Stadsbelang Utrecht maakt zich zorgen over afnemende slagingspercentages St. Gregorius College | De Utrechtse Internet Courant Stadsbelang Utrecht maakt zich zorgen over afnemende slagingspercentages St. Gregorius College | De Utrechtse Internet Courant

Stadsbelang Utrecht maakt zich zorgen over afnemende slagingspercentages St. Gregorius College

Stadsbelang Utrecht maakt zich zorgen over afnemende slagingspercentages St. Gregorius College
Beeld: Google Maps
De fractie van Stadsbelang Utrecht maakt zich zorgen over de afnemende slagingspercentages van het St. Gregorius College. Het gaat om de slagingspercentages van het vmbo en de havo.

De fractie van Stadsbelang Utrecht maakt zich zorgen over de afnemende slagingspercentages van het St. Gregorius College. Het gaat om de slagingspercentages van het vmbo en de havo.

Vorig schooljaar zijn ongeveer 77 procent van de vmbo-leerlingen op het St. Gregorius College geslaagd en 69 procent van de havo-leerlingen. In 2013-2014 was dit nog respectievelijk 92 en 85 procent.

Volgens Cees Bos, fractievoorzitter van Stadsbelang Utrecht, kunnen er meerdere redenen zijn voor deze daling, waaronder een afnemende onderwijskwaliteit, maar ook een hogere instroom van leerlingen met leerachterstanden. De fractie wil onder andere van het gemeentebestuur weten of de gemeente bereid is om in gesprek te gaan met de school over de slagingspercentages.

Doorstroom

De rector van het St. Gregorius, Nynke Gerritsma, laat aan DUIC weten dat de lagere slagingspercentages het gevolg zijn van het doorstroombeleid dat de school voert. “Onze school biedt leerlingen kansen om door te stromen naar een hoger niveau, dan waar ze in eerste instantie ingedeeld zijn.”

Zo kan een leerling die in eerste instantie op vmbo- of havo-niveau ingedeeld wordt, mogelijk doorstromen naar een niveau hoger. De cijfers over de doorstroom in de onderbouw zijn dan ook heel goed, aldus Gerritsma. “Vorig jaar hebben we daar nog een groot compliment over gekregen van de inspectie.” Met de kwaliteit van het onderwijs is volgens Gerritsma dan ook niets mis. “Alle afdelingen scoren gewoon voldoende.”

Tevreden is de rector echter niet met de slagingspercentages. “We willen iedere leerling laten slagen. We monitoren dus iedere leerling heel goed. Niet alleen op cijferniveau, maar ook op andere gebieden kijken we naar de ontwikkeling van de leerling. Dat doen we voortdurend, zodat we kunnen ingrijpen met maatwerk waar nodig. Ook zijn onze docenten goed geschoold in het geven van examentrainingen en we actualiseren die scholing ook steeds.”

8 Reacties

Reageren
  1. waldorff

    We moeten een stoppen met het kijken naar deze cijfers. Scholen durven hierdoor geen kansen meer te bieden aan leerlingen waar twijfel over is, of waar door omstandigheden in het leven tegenslag is geweest. Die worden vaak omwille van deze cijfers maar al te vaak een trapje lager gezet-want procenten lager scoren in deze lijsten betekent naw. minder aannames…/lager in de Trouw ranglijst…
    En stadsbelang heeft hier helemaal niets mee te maken, is gewoon poletiek goedkoop scoren. De onderwijsinspectie heeft hier -zoals het artikel al vermeldt-al goed naar gekeken.

  2. JdV

    Het schijnt dat de slaginspercentages voor zwemdiploma A en voor het verkeersexamen ook dalen. Om het nog maar niet te hebben over de percentages bij het rijbewijs en de ehbo-reanimatie cursussen. Wat gaat Stadsbelang daar aan doen?

  3. Invaldocent

    Even uit de school klappen: Leerlingen gaan over na langdurig spijbelen, fraude met cijfers blijft onbestraft ….. Dan kunnen leerlingen niet slagen!

  4. Cas

    Tsja, de huidige luie generatie staart liever naar een klein schermpje de hele dag en gaat zeuren over de hoge druk terwijl ze amper iets verrichten…

  5. Els

    @Waldorff, het is heel terecht dat er vragen worden gesteld over de schokkend lage slagingspercentages, laagste in de regio. Het Gregorius laat al jaren veel leerlingen ‘opstromen’, jammer dat de journalisten van het AD en DUIC de rector niet vragen waarom de slagingspercentages nu dalen. Het Gregorius heeft ook een hoog percentage zittenblijvers, ondanks hele soepele overgangsnormen. Het is geweldig om leerlingen een kans te bieden om een hoger niveau te halen, maar niet als diezelfde leerlingen vervolgens jaarlijks met de hakken over de sloot overgaan en uiteindelijk zakken. Ook heeft veel leerlingen laten ‘opstromen’ gevolgen voor het nivau in een klas. Prima als hier eens extra kritisch naar gekeken wordt. Met de PR praatjes van de rector worden de leerlingen uiteindelijk niet geholpen. Die blijkt namelijk niet eens in staat om een aankondiging voor de open dag zonder spelfouten de deur uit te doen…..

  6. paul

    lieve Cees, de gemeente gaat hier niet over. hou nou eens op om te denken dat de politiek alles kan besturen. Als de resultaten tegenvallen moet de inspectie optreden en met deze transparantie hebben ouders ook een verantwoordelijkheid om de juiste keuzes te maken.

  7. G. de Vries

    Het Gregorius: de oerdegelijke fantastische school uit mijn jeugdjaren! Met dhr Harmsen aan het hoofd en mevr, Wennekus als mijn favoriete (geschiedenis) lerares. Wat is er aan de hand met die school? Heeft zij de tand des tijds niet kunnen doorstaan?
    Blijkbaar vond de onderwijsinspectie geen aandachtspunten van belang dus waarom blaast Cees Bos, fractievoorzitter van Stadsbelang Utrecht, zo hoog van de toren?

  8. waldorff

    @Els: politieke gemeenteraden hebben weinig tot niets te vertellen over scholen. Mocht je het idee hebben dat de school niet goed functioneert, dan is een melding bij de onderwijsinspectie de enige juiste weg. Gemeenteraden hebben (inhoudelijk) weinig tot niets te vertellen over de scholen in hun gemeente-en dat is maar goed ook.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).