volgens de gemeente is opgesteld in opdracht van het schoolbestuur, bleek dat er voor de bouw van de twee gymzalen ongeveer 1 miljoen euro extra nodig was. Al snel bleek echter dat het project veel meer geld zou gaan kosten.

Substantieel

In oktober 2020 liet het schoolbestuur namelijk al weten dat de kosten van de staalconstructie onder de gymzalen ‘substantieel hoger’ werd dan aanvankelijk was berekend. In plaats van 1 miljoen euro zou er ongeveer 2,2 miljoen euro extra nodig zijn.

Volgens de gemeente zijn de bouwkosten ‘onvoldoende nauwkeurig’ ingeschat. Zo is de eerste raming gebaseerd op ontwerpen die te globaal en schetsmatig waren om een goed beeld te kunnen geven. Daarnaast is het zo dat de gestegen staalprijs ook invloed heeft op de kosten van het project.

Opties

Toen bleek dat het project veel duurder zou uitvallen, is een aantal alternatieve opties onderzocht. Zo is gekeken of het aanpassen van de onderwijsbegroting en het woningbouwprogramma de extra kosten kon opvangen, waardoor alsnog de gymzalen op palen gebouwd zouden kunnen worden. Dit blijkt allemaal niet mogelijk.

De gemeente zegt dan ook geen andere mogelijkheden te zien dan de gymzalen op de grond te bouwen en af te zien van woningbouw. “Voordeel van dit scenario is, dat de realisatie van de gymzalen snel kan plaatsvinden”, aldus de gemeente Utrecht.

Het St. Bonifatiuscollege wordt momenteel gerenoveerd om plek te kunnen bieden aan meer leerlingen. De werkzaamheden zijn al begonnen en de verwachting is dat in augustus volgend jaar de oplevering is.

Gekoppelde berichten

14 Reacties

Reageren
 1. Don

  Gemeenteraad stemt in met plan waarvan de bouwkosten ‘onvoldoende nauwkeurig’ ingeschat zijn en de eerste raming gebaseerd is op ontwerpen die te globaal en schetsmatig waren om een goed beeld te kunnen geven. Geeft een mooi beeld van ons megalomane geld speelt geen rol gemeentebestuur. Kijk eens jongens wat een mooie tekening even tekenen bij het kruisje. En waarom bouw je geen huizen op de sporthal of denk ik nu te praktisch.

 2. isabelle

  “Volgens de gemeente zijn de bouwkosten ‘onvoldoende nauwkeurig’ ingeschat” , “geen andere opties”, “geen andere mogelijkheden” en dus maar “afzien van woningbouw”.

  Was de gemeente maar eens zo streng bij haar eigen, zeer fors budgetoverschrijdende miljoenen- en miljardenprojecten. Gek genoeg kan ik er zo wel 10 noemen van de afgelopen jaren.

 3. Hans

  Wat een goed nieuws is dit dat deze monsterlijke hut van Baba Yaga er niet gaat komen.

 4. Dave M

  En wel 3 miljoen beschikbaar stellen, en wat zeer waarschijnlijk nog zal oplopen, voor de Vuelta 2022. De gemeenteraad weet haar prioriteiten wel weer te stellen…..onvoorstelbaar!!

 5. Baliekluiver

  Van de gemeenteraad weten we dat daar (goedwillende) amateurs zitten die vaak geen idee hebben waar ze voor of tegen stemmen, zeker als het over vastgoed gaat. Maar wat te denken van die schoolbestuurders? Voor het royale salaris dat die lui afpakken van het onderwijsbudget zouden ze zich wellicht beter met het onderwijs zelf bezig kunnen houden i.p.v. zich te spiegelen aan het klatergoud van de projectontwijkkelaars!

 6. stefan

  Dat is maar goed ook. Monsterlijk gedrocht.

 7. Aad

  Gemeenteraad stemt in op basis van een mooi plaatje. Waar hebben we dat eerder gezien. O ja, de raad die zich in de luren liet leggen door een artist impression van de Cartesiusdriehoek…

 8. Wim

  Jammer hoor. Gemiste kans voor iets bijzonders.

 9. Scherpschutter

  Voor 5 miljoen Euro laat je een complete stenen megasporthal van twee verdiepingen op vast fundament bouwen met werkelijk alle denkbare luxe qua afwerking.

  Hoe kan een doodsimpel prefab-golfplaat-blokkendoosje op een al even simpel staalconstructietje in hemelsnaam 2.2 miljoen Euro EXTRA kosten? Extra! LOL… Ten opzichte van wat…?!

  Only in Utrecht….

 10. Koel Hoofd

  De gemeente laat zich systematisch misleiden door mooie plaatjes met gladde praatjes.
  Beetje meer professionaliteit mogen we best, en moeten we zelfs (NB!) gaan eisen van ons bestuurlijk apparaat wat nagenoeg allemaal universitair is opgeleid.
  Want wij belatingbetalers draaien voor hun laksheid en gebrek aan inhoudelijke kennis op!

 11. Joey

  Mijn oude school! 95-2001

 12. Realist

  Dat het duurder uitvalt is wel te begrijpen en het bestuur niet aan te rekenen. In deze tijd waarin er weinig arbeidskrachten zijn, tekorten aan materiaal maar wel een enorme vraag zegt een kostenramingen niets meer.

 13. Jeroen

  Draai het om. Bouw die woningen boven op de gymzaal.

 14. Adriaan

  @Jeroen: ook mijn eerste gedachte, een gymzaal heeft een flink vloeroppervlak, in mijn herinnering, zonder palen….
  Dan wordt de constructie om die woningen bij die overspanning te dragen wellicht weer te duur.
  Beetje afhankelijk van lengte en breedte.
  De tijd gaat het leren……

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).