Stadhuis in Utrecht blauw-geel verlicht om steun te betuigen aan Oekraïens volk Stadhuis in Utrecht blauw-geel verlicht om steun te betuigen aan Oekraïens volk

Stadhuis in Utrecht blauw-geel verlicht om steun te betuigen aan Oekraïens volk

Stadhuis in Utrecht blauw-geel verlicht om steun te betuigen aan Oekraïens volk
Het stadhuis was blauw-geel verlicht om steun te betuigen aan Oekraïens volk.
Het stadhuis in Utrecht werd donderdagavond blauw-geel verlicht. Ook hing de vlag halfstok. Utrecht wilde daarmee steun betuigen aan het Oekraïense volk.

Het stadhuis in Utrecht werd donderdagavond blauw-geel verlicht. Ook hing de vlag halfstok. Utrecht wilde daarmee steun betuigen aan het Oekraïense volk.

De inwoners van Oekraïne hebben sinds donderdagochtend te maken met oorlog in het land. Rusland is in de nacht van woensdag op donderdag het land binnengetrokken en op veel verschillende plekken zijn bommen ontploft.

De gemeente Utrecht laat weten dat het verlichten van het stadhuis en het halfstok hangen van de vlag gebaren zijn om de inwoners van Oekraïne steun te betuigen nu in het land oorlog is uitgebroken.

21 Reacties

Reageren
 1. Scherpschutter

  Ja…Daar hebben de arme inwoners van Oekraine dus precies helemaal niets aan. Waar ze wel wat aan hadden gehad, waren NL, EU en VN vertegenwoordigers die conform afspraak met Rusland weg waren gebleven uit die regio. Of Nederlandse politici die uitslagen van referenda respecteren…Zie hier de uitkomst van je inlegvelletjes.

  Een verlicht stadshuis…Man man man. De hele infrastructuur van Oekraine ligt puin! Arme arme mensen.

 2. Vraagmijaf

  Waarom deden we dat niet voor de Afghanen, Irakezen en Syriers toen we hun land binnen vielen?

 3. Cris

  En er is nog een manier, om iets te doen: de petitie tekenen die ervoor zorgt dat er gestopt wordt met Gazprom, gemeente :
  https://www.change.org/p/gemeenten-stop-met-on nodig-spekken-van-de-russische-oorlogskas-via-gazprom-stopgazprom

 4. Koel Hoofd

  Arme Ukrainers.

  Jaren tachtig was er hier zo’n slogan, liever een raket in de achtertuin dan een Rus in de keuken….
  We dachten dat de Russen die boodschap wel begrepen hadden…. met Woensdrecht enzo…
  …..Surpise!
  De Ukrainers hebben nu weer de Russen in hun keuken die er kip kiev maken.
  Zeer ongewenst buitensporig grensoverschrijdend gedrag van die Russen.

 5. Savrion

  Tja ……….

 6. JdV

  Kijk daar zal Poetin wel van schrikken. Utrecht dat 2 lampen aandoet.
  Als je echt iets wilt doen breng in je in kaart welke Russische bedrijven er in Utrecht gevestigd zijn. Sluit ze. Blokkeer hun bankrekeningen. Trek visa in. (Huur) contracten opzeggen.

 7. G.H.

  @Cris: goed initiatief, getekend. Hierbij ook een werkende link:
  https://www.change.org/p/gemeenten-stop-met-onnodig-spekken-van-de-russische-oorlogskas-via-gazprom-stopgazprom

 8. Scherpschutter

  @JdV

  En dan? Je denkt toch niet serieus dat Putin er wakker van zal liggen dat een of ander boerengat in kikkerlandje Nederland wat Russische bedrijfjes sluit? LOL Zoiets bereikt zijn oor niet eens, laat staan dat het het ene oor in gaat en het andere weer uit. Volstrekt irrelevant.

