Stad in Cijfers: Aantal schoolverlaters in gemeente Utrecht vorig jaar gestegen Stad in Cijfers: Aantal schoolverlaters in gemeente Utrecht vorig jaar gestegen

Stad in Cijfers: Aantal schoolverlaters in gemeente Utrecht vorig jaar gestegen

Stad in Cijfers: Aantal schoolverlaters in gemeente Utrecht vorig jaar gestegen
In de rubriek Stad in Cijfers gaan we in op data over de stad. De gemeente Utrecht houdt van honderden onderwerpen bij hoe het er in de stad voorstaat, van aantal Utrechters dat een fiets heeft tot hoeveel procent van de Utrechters last heeft van lawaai door verkeer of bedrijven in de stad. Elke week lichten we een van de onderwerpen uit.

In de rubriek Stad in Cijfers gaan we in op data over de stad. De gemeente Utrecht houdt van honderden onderwerpen bij hoe het er in de stad voorstaat, van aantal Utrechters dat een fiets heeft tot hoeveel procent van de Utrechters last heeft van lawaai door verkeer of bedrijven in de stad. Elke week lichten we een van de onderwerpen uit.

Het aantal voortijdige schoolverlaters in de gemeente Utrecht is vorig jaar gestegen. De krappe arbeidsmarkt verleidde veel studenten om werk boven school te verkiezen. Ook de gevolgen van de coronapandemie hebben ervoor gezorgd dat studenten hun studie eerder hebben beëindigd. 

Dat schrijft het Utrechtse college in een raadsbrief. Volgens het college verloren veel studenten hun motivatie door het onlineonderwijs vanwege de coronapandemie. Ook vielen studenten die vanwege de coronaversoepeling van de eindexamenresultaten met de hakken over de sloot slaagden, alsnog uit. 

In Utrecht steeg het aantal schoolverlaters vorig jaar met 0,3 procent, van 1,9 procent  naar 2,2 procent in schooljaar 2021-2022. Toch is er niet alleen slecht nieuws, meldt het Utrechtse college. Ten opzichte van vóór de coronaperiode, schooljaar 2018-2019 is het aantal schoolverlaters in Utrecht juist gedaald, met 0,1 procent. Dat komt volgens het college door de preventieve aanpak in Utrecht. 

Tekst loopt door onder afbeelding

De meeste schoolverlaters volgden een studie op mbo-niveau 1. Daar steeg vorig schooljaar het aantal schoolverlaters in Utrecht met 3,6 procent in vergelijking met schooljaar 2020-2021. Dat komt volgens het college omdat ‘de aanwezigheid van studenten is afgenomen’. Jongeren vinden het moeilijk om naar school te komen. 

Ook is het lastig om eerste- en tweedejaars gemotiveerd te houden en vallen studenten uit omdat ze de verkeerde schoolkeuze hebben gemaakt. Het college gaat dit jaar meer inzetten op de oriëntatiemogelijkheden binnen het mbo en op het beter begeleiden van de overstap van het vso naar het mbo.

 

4 Reacties

Reageren
  1. rmn

    Als je een leuk item wil maken met gebruik van data zou je eens kunnen kijken naar de distributie van de gemeentelijke heffingen over huishoudens en dan specifiek naar formaat van die huishoudens. De gemeente wil het er liever niet over hebben, maar eenpersoonshuishoudens subsidiëren effectief een goed deel van de lasten van grotere huishoudens, terwijl die grotere huishoudens vaak al kinderbijslag ontvangen en zowel ouder en rijker zijn.

    De linkse partijen in de macht pakken graag populaire en oppervlakkige onrechtvaardigheden aan. Dat gaat lekker makkelijk met symboolmaatregelen. Diepere systematische en fiscale onrechtvaardigheden negeren ze. Daarvoor zou je immers moeten hervormen. Das moeilijk.

