Stad in cijfers: Utrecht groeide vorig jaar met 6.242 inwoners Stad in cijfers: Utrecht groeide vorig jaar met 6.242 inwoners

Stad in cijfers: Utrecht groeide vorig jaar met 6.242 inwoners

Stad in cijfers: Utrecht groeide vorig jaar met 6.242 inwoners
In de rubriek Stad in Cijfers gaan we in op data over de stad. De gemeente Utrecht houdt van honderden onderwerpen bij hoe het er in de stad voorstaat, van aantal Utrechters dat een fiets heeft tot hoeveel procent van de Utrechters last heeft van lawaai door verkeer of bedrijven in de stad. Elke week lichten we een van de onderwerpen uit.

In de rubriek Stad in Cijfers gaan we in op data over de stad. De gemeente Utrecht houdt van honderden onderwerpen bij hoe het er in de stad voorstaat, van aantal Utrechters dat een fiets heeft tot hoeveel procent van de Utrechters last heeft van lawaai door verkeer of bedrijven in de stad. Elke week lichten we een van de onderwerpen uit.

Het aantal inwoners in Utrecht groeit nog altijd door. Dat blijkt uit de onlangs gepubliceerde Utrecht Monitor. Vorig jaar groeide Utrecht met 6.242 inwoners naar een bevolkingsomvang van 367.984 op 1 januari 2023. Dit is de sterkste groei sinds 2014. In de jaren 2015 – 2019 zat Utrecht op een groei tussen 4.100 en 5.400 inwoners per jaar. Tijdens de coronajaren was de groei juist uitzonderlijk laag: in 2020 groeide de stad met 1.636 inwoners en in 2021 met 2.387 inwoners.

De bevolkingsgroei in een stad is altijd opgebouwd uit natuurlijke aanwas (verschil tussen geboorte en sterfte) en een vestigingssaldo (verschil tussen vestiging en vertrek). In beide factoren is een opvallend verschil te zien met voorgaande jaren.

Het verloop van het geboortecijfer in Utrecht volgt de landelijke ontwikkeling. Er was een kortdurend geboortegolfje in 2021, maar in 2022 werden juist minder kinderen geboren. In 2022 zijn er 4.330 Utrechtse baby’s geboren, ongeveer 600 minder dan in 2021 en 400 minder dan in de jaren daarvoor. Het lage geboortecijfer in combinatie met het aanhoudend hoge sterftecijfer gaf Utrecht in 2022 een natuurlijke aanwas van bijna 2.300 personen, het laagste geboorteoverschot sinds 2003.

Het overige deel van de bevolkingsgroei wordt veroorzaakt door het verschil tussen vestiging in en vertrek uit de stad. In 2022 hebben 33.800 mensen zich in Utrecht gevestigd en zijn 29.600 Utrechters uit de stad vertrokken. Dit verschil tussen in- en uitstroom geeft voor dat jaar een vestigingsoverschot van circa 4.000. Tijdens de coronajaren 2020 en 2021 had Utrecht, voor het eerst deze eeuw, te maken met een vertrekoverschot: het aantal mensen dat de stad verliet was toen groter dan het aantal dat zich in Utrecht vestigde.

7 Reacties

Reageren
 1. Wim Vreeswijk

  Hoe meer inwoners, hoe groter de claim op het gemeentefonds van de rijksoverheid. Of de stad hierdoor steeds onleefbaarder wordt, interesseert ze in de gemeenteraad kennelijk niet of althans zeer onvoldoende.

 2. Aa

  Spijtig, groei betekent nog meer druk op de schaarse huizen, schaarse ruimte en op de natuur. Tijd voor Utrecht/Nederland om de immigratie te beperken!

 3. Katja

  Dus zonder import zou het aantal inwoners dalen. Een gemiste kans

 4. Koel Hoofd

  Het Nederlands weer als voertaal invoeren op de Uithof zou dat wel een paar duizend buitenlandse studenten uitmaken. Maar de opleidingsinstellingen wilen weer graag die buitenlandse (niet-EU) studenten omdat die meer opleveren.
  We hebben de afgelopen decennia in meer dan een richting een persvers systeem opgetuigd, daarbij draait alles om ‘massa = kassa’.

 5. Binnenstadbewoner

  Utrecht is een magneet geworden. Die 6.242 nieuwe inwoners zijn de gelukkigen. Er stonden nog vele duizenden nieuwe inwoners klaar om hier te komen wonen, maar is hen (nog) niet gelukt. Wachtlijsten voor een sociale huurwoning of studentenkamer gaan door het dak en huizenprijzen stijgen spectaculair. Kommer en kwel. Het wordt daarom tijd dat Utrecht grenzen aan die groei stelt.

 6. Massegast

  @Koel Hoofd — Een kleine toevoeging: Massa-immigratie = Kassa

 7. Geenstijl@Utrecht

  Ieder volk krijgt wat het kiest volgens mij … meer en meer mensen in de stad Utrecht.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).