  Like it or not (i don’t like it…), maar Putin heeft het verzwakte, failliete en mentaal uitgeholde Westen volledig bij de verschrompelde oudemannetjes-balletjes. Dat is de harde realiteit. Het Westen is jaren geleden de achtertuin van een beer in winterslaap in geslopen en begon de beer als held op sokken met een stok te pesten en prikken. Wel, de beer is wakker en laat nu op precies het juiste moment (corona nog geen week voorbij) direct even zien wie de baas is. Als deze beer echt boos wordt scheurt ie het Westen in 5000 stukken.

  Er is simpelweg niets dat het Westen kan uitrichten tegen Putin op dit moment. Echt helemaal niets.

 9. Herman

  Watveen onzinnige symboolpolitiek net als die excuses voor slavernij eerder deze week.

 10. G.H.

  @Scherpschutter: Natuurlijk ligt Putin niet wakker van wat wij hier in Utrecht wel of niet doen. Maar “alle beetjes helpen” zei het muisje, en plaste in de Rijn…

 11. Ihsan

  @Scheefschutter, besef jij je wel dat de Russische economie amper groter is dan die van Nederland? Als wij er voor beslissen om ons kapitaal duurzaam in te zetten kunnen wij op korte termijn volledig onafhankelijk zijn van Russisch gas (die noodzaak is er mogelijk reeds al, want Gazprom heet doelbewust haar reserves in Duitsland uitgeput voorafgaand aan de oorlog). Ja, hij heeft kernwapens, dus als hij dat echt wil kan hij zoals je aangeeft het “Westen in 5000 stukken scheuren”. Echter niet zonder zijn eigen land tegelijkertijd in 5 miljoen stukjes te scheuren. Rusland kan amper controle houden over kleine staatjes in de Kaukasus, en haar dominantie in Wit Rusland en Centraal Azie staat onder druk. In het binnenland is grote onvrede met de lijn van Poetin, met name in grote steden in het westen en in het uiterste oosten. Het is een kwestie van tijd voor de Russische bevolking er zelf voor kiest om hem af te zetten, en om waarschijnlijk verder te gaan als een dozijn onafhankelijke republieken (Rusland is de laatste nog bestaande grote koloniale macht). Hoe ver moeten wij dan nu -aan de vooravond van deze totale ineenstorting – nog precies bukken voor die kleine poetin volgens jou?

 12. alex

  @Scherpschutter.

  Er zijn van die dagen dat ik wel kan lachen om uw bijdragen maar op een dag als deze raad ik u mentale ondersteuning aan. Veel sterkte komende tijd.

  PS: Ik begrijp dat nu corona voorbij lijkt en de wappies weinig purpose overhouden, er een nieuwe hobby moet worden gezocht. U lijkt deze ‘gelukkig’ gevonden te hebben.

 13. Ton

  @ Misschieter
  Fijn dat je de situatie weer zo treffend voor ons weet te duiden.
  Ik ontdekte overigens toevallig dat de VS en Duitsland in 1956 een internationaal-bindende en onomkeerbare geheime afspraak hebben gemaakt dat Duitsland het volste recht geeft om Nederland onder water te zetten als ze dat zouden willen.
  En, afspraak is afspraak !
  Dus niet zeuren maar een zwemvest kopen .

 14. Scherpschutter

  @Ihsan

  1) Welk kapitaal? De E.U. is compleet failliet man. LOL
  2) Rusland heeft geen kernwapens nodig om het Westen te verpulveren. Ze hoeft maar drie dingen te doen. Gaskraan dicht => geen kunstmestleveringen meer en => de uraniumtoevoer vanuit Kazakstan stoppen. Dan is de E.U. finaal kapot in een paar maanden. Geen voedsel, geen energie en geen economie meer over.

  @Ton

  Het werkelijk hilarische is dat je zelf totaal niet doorhebt hoe dicht je zojuist bij een waarheid in de buurt bent gekomen die maar weinigen kennen/begrijpen. LOL

 15. UTRECHTSE JANTJE

  Beste @ Ton , je ontdekking zal wel kloppen , maar houd géén steek natuurlijk , waarom zouden de Duitsers dat überhaubt willen doen , en dan nog , hoe zouden ze dat willen doen , nee hier maak je niemand bang mee hoor ….