  2. Moniek

    @rmn
    Zonder kinderen betaal ik toch mee aan onderwijs, zonder oorlog hier betaal ik toch mee aan bewapening, zonder ziekte en zonder sport betaal ik toch mee aan volksgezondheid, welzijn en sport. Zo kan ik nog wel even doorgaan. Onrechtvaardig vind ik het niet, want b.v. de kinderen van nu zijn in de toekomst hard nodig om de boel draaiende te houden.

  3. Koel Hoofd

    @rmn
    Je kan niet alles hebben, een goede analyse van simpele data is al moeilijk genoeg. Dit is wat ik er van maak:

    Voortijdig schoolverlater= Minderjarigen hebben onderwijsplicht totdat ze 18 jaar zijn OF een startkwalificatie arbeidsmarkt hebben (minimaal mbo 1 = entree opleiding).

    – De corona jaren zijn afwijkend vanwege de totale ontwrichting van de maatschappij. Dit jaar met vorig jaar vergelijken is dus appels met peren vergelijken.
    – De grafiek is daarin ook kristal helder, het aantal voortijdig schoolverlaters zit weer op het gemiddelde niveau van voor corona.
    De claim “Ten opzichte van vóór de coronaperiode, schooljaar 2018-2019 is het aantal schoolverlaters in Utrecht juist gedaald, met 0,1 procent. Dat komt volgens het college door de preventieve aanpak in Utrecht.” is volgens de gegevens in dit artikel totaal ongefundeerd.

    Dan de toename van 3.6% in voortijdig schoolverlaters mbo-1 in 21/22 t.o.v. 20/21. Dat lijkt misschien veel, maar om hoeveel leerlingen gaat het werkelijk?
    – Zoals hierboven opgemerkt, 21/22 met 20/21 vergelijken is gebakken lucht.
    – Voor toelating tot mbo-1 is geen vmbo diploma nodig omdat het de entree opleiding is en ook nieuwkomers op de arbeidsmarkt moeten kunnen participeren.
    – Volgens UtrechtinCijfers zijn er voor schooljaar 22/23 slechts 220 ingeschreven studenten voor een MBO 1 entree opleiding in Utrecht.

    Het gaat hier dus over marginale aantallen als in: met moeite op twee handen te tellen. Dus ik weet niet wat het college hier nou probeert te doen, maar het feitelijk aantal uitvallers fluctueert hoe dan ook binnen bandbreedtes van dergelijke bijzonder kleine groepen. Er bestaat nu eenmaal niet zoiets als 0.18 mens want die komen altijd in hele exemplaren.
    Het is de Wet (18 jaar of mbo 1) die niet toestaat dat mensen mens zijn en daarom (al dan niet tijdelijk) kunnen uitvallen. Die wet uitvoeren betekend veel geld uitgeven om een paar individuen aan de wet te laten voldoen.

    Die wet stamt overigens uit de Paars periode.

  4. rmn

    @Moniek

    Toch is dat anders. Het aantal alleenwonenden is voorspeld over de aankomende jaren fors toe te nemen. Dit is dus een groeiende ongelijkheid. Daarnaast is er jaren gezegd: ‘De vervuiler betaalt’, maar voor de afval- en rioolheffing is dat dus helemaal niet zo. Daar geldt vooral: De alleenstaande betaalt voor de druk die rijke gezinnen uitoefenen op de publieke voorzieningen.

    En dan kijk ik toch vooral naar links, want die heeft altijd de mond vol van rechtvaardigheid en al die dingen.

    @Koel Hoofd

    > Je kan niet alles hebben, een goede analyse van simpele data is al moeilijk genoeg.

    Is niet heel ingewikkeld. Met een beetje Python en een basiskennis statistiek heb je binnen 2 werkdagen een goede analyse, inclusief visualisaties. Ik heb deze specifieke analyse een aantal jaar geleden zelf al gemaakt dus heb een beetje zicht op wat er nodig is.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).