 16. Peter

  “Corona nog geen week voorbij”.
  Heb ik iets gemist SS? Of bedoelt u slechts dat enkele maatregelen zijn afgeschaft?
  Het virus lacht in zijn vuistje.

 17. Speak Up

  Mooi symbool en gebaar. Het democratiche Utrecht staat voor de internationale rechtsorde. Mooie steun voor de velen 100% onschuldige slachtoffers.

  Laten we de vele Forum-en Poetin-trollen, die ook DUIC massaal domineren massaal negeren.

 18. Koel Hoofd

  Ben bang dat @#Scherpschutter hier deels wel een beetje gelijk heeft.

  De EU is echt intern enorm verdeeld, lijdt aan serieus navelstaren, neemt haar eigen blondbelegen grootopperhoofd niet eens serieus (ze is al 2 keer grof geschoffeerd terwijl Charles Michel er lachend naast stond) en, heeft dankzij de Brexit niet eens een fatsoenlijk leger meer. De ressterende legertjes spreken elkaars taal niet eens en zijn al 2000 jaar gevaarlijker voor elkaar dan voor de Russen! Wat een klucht, lijkt ‘Allo ‘Allo wel.

  Maar failliet, nee dat is Europa zeer zeker en absoluut niet.
  De ECB heeft immers een geldpers en, onderzoekt de mogelijkheid van een eigen virtuele nepmunt die zonder gigantische hoeveelheden electriciteit niet eens bestaat.
  Hooguit dat de Europese kruisraketten intussen wel zijn weggeroest zodat we
  van Putin een paar dummies moeten losbietsen met een ‘lease-and-send back’ constructie.
  Wat zullen we er ter promo op zetten, met de groeten uit Amsterdam of toch liever een anzicht van de Domtoren?
  Dankzij de geldpersen van de ECB weten we ook zeker dat we hem met monopolygeld betalen.
  Ideale win-win-win situatie, no harm done.

  @Ihsan,
  Je bekijkt de Russische economie en maatschappij door de ogen van een westerling. De Russen zijn mensen die heel anders denken dan de westerse verwernde watjes. Hoe meer wij Rusland economisch afknijpen en ideologisch zwart maken, hoe sterker de russische banden met bijvoorbeeld China worden en hoe meer die beide landen aan ons verdienen.

 19. Ton

  @ Schutter
  Ja man, hilarisch he? Valt er toch nog wat te lachen in tijden van oorlog.
  “LOL”
  Maar jij weet natuurlijk niet half wat ik weet.
  De vraag is echter:
  Wat is de waarde van dit soort (al dan niet vermeende) afspraken als de meest betrokkenen er geen doorslaggevende stem in gehad hebben ? Of dat nu Oekraïne of Nederland of Taiwan is, om maar wat te noemen.
  En wat jou toch zeker ook moet raken:
  Wat is de waarde van dit soort collectivistische afspraken voor individuen. Bijvoorbeeld zij die niet vertegenwoordigd waren, nieuwe generaties, of omdat de situatie veranderd is.
  Of geldt zelfbestemmingsrecht alleen voor schutters en andere die de wapens opnemen ?
  Dit is een open vraag. Ik heb ook geen eenduidig antwoord. Jij wel?

 20. Ton

  Beste UTRECHTSE JANTJE,
  Het was niet mijn bedoeling je bang te maken. Absoluut niet.
  Ik wilde alleen even kijken of er nog een klein beetje inlevingsvermogen mogelijk was.
  Een beetje empathie voor ян з Києва bijvoorbeeld ?

 21. Pee

  @

  ”Als wij er voor beslissen om ons kapitaal duurzaam in te zetten kunnen wij op korte termijn volledig onafhankelijk zijn van Russisch gas”
  Welk kapitaal en waar wilde je die op inzetten?
  Zonnepanelen en windmolens ?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).